Precizare la declaratia de creanta. Inadmisibilitate. Motive
17 martie 2020Propunere de intelegere facuta de debitor creditorului pentru stingerea datoriei. Irelevanta inregistrarii de catre debitor a unui profit in activitatea sa
17 martie 2020
Contract de cesiune a creantei. Conditii ce trebuiesc indeplinite pentru ca cesiunea sa fie opozabila tertilor
Fata de terti, cesiunea produce efecte numai din momentul notificarii facute prin intermediul executorilor judecatoreSti sau acceptarii de catre debitorul cedat prin inscris autentic sau prin inscris sub semnatura privata.
(Tribunalul Bacau - Sentinta nr. 3018 din 8 decembrie 2003)
Creditorul B.G. a formulat cerere de creanta, solicitand inscrierea sa pe tabloul creditorilor cu o creanta garantata Si reactualizata potrivit Contractului de cesiune nr. 1549/2001.
Lichidatorul judiciar S.D. a formulat contestatie impotriva declaratiei de creanta, aratand ca prin cererea sa creditorul B.G. nu poate fi considerat creditor garantat, deoarece nu a facut dovada inscrierii contractului de ipoteca.
Analizand actele Si lucrarile dosarului, instanta a retinut ca, la data de 14.06.2001, creditorul B.G. a preluat creanta de la SC "B." SA Targu Ocna conform Contractului de cesiune nr. 1549 din 14.06.2001.
Potrivit art. 3 din contractul de cesiune, pretul cesiunii este de 687.160.000 lei platibili in momentul incheierii contractului, iar la art. 4, dupa plata integrala a sumelor prevazute de art. 3 datorate de catre cesionar, cedentul va efectua in termen de 5 zile prevederi de eliberare a garantiilor constituite.
In raport de dispozitiile art. 4 din contractul de cesiune, se poate observa ca, dupa plata pretului cesiunii de catre cesionarul B.G., cedentul s-a obligat sa efectueze prevederile de eliberare a garantiilor constituite.
Sub un alt aspect, se poate constata debitorul cedat ca un tert fata de conventia intre cedent Si cesionar, insa pentru ca cesiunea sa fie opozabila tertilor, deci inclusiv debitorului cedat, trebuie indeplinita formalitatea notificarii sau acceptarea cesiunii facuta de debitorul cedat in forma autentica pentru valoarea nominala a creantei. Fata de terti, cesiunea produce efecte numai din momentul notificarii facute prin intermediul executorilor judecatoreSti sau acceptarii de catre debitorul cedat prin inscris autentic sau prin inscris sub semnatura privata.
Prin urmare, cesionarul nu a facut dovada indeplinirii formalitatilor cerute de lege pentru opozabilitatea cesiunii, astfel ca debitorul cedat poate sa o ignore.
Fata de considerentele aratate, judecatorul-sindic constata ca cesionarul contestator nu are o creanta garantata, ci una chirografara, urmand a fi consemnat in tabelul creditorilor cu aceasta mentiune.