Caracterele Juridice Ale Dreptului De Proprietate Privată | Consultanță Juridică 24/7

Caracterele juridice ale dreptului de proprietate privată

avocati bucuresti online
Model Acțiune de divorț din culpă, pentru motive temeinice
16 ianuarie 2017
avocat bucuresti online
Contractul – izvor de obligații
30 ianuarie 2017

Caracterele juridice ale dreptului de proprietate privată

Caracterele juridice ale dreptului de proprietate privată

Caractere juridice

Dreptul de proprietate privată este absolut, exclusiv și perpetuu.

  1. Drept absolut

Titularul dreptului de proprietate are posibilitatea de a trage toate foloasele de pe urma bunului, de a profita de toată utilitatea pe care i-o conferă acesta și de a efectua toate actele materiale sau juridice conform nevoilor și intereselor sale.

  1. Drept exclusiv

Titularul exercită singur toate atributele dreptului de proprietate, cu excluderea tuturor celorlalte persoane, acestea având obligația de a nu face nimic de natură a aduce atingere dreptului titularului.

Acest caracter cunoaște unele limitări, atunci când există un dezmembrământ al dreptului de proprietate privată, precum și atunci când bunul frugifer se afșă în posesia unui terț de bună-credință.

  1. Drept perpetuu

Se înțelege pe de o parte că dreptul de proprietate nu are o durată limitată în timp, iar pe de altă parte, că dreptul de proprietate nu se pierde prin neîntrebuințare din partea titularului.

Înstrăinarea lucrului nu este de natură să stingă dreptul de proprietate, ci dreptul se va regăsi în patrimoniul dobânditorului, deci înstrăinarea transmite dreptul de proprietate fără să îl stingă.

Dreptul de proprietate nu se pierde prin moartea titularului sau prin încetarea existenței persoanei juridice.

În ceea ce privește limitările, în cazul exproprierii este posibil să se schimbe natura și conținutul dreptului. În anumite cazuri expres prevăzute de lege, acțiunea în revendicare este supusă prescripției extinctive sau unui termen de decădere, ceea ce înseamnă că neuzul poate afecta protecția judiciară sau chiar pierderea dreptului de proprietate, fără însă a se stinge dreptul ca drept abstract.

Prin excepție, s-ar putea admite că dreptul de proprietate se stinge în momentul în care bunul mobil este abandonat de proprietarul său.

Ai nevoie de consultanță juridică specializată?

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul juridic, echipa Consultant Avocat Online îți oferă asistență specializată și soluții eficiente, indiferent de complexitatea situației tale. Fie că ai nevoie de consultanță în dreptul muncii, drept commercial, consultanță fiscală sau alte domenii juridice, îți punem la dispoziție expertiza echipei noastre pentru a identifica cea mai bună strategie legală.


Persoane Fizice

„Toți oamenii sunt egali în fața legii, doar un avocat bun poate face diferența.”


Consultă Avocat Online


Persoane Juridice

Soluții juridice eficiente necesare în procesul decizional din cadrul oricărei companii.


Programează consultație