OG 2/2001 actualizata 2018
13 iunie 2012Reabilitare de drept Reabilitarea judecatoreasca
13 iunie 2012Betia accidentala - Vechiul Cod penal
Potrivit art.49 C.pen., nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, daca faptuitorul, in momentul savarsirii faptei, se gasea, datorita unor imprejurari independente de vointa sa, in stare de betie completa produsa de alcool sau de alte substante.
Efectele consumului de droguri sunt asimilate betiei, vorbindu-se in acest caz de o asa-numita betie rece.
In acelasi timp, starea de betie in sensul art.49 C.pen. poate fi determinata si de alte substante in afara alcoolului si drogurilor, asa cum se intampla in cazul administrarii unor medicamente susceptibile de a produce un efect similar.
Pot fi identificate mai multe categorii ale betiei, relevante prin prisma efectelor asupra raspunderii penale.
a) betia involuntara completa este singura forma care inlatura responsabilitatea. Ea survine, asa cum aratam deja, atunci cand subiectul a ajuns in mod involuntar sa consume substantele care i-au provocat aceasta stare. Va exista tot o betie involuntara si in situatia in care subiectul a consumat voluntar substantele respective dar s-a aflat in eroare cu privire la natura sau efectele lor.
Betia acidentala
b) betia involuntara incompleta nu se bucura de o reglementare in codul nostru penal, dar este dincolo de orice indoiala ca ea nu inlatura vinovatia. Cu toate acestea, starea de betie involuntara incompleta poate fi retinuta de catre instante ca o circumstanta atenuanta judiciara.
c) betia voluntara completa nu inlatura vinovatia (art.49 alin.2 C.pen.) dar poate constitui o circumstanta atenuanta sau agravanta, dupa caz. Ea va constitui o circumstanta agravata legala atunci cand a fost provocata in scopul comiterii infractiunii (art.75 lit.e), si poate fi retinuta ca o circumstanta atenuanta judiciara in alte situatii. In plus, betia voluntara poate fi si element constitutiv al infractiunii, in cazul unor fapte ca prezenta la serviciu in stare de ebrietate (art.275 C.pen) sau conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana aflata in stare de ebrietate.
d) betia voluntara incompleta, nereglementata nici ea de art.49 C.pen., nu inlatura vinovatia, putand avea aceeasi semnificatie juridica pe care o are betia voluntara completa (circumstanta atenuanta, agravanta sau element constitutiv al infractiunii).
Speram sa nu aveti nevoie de noi.. cabinetul de avocat Marius Todeanca va sta la dispozitie chiar si cu un simplu sfat!