Raspunderea administratorilor limitata la o parte a pasivului
17 martie 2020Inchiderea procedurii. Obiectiuni. Raspunderea administratorului
17 martie 2020
Atragerea raspunderii prin obiectiunile la sentinta de inchidere a procedurii
Actiunea prevazuta de art. 124 din Legea nr. 64/1995, republicata, trebuie exercitata in cadrul procedurii reorganizarii judiciare sau a falimentului pentru ca sumele obtinute sa fie aduse la masa credala Si supuse impartelii intre creditori, potrivit procedurii executarii silite colective.
Formularea unei astfel de cereri in cadrul obiectiunilor la hotararea de inchidere a procedurii falimentului este considerata o cerere facuta in cadrul acestei proceduri, care trebuie solutionata in conformitate cu dispozitiile cuprinse in art. 124 - 126 din Legea nr. 64/1995, republicata.
(Curtea de Apel Alba lulia - Decizia nr. 1749 din 13 octombrie 2003)
Impotriva sentintei de inchidere a procedurii a formulat recurs creditoarea Administratia Finantelor Publice Alba, solicitand modificarea hotararii, admiterea obiectiunilor Si continuarea procedurii falimentului prin atragerea raspunderii administratorului vinovat Si suportarea pasivului societatii.
In motivele de recurs se arata ca, la dosarul cauzei, exista probe suficiente pentru aplicarea dispozitiilor art. 124 din Legea nr. 64/1995, republicata.
Examinand hotararea atacata, sub aspectul motivelor de recurs invocate, precum Si din oficiu, Curtea constata urmatoarele:
Raspunderea administratorului, aSa cum este reglementata de lege, este o raspundere personala, speciala, care imprumuta cele mai multe caracteristici ale raspunderii delictuale, dar este o raspundere cu conotatii speciale.
Potrivit dispozitiilor art. 125 din Legea nr. 64/1995, republicata, actiunea in atragerea raspunderii administratorului poate fi exercitata atat in cadrul procedurii reorganizarii judiciare, cat Si in procedura falimentului.
Sumele depuse vor intra in averea debitorului Si vor fi destinate completarii fondurilor necesare in caz de reorganizare, fie pentru plata datoriilor.
In consecinta, actiunea prevazuta de art. 124 din lege trebuie exercitata in cadrul procedurii reorganizarii judiciare sau a falimentului pentru ca sumele obtinute sa fie aduse la masa credala Si supuse impartelii intre creditori, potrivit procedurii executarii silite colective.
Formularea unei astfel de cereri in cadrul obiectiunilor la hotararea de inchidere a procedurii falimentului este considerata o cerere facuta in cadrul acestei proceduri, care trebuie solutionata in conformitate cu dispozitiile cuprinse in art. 124 - 126 din Legea nr. 64/1995, republicata.
Fata de aceste considerente, se apreciaza ca recursul formulat este intemeiat, potrivit dispozitiile art. 304 pct. 9 - 10 din Codul de procedura civila, fiind admis, s-a modificat hotararea atacata, in sensul admiterii obiectiunilor formulate, s-a desfiintat Incheierea nr. 672/2003, pronuntata de judecatorul-sindic, Si s-a dispus continuarea procedurii in scopul solutionarii cererii formulate de antrenare a raspunderii administratorilor in contradictoriu cu toate partile interesate.