Reabilitarea de drept - Cauza care înlătură consecințele condamnării
15 martie 2017Abandonul de familie
2 aprilie 2017Aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei
Conform art.6, Cod Penal, când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare şi până la executarea completă a pedepsei închisorii sau amenzii a intervenit o lege care prevede o pedeapsă mai usoară, sancțiunea aplicată, dacă depăşeşte maximul special prevăzut de legea nouă pentru infracțiunea săvârşită, se reduce la acest maxim.
Dacă după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare la detențiunea pe viață şi până la executarea ei a intervenit o lege care prevede pentru aceeaşi faptă numai pedeapsa închisorii, pedeapsa detențiunii pe viață se înlocuieşte cu maximul închisorii prevăzut pentru acea infracțiune.
Dacă legea nouă prevede în locul pedepsei închisorii numai amenda, pedapsa aplicată se înlocuieşte cu amenda, făra a se putea depăşi maximul special prevăzut în legea nouă. Ținându-se seama de partea executată din pedeapsa închisorii, se poate înlătura în tot sau în parte pedeapsa amenzii.
Aceste prevederi nu pot fi aplicate dacă legea nouă prevede pedeapsa amenzii, alternativ cu închisoarea şi amenda aplicată sub imperiul legii vechi este mai mică decât maximul special al amenzii prevăzut de legea nouă.
Măsurile educative neexecutate şi neprevăzute de legea nouă nu se mai execută, iar cele care au corespondent în legea nouă se execută în conținutul şi limitele prevăzute de aceasta.
Dacă legea nouă este mai favorabilă numai sub aspectul pedepselor complementare sau a măsurilor de siguranță, acestea se execută în conțintul şi limitele prevăzute de legea nouă.
Când o dispoziție din legea nouă se referă la pedepse definitiv aplicate, se țin seama, în cazul pedepselor executate până la data intrării în vigoare a acesteia, de pedeapsa redusă sau înlocuită potrivit dispozițiilor mai sus amintite.
Prin Decizia nr.14/2014, Înalta Curte de Casație şi Justiție a stabilit că în aplicarea legii penale mai favorabile, după judecarea definitivă a cauzei, potrivit art.6, alin.1 Cod Penal, atunci când se compară pedeapsa aplicată cu maximul special prevăzut de legea nouă, nu se va lua în considerare cauza specială de reducere a pedepsei prevăzută de art.320 ind.1, alin.7 din Codul de Procedură Penală anterior, reținută condamnatului şi valorificată în pedeapsa concretă.
Prin Decizia nr.13/2014, Înalta Curte de Casație şi Justiție a stabilit că dispozițiile art.6, alin.1 Cod Penal, privitoare la legea mai favorabilă după judecarea definitivă a cauzei, sunt aplicabile şi cu privire la hotărârea de condamnare pronunțată de un alt stat față de cetățenii români, dacă aceasta a fost recunoscută în procedura reglementată de Legea nr.302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală.
Dacă potrivit legii vechi s-ar reține o infracțiune continuată, iar potrivit legii noi un concurs de infracțiuni, pentru determinarea legii mai favorabile se procedează la compararea pedepselor prevăzute pentru infracțiunea continuată şi pentru concurs, chiar dacă în legea nouă nu se mai reține o infracțiune continuată.
Dacă potrivit legii vechi s-ar reține o infracțiune complexă, iar potrivit legii noi un concurs de infracțiuni, se procedează la compararea pedepselor între infracțiunea complexă şi concurs.
Dacă potrivit legii vechi s-ar reține un concurs de infracțiuni, iar potrivit legii noi, o infracțiune complexă, se procedează la compararea pedepselor între concurs şi infracțiunea complexă.
Dacă pe rol se află soluționarea unei cereri de reabilitare, instanța verifică incidența art.6 Cod Penal şi aplică termenele în raport de pedeapsa redusă sau modificată.