Efectele răspunderii civile delictuale
30 ianuarie 2017Riscul în contractul de vânzare
8 februarie 2017Antecontractul de vânzare
Repezintă o promisiune de a vinde şi/sau de a cumpăra, un acord de voințe ce precede încheierea unei vânzări şi care are menirea de a conferi părților certitudinea că niciuna dintre ele nu va capitula de la intenția realizării contractului.
Alteori, obligația asumată de promitent nu este aceea de a încheia el însuşi contractul, ci de a determina pe un terț să consimtă a intra în raportul juridic dorit de beneficiar. ( promisiunea de porte-fort).
Promisiunea de a contracta trebuie să conțină toate acele clauze ale contractului promis, în lipsa cărora părțile nu ar putea executa promisiunea.
Dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanța, la cererea părții care şi-a îndeplinit propriile obligații, poate să pronunțe o hotărâre care să țină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerințele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite, cu excepția promisiunii de a încheia un contract real.
Promisiunea ce are ca obiect dreptul de proprietate asupra imobilului sau un alt drept în legătură cu acesta se poate nota în cartea funciară, dacă promitentul este înscris în cartea funciară ca titularul dreptului care face obiectul promisiunii, iar antecontractul, sub sancțiunea respingerii cererii de notare, prevede termenul în care urmează a fi încheiat contractul.