Partaj succesoral
7 iunie 2019Opozitie impotriva hotararii asociatilor
7 iunie 2019
Ce trebuie sa cunoasteti referitor la Asistenta judiciara
- In calitate de invinuit sau inculpat, pe tot parcursul urmaririi penale si a cercetarii judecatoresti, aveti dreptul sa fiti asistat sau reprezentat de un aparator ( avocat ). Acest drept procedural presupune sa fiti insotit de un avocat cand sunteti citat la politie sau la procuror, intr-o cauza penala.
- Apararea este obligatorie
cand sunteti cercetat penal si sunteti minor, militar cu termen redus, rezervist concentrat sau mobilizat, elev a unei institutii militare de invatamant, internat intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical educativ. - Apararea mai este obligatorie si in situatia in care cercetarile penale se fac cu privire la savarsirea unei infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa cu detentie pe viata sau pentru care minimul pedepsei cu inchisoare este de 5 ani sau mai mare.
- In situatia in care organul de urmarire penala apreciaza ca nu sunteti in masura sa va aparati corespunzator si nu aveti aparator ales se dispune desemnarea unui aparator din oficiu, intrucat, potrivit dispozitiilor art. 24 din Constitutia Romaniei si art. 6 din Codul de procedura penala, dreptul la aparare este garantat
Potrivit dispozitiilor legale, organul de cercetare penala are obligatia sa va incunostiinteze, inainte de a va lua prima declaratie, despre dreptul la aparare, consemnandu - se aceasta in procesul verbal.
- Cand nu aveti un aparator ales si apararea este obligatorie, veti beneficia de asistenta juridica din partea unui aparator desemnat din oficiu, la solicitarea organului de cercetare sau a instantei de judecata.
- In situatia in care aveti un aparator ales si acesta, in mod nejustificat, nu se prezinta la doua termene consecutive, sa va asiste in cursul urmaririi penale sau a cercetarii judecatoresti, cand apararea este obligatorie, autoritatea judiciara este indreptatita sa continue cercetarea penala fata de dumneavoastra, prin desemnarea unui aparator din oficiu.
- In cursul urmaririi penale, la solicitarea aparatorului desemnat din oficiu, se poate acorda un termen care nu poate fi mai mic de 3 zile, pentru ca aparatorul sa ia cunostinta de actele dosarului, exceptie situatia cand obiectul dosarului este o cerere privind arestarea preventiva , unde termenul nu poate fi mai mic de 24 de ore.
- In toate situatiile, prezentarea aparatorului ales, are ca efect incetarea delegatiei aparatorului desemnat din oficiu.
Care sunt drepturile unui aparator :
a). In cursul urmaririi penale
- Aparatorul dumneavoastra are dreptul sa va asiste la efectuarea oricarui act de urmarire penala care va priveste, poate formula cereri si depune memorii.
- Este importat de retinut faptul ca – lipsa aparatorului nu impiedeca efectuarea actului de urmarire penala, daca exista dovezi ca a fost instiintat de data si ora la care trebuie sa fie prezent sa va asiste si nu se prezinta.
- In situatia in care sunteti retinut sau arestat intr-o cauza, aparatorul ales sau cel desemnat din oficiu, are dreptul sa ia legatura cu dumneavoastra, asigurandu-se confidentialitatea convorbirii.
- Prezenta aparatorului este obligatorie cand este finalizata cercetarea penala si trebuie sa va fie prezentat materialul de urmarire penala, inainte de a fi trimis in judecata.
- Aparatorul, daca este impiedicat in orice mod, sa efectueze o aparare corespunzatoare, potrivit legii, poate formula plangere catre procurorul care efectueaza cercetare penala sau celui desemnat cu supravegherea cercetarii penale efectuate de politist si sa arate vatamarile care sunt aduse intereselor legitime. Formularea unei asemenea cereri nu suspenda continuarea cercetarilor penale sau intocmirea actului care face obiectul plangerii.
b). In cursul cercetarii judecatoresti
- Si in aceasta faza de cercetare penala, aparatorul are dreptul sa va asiste, daca aveti calitatea de inculpat, la fiecare termen de judecata si sa exercite drepturile procesuale pe care le aveti.
- Pe tot parcursul cercetarilor penale aveti dreptul sa luati contact cu avocatul dumneavoastra.
- Este bine de stiut ca, atat in cursul urmaririi penale cat si a cercetarii judecatoresti, daca aparatorul nu-si indeplineste obligatiile legale sau le indeplineste in mod defectuos, atat procurorul cat si judecatorul poate sa dispuna sanctionarea sa potrivit dispozitiilor art.198 alin. 2 din Codul de procedura penala.
- Nu numai invinuitul sau inculpatul are dreptul la aparare. Potrivit dispozitiilor art. 173 Cod procedura penala, daca aveti calitatea de partea vatamata, partea civila si partea responsabila civilmente, aveti asigurat acelasi drept, respectiv de a fi asistat de aparator, atat la efectuarea actelor de urmarire penala cat si in cursul judecatii.
- In cursul cercetarii judecatoresti, daca aveti calitatea de parte vatamata, parte civila sau parte civilmente responsabila, instanta poate dispune, din oficiu, sa fiti asistat de un aparator, cand se apreciaza ca, din anumite motive, nu sunteti in masura sa va faceti singur apararea.
2). Rseprezentarea :
- In cursul judecatii, inculpatul si celelalte parti, pot fi reprezentate, adica la proces se prezinta pentru dumneavoastra aparatorul ales sau persoana mandatata legal, cu exceptia cazurilor in care prezenta este obligatorie.
- Pentru situatia in care sunteti inculpat, reprezentarea dumneavoastra in procesul penal, la instanta, este posibila numai in anumite situatii prevazute de lege, respectiv:
- la judecarea cauzei in prima instanta ( la judecatorie) ori la rejudecarea cauzei dupa ce hotararea a fost desfiintata in apel sau casata in recurs,numai daca,pedeapsa prevazuta de lege pentru fapta supusa judecatii este amenda sau inchisoare de cel mult un(1) an;
- la judecarea cauzei in caile de atac (apel sau recurs).
Cand instanta de judecata apreciaza necesara prezenta inculpatului, poate dispune aducerea dumnevoastra.
- Daca aveti calitatea de parte vatamata, parte civila sau parte responsabila civilmente, reprezentarea dumneavoastra in proces este intotdeauna admisa.
- Este bine de stiut ca, in situatia in care, intr-un proces penal, in anumite cauze, aveti calitatea de parte vatamata si ati chemat in judecata o persoana pentru savarsirea unei infractiuni pentru care punerea in miscare a actiunii penale se face la plangerea prealabila, prezenta dumneavoastra la proces sau a reprezentantului, este obligatorie, intrucat daca lipsiti la 2 termene de judecata, consecutive, inceteaza procesul penal. Potrivit dispozitiilor art. 279 alin. 2 din Codul de procedura penala, prezenta dumneavoastra sau reprezentarea, este obligatorie cand formulati plangere pentru lovire sau alte violente (art.180), vatamare corporala din culpa (art. 184 alin.1), amenintare (art. 193 ), insulta (art. 205 ), calomnie (art. 206), furt intre rude (art. 210), abuz de incredere (art. 213), tulburarea de posesie (art. 220) Cod penal.