Reabilitarea de drept - Cauza care înlătură consecințele condamnării
15 martie 2017Abandonul de familie
2 aprilie 2017Executarea pedepsei amenzii prin prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității
Potrivit art.64 Cod Penal, în cazul în care pedeapsa amenzii nu poate fi executată în tot sau în parte din motive neimputabile persoanei condamnate, cu consimțământul acesteia, instanța înlocuieşte obligația de plată a amenzii neexecutate cu obligația de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă. Unei zile-amendă îi corespunde o zi de muncă în folosul comunității.
Dacă amenda înlocuită a însoțit pedeapsa închisorii, obligația de muncă în folosul comunității se execută după executarea pedepsei închisorii.
Coordonarea executării obligației de muncă în folosul comunității se face de serviciul de probațiune.
Executarea muncii în folosul comunității încetează prin plata amenzii corespunzătoare zilelor-amendă rămase neexecutate.
Instanța înlocuieşte zilele-amendă neexecutate prin muncă în folosul comunității cu un număr corespunzător de zile de închisoare dacă:
- Persoana condamnată nu execută obligația de muncă în folosul comunității în condițiile stabilite de instanță;
- Persoana condamnată săvârșește o nouă infracțiune descoperită înainte de executarea integrală a obligației de muncă în folosul comunității. Zilele-amendă neexecutate prin muncă în folosul comunității la data condamnării definitive pentru noua infracțiune, înlocuite cu închisoarea, se adaugă la pedeapsa pentru noua infracțiune.
Dacă persoana condamnată nu îşi dă consimțământul la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității, amenda neexecutată se înlocuieşte cu pedeapsa închisorii.
Condiții:
- Există din partea condamnatului consimțământul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității;
- Condamnatul este apt din punct de vedere medical să muncească.