Model Acțiune de divorț din culpă, pentru motive temeinice
16 ianuarie 2017Contractul - izvor de obligații
30 ianuarie 2017Exercitarea servituților
Drepturile si obligațiile proprietarilor
Exercitarea servituților
Modul de exercitare a servituții se dobândește în aceleași condiții ca și dreptul de servitute.
Actul de constituire a servituții (convenție, testament) trebuie să determine și modul în care este exercitată servitutea.
Dacă servitutea va fi dobândită prin uzucapiune, drepturile și obligațiile celor 2 proprietari vor fi în concordanță cu modul în care proprietarul fondului dominant a exercitat posesia corespunzătoare servituții asupra fondului aservit pe tot timpul prevăzut de lege, posesie aptă să ducă la dobândirea acelei servituți.
Obligațiile în sarcina proprietarului fondului aservit
Prin actul de constituire se pot impune în sarcina proprietarului fondului aservit anumite obligații de natură a asigura uzul și utilitatea fondului dominant, caz în care, sub condiția notării lor în cartea funciară, aceste obligații se transmit și dobânditorilor subsecvenți ai fondului aservit.
Reguli privind exercitarea și conservarea servituților
Proprietarul fondului dominant poate lua toate măsurile și poate face, pe cheltuiala sa, toate lucrările necesare exercitării și conservării servituții.
Dacă lucrările astfel efectuate sunt necesare și profită atât fondului dominant, cât și fondului aservit, cheltuielile legate de conservarea acestor lucrări au fost suportate de către cei 2 proprietari, proporțional cu avantajele obținute de fiecare dintre ei.
În toate cazurile în care cheltuielile necesare pentru exercitarea și conservarea servituților revin proprietarului fondului aservit, acesta se va putea exonera de îndeplinirea ei prin renunțarea la dreptul de proprietate asupra fondului aservit în întregime sau a părții din fondul aservit necesare exercitării servituții, în favoarea proprietarului fondului dominant, cu respectarea dispozițiilor de carte funciară.
Schimbarea locului exercitării servituții
Ca obligație generală, proprietarul fondului aservit trebuie să se abțină de la orice act ce ar limita ori ar împiedica exercițiul servituții de către proprietarul fondului dominant.
Astfel, el nu va putea schimba starea lucrurilor asupra cărora poartă servitutea, după cum nu va putea strămuta exercițiul acesteia în alt loc decât cel stabilit prin actul de constituire a servituții sau după cum rezultă din eventuala ei dobândire prin uzucapiune.
Dacă are un interes serios și legitim de natură a justifica o asemenea operațiune, proprietarul fondului aservit va putea schimba locul prin care se exercită servitutea, în măsura în care exercitarea servituții rămâne la fel de comodă pentru proprietarul fondului dominant.
Proprietarul fondului dominant nu poate agrava situația fondului aservit și nu poate produce prejudicii proprietarului fondului aservit prin exercitarea servituții.
Consecințele partajării fondului dominant sau a fondului aservit asupra servituților
În situația partajării fondului dominant, servitutea va putea fi exercitată pentru uzul și utilitatea fiecărei părți, fără însă ca prin aceasta să se agraveze situația fondului aservit sau să cauzeze prejudicii proprietarului fondului aservit.
În caz de partajare a fondului dominant, dacă servitutea este exercitată pentru uzul și utilitatea exclusivă a uneia din părțile despărțite din fondul dominant, servitutea pentru celelalte părți se va stinge.
Dacă în urma partajării fondului aservit servitutea nu se va putea exercita decât pe una dintre părțile desprinse din acest fond, servitutea asupra celorlalte părți se stinge.