Vanzarea bunurilor de catre fostul administrator
Contractul de vanzare-cumparare al unui imobil, incheiat de catre fostul administrator cu o societate reprezentata tot de acesta, este lovit de nulitate pentru cauza ilicita (scopul de diminuare a activului societatii in faliment), pret derizoriu Si neserios etc.
(Tribunalul Hunedoara – Sentinta nr. 2850 din 12 noiembrie 2003)
Prin cererea inregistrata sub nr. 4168/2003, lichidatorul SC "E." SRL, Filiala Deva, pentru debitoarea in faliment SC "P." SRL Deva, a solicitat in contradictoriu cu parata SC "A." SRL Cugir a se anula Contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 4524 din 30.08.2002 incheiat cu societatea in faliment, SC "P." SRL.
In motivarea actiunii, lichidatorul a aratat ca, dupa deschiderea procedurii falimentului, societatea debitoare, prin administratorul sau, a vandut imobilul inscris in CF 876 Simeria Veche cu nr. top 923, 922/1/1 catre parata SC "A." SRL Cugir, avand acelaSi administrator in persoana numitului B.R., ca pretul este derizoriu Si neserios, ca actul are o cauza ilicita, scopul fiind diminuarea activelor societatii in faliment Si sustragerea imobilului de la procedura lichidarii.
Examinand actele Si lucrarile dosarului s-au retinut urmatoarele:
La data de 12.06.2002 s-a deschis procedura falimentului fata de debitoarea SC "P." SRL Deva, de la aceasta data ridicandu-i-se dreptul de a-Si administra bunurile Si a dispune de acestea.
Cu toate acestea, la 30.08.2002, fostul administrator al debitoarei, care nu mai putea reprezenta societatea, a incheiat contract de vanzare-cumparare cu parata SC "A." SRL Cugir (pe care de asemenea a reprezentat-o la incheierea actului ca administrator), prin care firma in faliment a instrainat catre parata imobilul in litigiu, proprietatea debitoarei.
Din reaua-credinta a partilor contractante, care este evidenta, ambele parti cunoscand ca vanzarea priveSte un bun asupra caruia nu se mai poate dispune in afara procedurii prevazute de Legea nr. 64/1995, republicata.
Scopul vanzarii fiind diminuarea activului debitoarei Si fraudarea intereselor creditorilor, este de asemenea evidenta cauza ilicita a actului juridic.
Pe langa aceste aspecte, ce tin de conditiile de fond ale oricarui act juridic, s-a retinut faptul ca Legea nr. 64/1995, republicata, cu modificarile ulterioare, cuprinde dispozitii imperative in acest sens. Astfel, potrivit art. 40 din Legea nr. 64/1995, republicata, cu modificarile ulterioare, toate operatiunile, toate actele prestate de debitor ulterior deschiderii procedurii sunt nule fata de masa creditorilor, iar art. 401 din aceeaSi lege ridica dreptul debitoarei de a mai dispune de bunuri dupa deschiderea procedurii.
AceeaSi sanctiune a anularii actelor de dispozitie ale societatii debitoare este prevazuta Si pentru acte de instrainare facute in cei 3 ani anteriori deschiderii procedurii, daca exista rea-credinta din partea tuturor partilor contractante, astfel ca dupa deschiderea procedurii, anularea acestui gen de acte este de neinlaturat.
ASa fiind Si retinandu-se ca actul de vanzare al imobilului situat in Simeria Veche este lovit de o cauza ilicita Si fraudeaza legea, actiunea introdusa de lichidator a fost apreciata ca intemeiata, fiind admisa, in conformitate cu prevederile art. 23 lit. c) din Legea nr. 64/1995, republicata. Prin urmare, s-a constatat nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare intervenit intre debitoare Si parata Si, pe cale de consecinta, restabilirea situatiei anterioare de CF.