Solicitare acordare stimulent de insertie pentru crestere copil
31 martie 2020Solicitare anulare decizie de instituire masuri asiguratorii
31 martie 2020
Solicitare anulare acte ce nu pot fi incadrate in categoria actelor juridice
Conform definitiei traditionale, actul juridic civil reprezinta manifestarea de vointa savarsita cu intentia de a produce efecte juridice, adica de a crea, modifica ori stinge un raport juridic civil concret, respectiv acea relatie sociala devenita raport juridic prin vointa legiuitorului care a adoptat norma juridica de protectie, dar si prin vointa autorilor sau autorului actului juridic.
Nota de constatare nu face altceva decat sa constate o stare de fapt identificata de furnizorul de energie electrica si poate fi analizat numai din perspectiva unui mijloc de proba in cadrul unei actiuni admisibile.
De asemenea, procesul-verbal de analiza a abaterilor este un document intocmit pentru stabilirea unei stari de fapt, respectiv rezultatul verificarilor contorului electric, si nu da nastere niciunui raport juridic obligational, chiar daca se face referire la obligatia consumatorului de a achita c/val energiei electrice.
Cu alte cuvinte, niciunul din aceste documente nu poate sta la baza nasterii, in patrimoniul consumatorului, a obligatiei de plata a energiei electrice, cu atat mai mult cu cat in afara descrierii generale
a abaterii si stabilirii perioadei de recalculare a energiei electrice, documentul tipizat nu cuprinde elemente concrete de identificare a unui raport juridic in continutul caruia sa intre vreo obligatie a consumatorului.
In acest sens, prin decizia inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 3144/09.10.2013 s-a stabilit ca documentele justificative ale consumului de energie electrica (nota de constatare, proces verbal de analiza, factura fiscala) nu au calitate de act juridic care sa indeplineasca cerintele art. 948 Cod civil, indiferent daca sunt emise sau nu in baza unui contract, ci reprezinta doar mijloace de proba cu privire la consum.
Art. 948 Cod civil
Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 3144/09.10.2013
1. Prin sentinta civila nr.7164/23.06.2014,
Judecatoria Constanta a respins exceptia lipsei calitatii procesual pasive a paratei [...] S.A., a admis actiunea formulata de reclamanta societate [...] S.R.L. in contradictoriu cu paratele [...] S.A. si [...] S.A. si a anulat nota de constatare nr. [...]/10 intocmita la data de 06.07.2011, procesul - verbal de analiza a abaterilor nr. [...]/10 intocmit la data de 16.12.2011, ambele de catre parata [...] S.A. precum si fisa de calcul a energiei evaluate emisa la data de 16.12.2011 de [...] S.A.
A obligat paratele, in solidar, la plata catre reclamanta a sumei de 25761,37 lei - cheltuieli de judecata (4023,62 lei - taxa judiciara de timbru si timbrul judiciar mobil, 12437,75 lei - onorariu expertize, 9300 lei - onorariu avocat).
Pentru a se pronunta in acest sens, prima instanta a retinut urmatoarele:
Prin
cererea de chemare in judecata
inregistrata pe rolul Judecatoriei Constanta la data de 12.03.2012 reclamanta [...] S.R.L. a chemat in judecata pe paratele [...] S.A. si [...] S.A., solicitand instantei sa dispuna anularea Notei de constatare nr. [...]/10 intocmita de [...] SA la 06.07.2011, anularea procesului - verbal de analiza a abaterilor nr. [...]/10 intocmit la data de 16.12.2011 de parata [...] SA, anularea fisei de calcul a energiei evaluate emisa la 16.12.2011 de [...] SA; obligarea paratelor, in solidar, la plata cheltuielilor de judecata.
Reclamanta a aratat ca la data de 06.07.2011, o echipa din cadrul [...] SA s-a deplasat la punctul sau de lucru situat in Statiunea Mamaia, Restaurant [...] pentru citirea/verificarea contorului de energie electrica, iar la finalizarea verificarii, angajatii [...] au luat legatura cu administratorul societatii, caruia i-au adus la cunostinta faptul ca au demontat contorul, intrucat indica o eroare si necesita verificari, sens in care au prezentat administratorului un proces - verbal de verificare si nota de constatare nr. [...]/06.07.2011, in care se consemna faptul ca sigiliul [...] aplicat pe cutia in care era montat contorul a fost gasit intact si faptul demontarii contorului si a transferarii sale intr-o punga sigilata pentru trimiterea la laboratorul metrologic.
Prin adresa nr. 9739 comunicata reclamantei la 13.12.2011, parata [...] SA a solicitat desemnarea unui reprezentant care sa se prezinte la sediul sau in data de 16.12.2011, ora 12,00, pentru a reprezenta societatea in fata Comisiei de analiza a cazurilor de nerespectare a normelor legale de consum, sens in care la data astfel stabilita, in prezenta imputernicitului sau [...], s-a procedat la intocmirea procesului - verbal de analiza a abaterilor nr.[...]/10 prin care s-a constatat existenta unei interventii interne neautorizate in contorul de facturatie, interventie stabilita pe baza raportului de expertiza metrologica nr. 79/20.10.2010, sens in care s-au dispus urmatoarele masuri: recalcularea consumului de energie electrica in perioada 06.01 - 06.07.2011; plata contravalorii contorului electronic trifazat si a taxei de comisie; plata contravalorii energiei electrice recalculate in conformitate cu fisa de calcul anexata procesului verbal, respectiv 119.181,23 lei.
Sustine reclamanta ca procesul verbal astfel intocmit este nelegal, ca fisa de calcul a energiei evaluate din 16.12.2011 este emisa ca urmare a constatarilor si masurilor dispuse prin procesul verbal de analiza a abaterilor nr. [...]/10 din 16.12.2011, sens in care se impune anularea acesteia ca act subsecvent procesului verbal mentionat anterior, iar in ce priveste Nota de constatare nr. [...]/10 din 06.07.2011, s-a solicitat anularea acesteia in considerarea faptului ca toata procedura de
verificare ulterioara la care a fost supusa societatea, implicit procesul - verbal de analiza a abaterilor si recalcularea consumului, au avut la baza aceasta Nota de constatare.
In drept, au fost invocate dispozitiile art. 969 Cod civil, Legea nr.13/2007, HG nr. 1007/2004, art.274 Cod procedura civila.
Parata [...] S.A. a formulat
intampinare
prin care, pe cale de exceptie, a invocat netimbrarea cererii de chemare in judecata, litispendenta dintre prezenta cauza si cea care face obiectul dosarului nr. .../118/2012.
S-a sustinut ca Nota de constatare nr. [...]/06.06.2011 nu face decat sa constate o situatie de fapt de la locul de consum apartinand reclamantei, fiind intocmita conform prevederilor legale in vigoare aplicabile in materie si in exercitarea obligatiilor legale ce ii incumba, in prezenta si cu semnatura reprezentantului reclamantei, iar actele intocmite cu aceeasi ocazie, respectiv procesul verbal de verificare a contorului nr. [...]/10/06.07.2011 si Bonul de miscare contor nr. 269292/06.07.2011, semnate de asemenea de reprezentantul reclamantei, nu fac decat sa ateste faptul ca aparatul de masura de la respectivul loc de consum prezenta erori in inregistrarea energiei electrice si ca acesta a fost schimbat. Raportul de expertiza metrologica nr. 79/20.10.2011, precum si procesul verbal de analiza a abaterilor, au fost intocmite conform prevederilor legale si nu fac decat sa confirme si sa consemneze faptul ca au existat interventii neautorizate in acest contor, interventii care au condus la inregistrari eronate a energiei electrice consumate.
Parata S.C. [...] S.A. a formulat
intampinare
prin care a invocat pe cale de exceptie lipsa calitatii procesuale pasive si autoritatea de lucru judecat.
In sustinerea exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive sustine parata ca obiectul sau de activitate consta in furnizarea si comercializarea energiei electrice pe intreg teritoriul tarii, parata [...] S.A. are ca obiect principal de activitate distribuirea energiei electrice, avand si calitatea de proprietar al instalatiilor electrice prin care se asigura distributia energiei electrice catre clienti, aceasta fiind in drept sa constate integritatea grupurilor de masura si corecta lor functionare, iar in cauza reclamanta pretinde anularea unor acte emise de [...] [...] S.A.
In sustinerea exceptiei autoritatii de lucru judecat se arata ca reclamanta a mai formulat o astfel de cerere de chemare in judecata la data de 03.01.2012 in dosarul nr. .../118/2012 al Tribunalului Constanta, actiune declinata in favoarea Judecatoriei Constanta.
Pe fondul cauzei, parata a solicitat respingerea actiunii ca nefondata intrucat, potrivit art. 48 alin. 2 din Legea nr. 13/2007 a energiei electrice, energia electrica furnizata clientului final se factureaza de catre furnizor pe baza valorilor inregistrate de grupurile de masurare, iar potrivit art.131 din Regulamentul de furnizare a energiei electrice catre consumatori, citirea grupurilor de masurare pentru decontare se realizeaza de operatorul de retea.
In cazul in care se constata o neconcordanta in modul de calcul al contravalorii cantitatii de energie electrica consumata, operatorul de distributie/furnizorul are dreptul sa recalculeze cantitatea reala de energie electrica consumata si nefacturata.
Se mai arata in sustinere ca [...] SA a emis factura fiscala nr. 09352493/20.12.2011 in valoare de 119.181,23 lei, in baza recalcularii c/valorii cantitatii de energie electrica consumata, recalculare efectuata de catre operatorul de retea - [...] [...] SA si transmisa catre S.C. [...] S.A. in vederea facturarii, in conformitate cu prevederile contractului de distributie incheiat intre parti, potrivit carora clientul va plati pentru energia electrica consumata efectiv.
In ceea ce priveste lipsa calitatii procesual pasive a paratei [...] SA, prima instanta a retinut ca obligatia reclamantei a luat nastere in urma unor constatari facute de catre [...] [...] S.A., astfel incat, chiar daca emitentul facturii este o alta societate, ca urmare a divizarii atributiilor privind producerea, furnizarea si distribuirea energiei electrice, raportul juridic s-a stabili prin fapte si acte ale paratei. In aceste conditii, exista identitate intre persoana paratei si cea rezultata din raportul juridic dedus judecatii.
Pe fondul pretentiilor, prima instanta a retinut ca intre societatea reclamanta [...] S.R.L. in calitate de consumator si parata [...] SA, in editate de furnizor, a fost incheiat contractul nr. [...] din 14.01.2005, avand ca obiect furnizarea energiei electrice la locul de consum situat in Constanta, Statiunea Mamaia, Restaurant [...], in baza caruia periodic echipe din cadrul celor doua parate au efectuat verificari asupra grupului de masura aferent punctului de lucru situat in Statiunea Mamaia.
Contractul a fost incheiat pe durata determinata, respectiv pana la data de 01.05.2010, in conditiile valabilitatii actelor prezentate la incheierea contractului, furnizarea urmand sa fie facuta in conditiile stabilite prin avizul de racordare nr. [...] din 30.07.2004 emis de S.D Constanta, ce constituie anexa nr. 2 la contract.
In art. 4 din contract s-a prevazut ca determinarea puterilor maxime si a cantitatilor de energie electrica furnizate se face pe baza indicatiilor grupurilor de masurare-contoare sau decontare, instalate de catre furnizor, la care se fac corectiile prevazute in anexele 3 si 4 la contract.
La data de 06.07.2011, o echipa din cadrul paratei [...] S.A. s-a deplasat la punctul de lucru al reclamantei situat in Statiunea Mamaia, Restaurant [...] pentru citirea/verificarea contorului de energie electrica, iar la finalizarea verificarii, angajatii [...] au adus la cunostinta reclamantei, prin administratorul acesteia, [...], faptul ca au demontat contorul, intrucat indica o eroare si necesita verificari, sens in care a fost incheiat un proces verbal de verificare si nota de constatare nr. [...]/06.07.2011, in care se consemna faptul ca sigiliul [...] aplicat pe cutia in care era montat contorul, a fost gasit intact si faptul demontarii contorului si a transferarii sale intr-o punga sigilata pentru trimiterea la laboratorul metrologic.
Prin nota de constatare nr.[...]/06 iulie 2011 s-a retinut ca la verificarea efectuata asupra grupului de masura, montat in cutie de plastic pe soclu, respectiv contor Elster A1 R+30 (200)A gasit sigilat cu sigilii SUI (unic identificabile) [...]/00124050.
S-a mai retinut in cuprinsul notei de constatare ca in urma verificarii efectuate cu aparatul analizor s-a constatat ca datele afisate nu corespund cu valorile indicate de contor in modul alternativ (conform procesului verbal de verificare [...]/10) pe faza „S” si „T” , precum si faptul ca s-a demontat contorul si s-a pus in punga sigilata in vederea trimiterii catre laboratorul metrologic.
Prima instanta a retinut ca potrivit dispozitiilor legale, scopul controalelor efectuate la consumatori este acela de a verifica daca energia electrica efectiv consumata de catre consumator este egala cu energia electrica masurata si facturata. Astfel, cu ocazia controlului efectuat la
- la grupul de masura al S.C. [...] S.R.L. a fost constatata o eroare mare de masurare raportata la statie de -66%, fiind descoperit un sunt electric montat pe senzorul de curent al contorului prin interventii interne neautorizate, care a determinat ca masurarea energiei elctrice sa se faca cu eroare.
La data de 13.12.2011 prin adresa nr. 9739, parata [...] SA i-a solicitat reclamantei sa desemneze un reprezentant care sa se prezinte la sediul sau in data de 16.12.2011, ora 12,00, iar la data stabilita, in prezenta imputernicitului [...], s-a procedat la intocmirea Procesului verbal de analiza a abaterilor nr. [...]/10 prin care s-a constatat existenta unei interventii interne neautorizate in contorul de facturatie, interventie stabilita pe baza raportului de expertiza metrologica nr. 79/20.10.2010, sens in care s-au dispus urmatoarele masuri: recalcularea consumului de energie electrica in perioada 06.01 - 06.07.2011; plata contravalorii contorului electronic trifazat si a taxei de comisie; plata contravalorii energiei electrice recalculate in conformitate cu fisa de calcul anexata procesului - verbal, respectiv 119.181,23 lei.
Cele doua acte intocmite de parata [...] [...] S.A., respectiv nota de constatare nr. [...]/06 iulie 2011 si Procesul - verbal de analiza a abaterilor nr. [...]/10 au stat la baza emiterii facturii fiscale 1F [...]/20.12.2011 in valoare de 119.181,23 lei de catre parata [...] S.A., suma reprezentand contravaloarea consumului de energie electrica recalculata pentru perioada 06.01 - 06.07.2011.
A mai retinut instanta ca in cauza nu este dovedita interventia asupra locului de masura, interventie care ar fi avut drept scop asigurarea energiei electrice fara ca aceasta sa poata fi inregistrata in aparatele de masura, intrucat contorul care avea la randul sau aplicate sigiliile apartinand paratei [...] se afla la randul sau intr-o alta cutie sigilata cu sigiliile apartinand paratei [...], al carei sigiliu era intact la data de 06.07.2011 cand s-a intervenit de o echipa [...] pentru demontarea lui.
Potrivit concluziilor raportului de expertiza in specialitatea electroenergetica efectuat in cauza de expertul [...], la data expertizarii - iunie 2013 prin raportare la numarul receptoarelor electrice existente si functionale s-a inregistrat prin insumare o putere instalata de 49,7 KW, iar prin contractul de furnizare a energiei nr.[...]/14.01.2005 s-a mentionat in Anexa 6 puterea maxima contractata de 86,95 kW, astfel ca pentru calculul energiei electrice, consumata si neinregistrata parata [...] a utilizat procedura Eel cod P-04-03 care prezinta la pagina 26/29 fisa de calcul a energiei evaluate.
Astfel parata a luat in considerare in fisa de energie evaluata pentru calculul energiei de recuperat, in mod eronat o putere de 125 KW si un numar de 300 de ore in loc de 250 ore lunar, astfel cum este mentionata in procedura aplicabila, insa puterea de 125 kW nu este determinata prin masurare, nu este inscrisa in nota de constatare ca fiind masurata la data controlului si nu rezulta din procesul verbal de verificare dupa inlocuirea contorului defect.
A mai retinut expertul [...] ca din analiza fisei contorului rezulta ca in perioada 11.11.2010
- nu s-au efectuat citiri ale contorului, indexurile inscrise la data de 06.12.2010 si
- avand caracterul unor citiri nereale, fara verificarea contorului la fata locului, iar incepand cu data de 04.01.2011 si pana in 06.07.011 perioada de 6 luni contorul nu a mai fost citit, ultimul index fiind inregistrat la data 06.07.2011, cand a fost verificata instalatia electrica de utilizare a reclamantei, index la demontarea contorului 271847 kWh - energie activa si 146163 - energie reactiva, concluzionandu-se ca contorul montat la punctul de lucru Restaurant [...] nu a fost citit in conformitate cu prevederile contractului de furnizare a energiei electrice la micii consumatori finali, industriasi si similari, la tarife reglementate nr.[...]/14.01.2005 la art.8.
Pe de alta parte, in raportul de expertiza intocmit in cauza de expertul tehnic in specialitatea metrologie [...] s-a retinut ca, potrivit buletinului de verificare metrologica care atesta calitatea de mijloc de masurare legal nr. TM [...] din 12.08.2004 eliberat de [...] S.R.L., acesta a fost eliberat pentru contorul supus expertizei tehnice seria [...] din 2004 (contor electronic trifazat de energie electrica) valabil 5 ani, in interiorul termenelor prevazute in Lista oficiala a mijloacelor de masurare supuse controlului metrologica legal LO 2004 publicata in MO 178/02.03.2004, in vigoare la data cand s-a efectuat verificarea metrologica a contorului ce face obiectul dosarului in cauza, astfel ca pe perioada facturarii (ianuarie 2011 - iulie 2011) contorul a fost utilizat nelegal.
Pe cale de consecinta, neasigurarea legalitatii mijloacelor de masurare utilizate in domenii de interes public in interiorul termenelor prevazute in lista oficiala, constituie abatere de la prevederile art.19 alin.2, retinandu-se si ca demontarea contorului nu a fost efectuata in prezenta personalului BRML, care ar fi putut constata daca se respecta schema de sigilare mentionata in Certificatul de aprobare de model nr. 312/2003 emis de BRML, nu s-a prezentat Bonul de miscare/verificare, intocmit cu ocazia punerii in functiune si nici avizul activitatii de montare, emis de BRML, valabil la data efectuarii montajului la consumatorul [...] S.R.L.
Intrucat concluziile cuprinse in raportul de expertiza in specialitatea electroenergetica efectuat in cauza de expertul [...] se coroboreaza cu concluziile raportului de expertiza intocmit in cauza expertul tehnic in specialitatea metrologie [...] si cu celelalte probe administrate in cauza, instanta a concluzionat ca parata [...] S.A. a stabilit un consum de energie in mod incorect, in baza notei de constatare nr. [...]/10 si a fisei de calcul a energiei evaluate emise de parata [...] [...] S.A. intocmite cu incalcarea dispozitiilor legale mentionate, intrucat contorul utilizat nu a fost corespunzator.
Prima instanta a constatat ca atat Nota de constatare nr. [...]/10 intocmita de [...] SA la 06.07.2011, cat si Procesul verbal de analiza a abaterilor nr. [...]/10 intocmit la data de 16.12.2011 de parata [...] SA, care constata ca la verificarea efectuata asupra grupului de masura, montat in cutie de plastic pe soclu (...) respectiv contor Elster A1 R+30 (200)A gasit sigilat cu sigilii SUI (unic identificabile) [...] [...]/00124050 si ca in urma verificarii efectuate cu aparatul analizor s-a constatat ca datele afisate nu corespund cu valorile indicate de contor in modul alternativ (conform procesului verbal de verificare [...]/10) pe faza „S” si „T” sunt nelegale, in realitate consumul de energie fiind masurat si facturat, grupul de masura fiind inlocuit cu incalcarea prevederilor contractuale.
A stabilit, de asemenea, ca intrucat cele doua acte intocmite unilateral de parata [...] SRL sunt de natura a produce efecte juridice, in sensul crearii obligatiei de recalculare a contravalorii energiei electrice de catre parata [...] SA, instanta le-a anulat.
2. Prin decizia civila nr. 484/15 martie 2017,
Tribunalul Constanta - Sectia a II - a civila a anulat ca insuficient timbrat apelul formulat de catre [...] S.A., a admis apelul promovat de [...] S.A., a schimbat in parte impotriva sentintei civile nr. 7164/23.06.2014 , pronuntata de Judecatoria Constanta, in sensul ca a respins, ca inadmisibila, actiunea reclamantei [...] S.R.L., mentinand celelalte dispozitii ale instantei de fond.
Instanta de apel a retinut urmatoarele:
Apelanta parata [...] SA a criticat modalitatea de solutionare a exceptiei lipsei calitatii sale procesuale pasive, aratand ca prin actiunea introductiva se solicita anularea unor acte emise de catre o alta societate comerciala.
Apelanta parata [...] SA a solicitat modificarea hotararii atacate in sensul respingerii actiunii ca inadmisibila, iar in subsidiar ca neintemeiata, sustinand ca inscrisurile a caror anulare se cere nu pot fi considerate acte juridice in sensul legii civile, acestea necontinand un raport juridic civil, in conditiile in care ii lipsesc elementele constitutive.
Acestea nu pot fi considerate acte juridice unilaterale, deoarece nu sunt rezultatul unei vointe juridice cu intentia de a produce efecte juridice, reprezentand doar inscrisuri constatatoare prin care emitentul constata ca in cauza un tert a cauzat un prejudiciu.
Inscrisurile a caror anulare s-a cerut nu cuprind vreun drept ori obligatie corelativa pentru intimata reclamanta, reprezinta doar mijloace de proba, ele nu sunt acte juridice care trebuie sa indeplineasca conditiile de validitate ale actului civil, neputandu-se solicita printr-o actiune in justitie constatarea nulitatii lor pentru neindeplinirea conditiilor de validitate.
S-a sustinut ca in acest sens a retinut si Inalta Curte de Casatie si Justitie prin decizia nr. 3144/09.10.2013, respectiv ca documentele justificative ale consumului de energie electrica (nota de constatare, proces verbal de analiza, factura fiscala) nu au calitate de act juridic care sa indeplineasca cerintele art. 948 Cod civil, indiferent daca sunt emise sau nu in baza unui contract, ci reprezinta doar mijloace de proba cu privire la consum.
Apelanta a reiterat argumentele de fapt si de drept pentru care apreciaza ca procesul - verbal de verificare, nota de constatare si procesul verbal de analiza a abaterilor, procesul verbal de stabilire a despagubirilor au fost intocmite cu respectarea prevederilor legale in vigoare, respectiv H.G. nr. 1007/2004 si Legea nr. 13/2007.
In legatura cu apelul formulat de apelanta parata [...] SA, instanta a retinut ca aceasta nu si-a indeplinit obligatia de plata a taxei judiciare de timbru in cuantum de 2011,81 lei, iar taxa de 20 lei este insuficienta pentru analizarea temeiniciei si legalitatii hotararii apelate.
In apelul formulat de [...] SA, Tribunalul a constatat ca prima instanta a facut o gresita interpretare si aplicare a dispozitiilor art. 969 Cod civil, Legii nr.13/2007 si HG nr. 1007/2004 cand a apreciat ca cererea reclamantei intimate avand ca obiect anularea Notei de constatare nr. [...]/10 intocmita la 06.07.2011, anularea Procesului verbal de analiza a abaterilor nr. [...]/10 intocmit la data de 16.12.2011 si anularea fisei de calcul a energiei evaluate emisa la 16.12.2011 este admisibila si a admis-o.
Potrivit instantei de control, sunt pertinente criticile apelantei [...] SA potrivit carora documentele a caror anulare se solicita nu sunt acte juridice pentru care este necesara indeplinirea conditiilor de validitate ale actului civil, prevazute de art. 948 Cod civil, neputandu-se solicita printr-o actiune in justitie constatarea nulitatii lor, indiferent daca sunt emise sau nu in baza unui contract.
Sustinerile apelantei cu privire la natura juridica a actelor a caror anulare s-a solicitat sunt intemeiate si conforme constatarilor si concluziilor extrase din decizia nr. 3144/9.10.2013 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, acestea nereprezentand acte juridice civile.
Nota de constatare, Procesul verbal de analiza a abaterilor nr. [...]/10 intocmit la data de
- si fisa de calcul a energiei evaluate emisa la 16.12.2011 sunt acte interne ale apelantei, intocmite in cadrul unor proceduri interne specifice ale acesteia, fiind menite sa constate o situatie de fapt care la randul ei sa fundamenteze aplicarea dispozitiilor Regulamentului aprobat prin HG nr. 1007/2004 si emiterea facturii privind consumul de energie al intimatei reclamante.
Aceste documente reprezinta in fapt documente justificative, mijloace de proba cu privire la consumul de energie electrica, neavand calitatea de act juridic in sensul de manifestare de vointa facuta cu intentia de a produce efecte juridice, respectiv de a naste, modifica sau stinge un raport juridic civil concret.
Deficientele acestor acte nu pot fi cenzurate de instanta pe cale principala, forta lor probanta putand fi pusa in discutie numai in analiza unei aparari intr-un eventual litigiu avand ca obiect pretentiile pe care le fundamenteaza.
S-a constatat ca niciunul din documentele mentionate nu constituie un act juridic reprezentat de manifestarea de vointa a uneia dintre parti (act juridic unilateral) sau a ambelor parti (act juridic bilateral) si nu pot fi anulate intr-o actiune avand ca obiect ”anulare act” intrucat o asemenea actiune vizeaza doar acte juridice, nu si stari de fapt.
Potrivit instantei de apel, starea de fapt reprezentata de existenta unor documente care consfintesc un debit pretins nereal de catre consumator reclama interventia instantei de judecata, cu finalitatea obtinerii unor documente intocmite corect, continand obligatii de plata intr-un cuantum just stabilit, dar nelegalitatea facturilor intocmite de furnizorul de electricitate si incorectitudinea inscrisurilor care stau la baza emiterii acestora nu poate fi invocata pe cale de actiune principala, ci in mod incidental in cadrul apararilor formulate de consumator impotriva demersurilor in justitie ale furnizorului.
Apararile intimatei reclamante, potrivit carora nu se poate nega natura de act juridic a procesului - verbal de analiza a abaterilor doar pentru faptul ca legea nu prevede o anumita procedura pentru contestarea in instanta a acestui act, iar analiza reglementarilor in aceasta materie releva carente grave in ce priveste drepturilor consumatorilor si mijloacele de aparare a drepturilor si intereselor acestora, au fost respinse ca nepertinente.
Contrar sustinerilor intimatei, s-a retinut ca efectele pe care le genereaza sau le poate genera un astfel de act, mergand pana la intreruperea furnizarii energiei electrice, nu constituie un argument suficient pentru a admite existenta dreptului consumatorului de a contesta in instanta pe cale principala un astfel de proces verbal.
A mai constatat instanta de apel ca faptul ca dupa data la care a fost intocmit Procesul verbal de analiza a abaterilor ce face obiectul prezentei cauze, atat Legea energiei electrice, cat si Regulamentul de furnizare a energiei electrice la consumatori au suferit unele modificari, cea mai importanta, in raport de problemele deduse judecatii, fiind aceea ca in prezent sustragerea de energie electrica trebuie constatata prin hotarare judecatoreasca definitiva (art.41 alin.1 lit. a din Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clientii finali aprobat prin Ordinul ANRE nr. 64/2014), iar rezilierea in cazurile de sustragere de energie electrica nu opereaza decat la momentul ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care se constata sustragerea (art.41 alin.2 din acelasi Regulament), nu constituie un argument suficient pentru a admite existenta dreptului
consumatorului de a solicita in instanta, pe cale principala, anularea actelor de natura celor ce fac obiectul litigiului de fata.
In concluzie, retinand ca inadmisibilitatea este sanctiunea procedurala aplicabila atunci cand demersul judiciar al reclamantului nu este propice apararii dreptului subiectiv pretins sau interesului invocat, intrucat acesta are la dispozitie o alta cale procesuala, instanta de control a admis apelul si a schimbat in parte hotararea apelata in sensul ca a dispus respingerea actiunii reclamantei ca inadmisibila.
- Impotriva deciziei civile nr. 484/15 martie 2017 pronuntata de Tribunalul Constanta
a declarat recurs intimata reclamanta [...] SRL,
care a solicitat modificarea in parte a hotararii recurate, in sensul respingerii apelului formulat de [...] SA, ca nefondat si a obligarii apelantilor la plata cheltuielilor de judecata ocazionate in apel, precizand ca motivele de nelegalitate se circumscriu prevederilor art.304 pct.8 si 9 Cod procedura civila din 1865.
Arata recurenta ca are in vedere in acest sens aprecierile instantei de apel potrivit cu care actele a caror anulare a solicitat, nu reprezinta acte juridice civile, ci documente justificative care nu pot fi cenzurate de instanta pe cale principala.
Considerentele instantei de apel sunt fundamentate pe o decizie de speta pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, decizia nr. 3144/09.10.2013, care din punctul de vedere al recurentei nu poate fi apreciata drept jurisprudenta relevanta, in conditiile in care nu au fost identificate si alte solutii similare pronuntate de aceeasi instanta, iar jurisprudenta celorlalte instante nu este unitara in acest sens.
Se apreciaza ca solutia instantei de apel este intemeiata exclusiv pe decizia de speta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar nu pe o analiza riguroasa a motivelor invocate in cererea de apel si a apararilor. Jurisprudenta nu a fost si nu este izvor de drept, astfel ca rationamentul juridic al primei instante nu trebuia verificat prin raportare la solutii pronuntate in spete similare, ci eventual „infirmat" cu argumente juridice proprii instantei de apel.
Sustine recurenta ca daca Nota de constatare din 06.07.2011 poate comporta discutii referitoare la natura de act civil, sens in care a si precizat ca anularea acesteia a fost solicitata in considerarea faptului ca toata procedura de verificare la care a fost supusa [...] SRL, inclusiv intocmirea Procesului-verbal de analiza a abaterilor si a Fisei de calcul a consumului pausal, a avut la baza aceasta nota de constatare, in ce priveste Procesul-verbal de analiza a abaterilor nr. [...]/10/16.12.2011, este de necontestat natura de act juridic civil a acestuia, date fiind efectele juridice pe care acesta le-a produs.
Prin respectivul proces-verbal apelanta-parata [...] SA a stabilit existenta unei interventii interne neautorizate in contorul de facturatie, sens in care a procedat la calcularea consumului de energie electrica in sistem pausal pentru o perioada de 6 luni, iar ulterior apelanta-parata [...] SA a emis un Ordin de deconectare a punctului de lucru al [...] SRL de la furnizarea de energie electrica.
Prin acelasi proces-verbal de analiza a abaterilor au fost stabilite si alte obligatii in sarcina [...] SRL, intre care cea mai importanta este cea de a „achita contravaloarea energiei electrice recalculate in conformitate cu fisa de calcul anexata".
Raportat la obligatiile stabilite in sarcina sa prin Procesul-verbal de analiza a abaterilor, la maniera de intocmire a acestuia (in prezenta unui reprezentant al [...] SRL), dar mai ales la efectele juridice produse de Procesul-verbal de analiza a abaterilor in ce o priveste, respectiv stabilirea obligatiei de plata a sumei de 119.181,23 lei prin emiterea facturii pentru contravaloarea consumului pausal stabilit prin fisa de calcul, emiterea Ordinului de deconectare a punctului de lucru de la furnizarea de energie electrica si sesizarea organelor de cercetare penala, sustinerile instantei de apel potrivit cu care Procesul-verbal respectiv nu reprezinta o manifestare de vointa facuta cu intentia de produce efecte juridice sunt vadit neintemeiate.
Considera recurenta ca nu pot fi primite nici sustinerile potrivit cu care procesul - verbal de analiza a abaterilor nr. 00762/10/16.12.2011 ar reprezenta un document intern al apelantei [...] SA, care nu poate fi supus controlului de legalitate al instantei pe cale principala.
Se are in vedere si mentiunea din procesul-verbal de analiza a abaterilor, potrivit cu care impotriva acestuia se poate formula contestatie la furnizor in termen de 25 zile de la comunicare, dar si mentiunea intocmirii in doua exemplare, cate una pentru fiecare parte, aspecte ce contrazic opinia instantei de apel, potrivit cu care actul respectiv este un document intern. Un document intern nu implica existenta mai multor parti, prin urmare nu necesita intocmirea in mai multe exemplare, cate unul pentru fiecare parte. Un document intern nu se comunica tertilor, nu este destinat publicitatii si nu poate fi contestat „in termen de 15 zile de la comunicare”.
Faptul ca nu existau raporturi contractuale cu apelanta parata [...] SA la momentul intocmirii procesului-verbal de analiza a abaterilor, este lipsit de relevanta, actiunile avand ca obiect anularea unui act putand fi promovate si de catre terti fata de actul respectiv, in masura in care acestia sunt vatamati prin actul respectiv, prin urmare justifica un interes in obtinerea anularii acelui act.
Totodata, recurenta critica sustinerile potrivit cu care prin Procesul-verbal de analiza a abaterilor s-a constatat o situatie/stare de fapt, intrucat rezulta fara echivoc din cuprinsul procesului- verbal ca membrii comisiei nu au constatat vreo situatie de fapt, ci au stabilit existenta unei interventii neautorizate asupra contorului de facturatie (pct.II/Hotararile comisiei) si au dispus masuri cu privire la perioada de recalculare a consumului de energie electrica, calculul reparatiilor echipamentului de masura, taxele privind serviciile prestate de furnizor consumatorului, obligatia consumatorului de a achita contravaloarea energiei electrice recalculata conform fisei de calcul (pct.III/Masuri dispuse).
De asemenea, procesul-verbal criticat a fost intocmit in prezenta unui martor, chemat sa ateste ca acesta nu a fost semnat de persoana/consumatorul caruia i se adresa, in conditiile in care un document intern nu se intocmeste in prezenta unui martor asistent.
Se releva ca, desi instanta de apel a sustinut ca exista o alta cale procesuala decat cea aleasa de [...] SRL, nu a reusit sa lamureasca daca acea cale este o actiune in pretentii indreptata impotriva consumatorului, astfel cum sustine initial, in cadrul careia consumatorul sa puna in discutie forta probanta a inscrisului respectiv sau o „actiune avand ca obiect obligatia de a face prin care instanta de judecata sa oblige furnizorul la calcularea unui consum real si corect".
Concluzionand, considera recurenta ca nu se poate nega natura de act juridic a procesului- verbal de analiza a abaterilor, doar pentru faptul ca legea nu prevede o anumita procedura pentru contestarea in instanta a acestui act. Cu atat mai mult cu cat in ce priveste energia electrica suntem in prezenta unui monopol de piata, iar analiza reglementarilor in aceasta materie releva faptul ca in toate situatiile dreptul de a contesta al consumatorului „se opreste" la furnizor.
Pe fondul cauzei, recurenta considera ca solutia instantei de fond este legala si temeinica, sens in care solicita admiterea recursului, cu consecinta modificarii in parte a hotararii recurate, in sensul respingerii apelului formulat de apelanta [...] SA.
In acest sens, are in vedere faptul ca in speta nu s-a dovedit de nicio maniera existenta unei interventii neautorizate din partea reclamantei la aparatul de masurare a consumului de energie electrica de la punctul de lucru din Statiunea Mamaia. Dimpotriva, probele administrate in fata instantei de fond au relevat faptul ca la momentul demontarii aparatului de masurat de catre angajatii [...] la data de 06.07.2011, acesta era sigilat, iar sigiliul era intact.
Referitor la calculul consumului de energie electrica in sistem pausal, expertiza de specialitate electroenergetica a concluzionat ca este necorespunzator, dat fiind ca a fost stabilit in raport de o putere instalata de 125 kw, desi in realitate puterea instalata a receptoarelor electrice existente si functionale era de 49,7 kw. De asemenea, s-a constatat ca acest calcul a avut in vedere un consum de 300 de ore lunar, desi procedura prevazuta de lege pentru calcularea consumului in sistem pausal impune raportarea la 250 de ore lunar.
Mai arata recurenta ca cercetarile penale efectuate in cauza la sesizarea apelantei [...] SA au fost finalizate prin emiterea Ordonantei de clasare nr.2461/P/2012 din 30.05.2014. Potrivit ordonantei de clasare si a referatului continand propunerea de neincepere a urmaririi penale, organele de cercetare penala au concluzionat ca nu se poate stabili existenta infractiunii constand in executarea sau folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii directe la retea pentru ocolirea aparatelor de masurare, fiind astfel incidente dispozitiile art.28 alin.1 teza I Cod procedura penala potrivit cu care „Hotararea definitiva a instantei penale are autoritate de lucru judecat in fata instantei civile care judeca actiunea civila, cu privire la existenta faptei si a persoanei care a savarsit- o”.
Se solicita, in consecinta, admiterea recursului si modificarea in parte a hotararii recurate, in sensul respingerii apelului formulat de [...] SA, ca nefondat si a obligarii apelantilor la plata cheltuielilor de judecata ocazionate in apel.
Prin
intampinarea
formulata la data de 24.08.2017, [...] SA, fosta [...] SA, a solicitat respingerea recursului, sustinand ca in mod corect a retinut instanta de apel ca nulitatea este sanctiunea care se aplica pentru nerespectarea conditiilor de validitate cerute de lege pentru incheierea actului juridic, insa inscrisurile a caror anulare se solicita nu pot fi considerate acte juridice in sensul legii civile, acestea necontinand un raport juridic civil.
Un raport juridic civil trebuie sa contina totalitatea drepturilor si obligatiilor civile pe care le au partile, insa in cauza inscrisurile a caror anulare s-a cerut nu cuprind vreun drept si vreo obligatie corelativa, acestea fiind inscrisuri interne constatatoare ale unei stari de fapt.
In recurs nu au fost propuse, incuviintate si administrate probe.
- Verificand legalitatea deciziei civile apelate din perspectiva motivelor de recurs invocate, Curtea constata ca
recursul este nefondat
si urmeaza a fi respins, pentru urmatoarele argumente:
Analizand forma, continutul si consecintele in plan juridic ale actelor care formeaza obiect al actiunii in anulare, respectiv Nota de constatare nr. [...]/10 intocmita la 06.07.2011, Procesul - verbal de analiza a abaterilor nr. [...]/10 intocmit la data de 16.12.2011 si fisa de calcul a energiei evaluate emisa la 16.12.2011, apreciem ca solutia instantei de apel este legala, aceste acte nefiind acte juridice civile a caror anulare sa fie dispusa pe calea unei actiuni civile de sine-statatoare.
Conform definitiei traditionale, actul juridic civil reprezinta manifestarea de vointa savarsita cu intentia de a produce efecte juridice, adica de a crea, modifica ori stinge un raport juridic civil concret, respectiv acea relatie sociala devenita raport juridic prin vointa legiuitorului care a adoptat norma juridica de protectie, dar si prin vointa autorilor sau autorului actului juridic.
Prin Nota de constatare nr. [...]/10 intocmita la data de 6 iulie 2011 in prezenta reprezentantului consumatorului [...] SRL, furnizorul de energie electrica [...] SA a constatat urmatoarea stare de fapt: s-a efectuat o verificare asupra grupului de masura, montat in cutie de plastic pe soclu, respectiv contor Elster A1 R+30 (200)A gasit sigilat cu sigilii Sui [...] [...]/00124050 si s-a constatat in urma verificarii efectuate cu aparatul analizor ca datele afisate nu corespund cu valorile indicate de contor in modul alternativ pe faza „S” si „T”.
In cuprinsul aceluiasi inscris s-a mentionat faptul ca s-a demontat contorul si s-a pus in punga sigilata in vederea trimiterii catre laboratorul metrologic, fiind mentionat faptul ca rezultatul analizei se va aduce la cunostinta consumatorului.
In privinta acestui act, chiar recurenta exprima un dubiu in calificarea sa ca act juridic civil, insa intrucat este documentul care a stat la baza verificarii si emiterii actelor ulterioare, considerate a fi producatoare de efecte juridice, s-a apreciat ca se impune si contestarea acestuia.
Rezulta insa cu evidenta ca aceasta nota de constatare nu face altceva decat sa constate o stare de fapt identificata de furnizorul de energie electrica si poate fi analizat numai din perspectiva unui mijloc de proba in cadrul unei actiuni admisibile.
Prin procesul-verbal de analiza a abaterilor nr. [...]/10 intocmit la data de 16.12.2011, inscris care reprezinta rezultatul verificarilor efectuate asupra contorului demontat la data de 06.07.2011, sa stabilit ca in urma verificarii a fost constatata o interventie interna neautorizata in contor, ceea ce a condus la inregistrari eronate, astfel cum rezulta din raportul de expertiza metrologica nr. 79/20.10.2011.
In acelasi inscris se mentioneaza, la rubrica „alte masuri”, ca va achita c/val. energiei electrice recalculate consumatorul in conformitate cu fisa de calcul anexata.
Rezulta, la fel ca si in cazul notei de constatare, ca acest proces-verbal de analiza a abaterilor este un document intocmit pentru stabilirea unei stari de fapt, respectiv rezultatul verificarilor contorului electric, si nu da nastere niciunui raport juridic obligational, chiar daca se face referire la obligatia consumatorului de a achita c/val energiei electrice.
Cu alte cuvinte, nu acest document poate sta la baza nasterii, in patrimoniul consumatorului, a obligatiei de plata a energiei electrice, cu atat mai mult cu cat in afara descrierii generale a abaterii si stabilirii perioadei de recalculare a energiei electrice, documentul tipizat nu cuprinde elemente concrete de identificare a unui raport juridic in continutul caruia sa intre vreo obligatie a consumatorului.
Nici faptul ca in act se mentioneaza ca exista un drept de contestatie la furnizor nu atrage natura unui act juridic civil, indeosebi pentru faptul ca recunoasterea dreptului de contestatie este specifica raporturilor de drept public si nu celor de drept privat, cum este cazul prezentului raport juridic dedus judecatii.
Prin fisa de calcul a energiei evaluate emisa de acelasi furnizor la data de 16.12.2011, s-a calculat si s-a stabilit totalul energiei electrice consumate si neinregistrate in perioada 06.01.2011 - 06.07.2011, indicandu-se ca [...] SRL are un total de plata de 194.053 KWh.
Acest document are evident la baza constatarile din procesul-verbal de analiza a abaterilor, insa consideram ca nu a dat nastere, prin el insusi, obligatiei de plata a consumatorului la c/val energiei electrice calculate ca fiind consumata si neinregistrata, ci a realizat, astfel cum este si denumirea, un calcul al energiei evaluate.
Izvorul obligational al platii contravalorii energiei electrice furnizate de [...] SA este reprezentat de contractul de furnizare a energiei electrice la micii consumatori finali, industriali si similari la tarife reglementate nr.[...]/14.01.2005, actul juridic civil generator al raportului juridic obligational, astfel ca in mod corect a stabilit instanta de apel ca cele trei acte contestate pot fi utilizate ca inscrisuri - mijloace de proba, iar deficientele lor nu pot fi verificate decat in cadrul unei actiuni in realizare admisibila.
Nici faptul ca in baza acestor acte a fost emisa o factura prin care s-a stabilit in mod concret contravaloarea acestei cantitati de energie electrica si ca factura poate sta la baza unei actiuni in pretentii contra consumatorului, nu atrage natura de acte juridice civile ale acestor documente.
Consideram ca nici contextul in care aceste acte au fost intocmite si nici faptul ca in final a fost emis un ordin de deconectare care a avut la baza neplata facturii nu pot inlatura apararea [...] SA legata de inadmisibilitatea actiunii in anularea actelor mentionate, o eventuala actiune a furnizorului putand fi blocata de consumator.
De asemenea, contrar sustinerilor recurentei, consideram ca instanta de apel a aratat propriul rationament pentru care a considerat ca cele trei acte nu pot fi contestate prin prezenta actiune civila, indicarea deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie fiind facuta numai pentru a intari opinia exprimata, fara ca aceasta hotarare sa fie determinanta pentru solutia data.
De altfel, chiar daca jurisprudenta nu este un izvor de drept, ea poate fi avuta in vedere in formarea convingerii judecatorului, indeosebi in chestiuni juridice care comporta discutii pe planul accesului la justitie si mai ales cand emana de la instanta suprema.
Fata de toate aceste argumente, apreciem ca motivele de nelegalitate prevazute de art.304 pct.8 si pct.9 Cod procedura civila de la 1865 nu sunt incidente, astfel ca in baza art.312 alin.(1) va respinge recursul ca nefondat.
Decizia civila nr. 118/09.10.2017 Judecator redactor Ramona Poppa