Declaratiile invinuitului inculpatului
20 februarie 2013Recursul - efectele recursului
20 februarie 2013Retinerea arestarea preventiva a minorului
Retinerea arestarea preventiva a minorului
Dispozitii speciale privind retinerea si arestarea preventivă a minorului
Potrivit art. 160f CPP, minorii reţinuţi sau arestaţi preventiv au asigurate, pe lângă drepturile prevăzute de lege pentru deţinuţii majori, şi drepturi proprii: un regim special de detenţie preventivă, în raport cu particularităţile vârstei, în aşa fel încât măsurile luate să nu le prejudicieze dezvoltarea fizică, psihică sau morală.
Învinuiţilor sau inculpaţilor minori reţinuţi sau arestaţi preventiv li se asigură în toate cazurile asistenţă juridică obligatorie.
Când se dispune reţinerea sau arestarea preventivă a unui învinuit sau a unui inculpat minor, trebuie să fie încunoştinţate imediat, în cazul reţinerii, şi în 24 de ore, în cazul arestării preventive, părinţii, tutorele, persoanele în îngrijirea cărora se află minorul sau alte persoane desemnate de minor.
În cazul arestării preventive, trebuie încunoştinţat şi serviciul se reintegrare socială a infractorilor de pe lângă instituţia căreia i-a revenit competenţa să judece cauza în primă instanţă.
În timpul reţinerii sau al arestării preventive minorii se ţin separat de majori, în locurile anume destinate lor.
În mod excepţional, minorul între 14 şi 16 ani, care răspunde penal, poate fi reţinut la dispoziţia procurorului sau a organului de cercetare penală pentru o durată ce nu poate depăşi 10 ore, dacă există date concrete că minorul a comis o infracţiune pedepsită de lege cu detenţie pe viaţă sau cu închisoare de 10 ani sau mai mult.
Reţinerea poate fi prelungită numai dacă se impune prin ordonanţa motivată a procurorului, pentru cel mult 10 ore. Minorul între 14 şi 16 ani nu poate fi arestat preventiv, decât dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta comisă e detenţia pe viaţă sau închisoarea de 10 ani sau mai mult şi dacă o altă măsură preventivă nu e suficientă.
Durata arestării preventive a învinuitului minor este de cel mult trei zile. Durata arestării inculpatului minor între 14 şi 16 ani e, în cursul urmăririi penale, de cel mult 15 zile, iar verificarea legalităţii şi temeiniciei se efectuează, în cursul judecăţii periodic, dar nu mai târziu de 30 de zile.
Prelungirea acestei măsuri în cursul urmăririi penale poate fi dispusă numai în mod excepţional. În total, arestarea peventivă a minorului în cursul urmăririi penale nu poate depăşi un termen rezonabil şi nu mai mult de 60 de zile, iar fiecare prelungire nu poate depăşi mai mult de 15 zile.
Când pedeapsa prevăzută de lege e detenţia pe viaţă sau închisoarea de 20 de ani sau mai mult, arestarea inculpatului minor între 14 şi 16 ani, în cursul urmăririi penale, poate fi prelungită până la 180 de zile.
Inculpatul minor mai mare de 16 ani poate fi arestat, în cursul urmăririi penale, pentru cel mult 20 de zile. Durata măsurii poate fi prelungită de fiecare dată cu câte 20 de zile. Arestarea preventivă a inculpatului minor mai mare de 16 ani în cursul urmăririi penale, nu poate depăşi în total un termen rezonabil şi nu mai mult de 90 de zile. Dacă pedeapsa e detenţia pe viaţă sau închisoarea de 10 ani sau mai mult, arestarea inculpatului minor mai mare de 16 ani, în cursul urmăririi penale poate fi prelungită până la 180 de zile.
Verificarea legalităţii şi a temeiniciei măsurii arestării inculpatului minor mai mare de 16 ani, în cursul judecăţii, trebuie efectuată periodic, dar nu mai târziu de 40 de zile.
Solicita un sfat accesand pagina Avocat drept penal.