Reabilitarea de drept - Cauza care înlătură consecințele condamnării
15 martie 2017Abandonul de familie
2 aprilie 2017Regimul răspunderii penale a minorului
Regimul răspunderii penale a minorului
Minoritatea
Sediul materiei: art.113-134 Cod Penal
Potrivit art.113 Cod Penal, minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal.
Minorul care are vârsta între 14 şi 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedeşte că a săvârșit fapta cu discernământ.
Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii.
În cazul infracțiunilor continue, continuate sau de obicei nu va fi avută în vedere activitatea anterioară vârstei de 14 ani şi nici activitatea anterioară vârstei de 16 ani dacă nu există discernământ.
Dacă infracțiunea continuă, continuată sau de obicei se epuizează după împlinirea vârstei de 18 ani, infracțiunii i se va aplica regimul majorilor.
Dacă infracțiunea progresivă se epuizează după împinirea vârstei de 18 ani, infracțiunii i se va aplica regimul minorilor, dacă infracțiunea se consumă într-un moment în care minorul răspunde penal.
Singurele sancțiuni penale ce pot fi aplicate minorilor sunt măsurile educative, chiar dacă pe parcursul procesului ori în momentul pronunțării hotărârii, aceştia devin majori.
Conform art.114 Cod Penal, față de minorul care, la data săvârșirii infracțiunii , avea vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani se ia o măsură educativă neprivativă de libertate.
Față de acest minor se poate lua o măsură educativă privativă de libertate în următoarele cazuri:
- Dacă a mai săvârșit o infracțiune, pentru care i s-a aplicat o măsură educativă ce a fost executată ori a cărei executare a început înainte de comiterea infracțiunii pentru care este judecat;
- Atunci când pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită este închisoarea de 7 ani sau mai mare ori detențiunea pe viață.
Dacă minorul e află la primul conflict cu legea, iar pedeapsa prevăzută de lege este amenda sau amenda alternativ cu închisorea mai mică de 7 ani, instanța este obligată să dispună o măsură educativă neprivativă de libertate.
Dar instanța poate să dispună o măsură privativă daca:
- Minorul a mai săvârșit o infracțiune pentru care s-a aplicat o măsură educativă executată sau în curs de executare;
- Pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea mai mare sau egală cu 7 ani sau detențiunea pe viață.
Chiar dacă minorul se găseşte într-unul din cele două cazuri, instanța nu este obligată să ia o măsură privativă de libertate, ea poate aprecia asupra oprtunității unei asemenea măsuri.