Reabilitarea de drept - Cauza care înlătură consecințele condamnării
15 martie 2017Abandonul de familie
2 aprilie 2017Recidiva postexecutorie
Recidiva postexecutorie
Reprezintă săvârșirea din nou a unei infracțiuni după condamnarea anterioară la o pedeapsă ce a fost executată au considerată ca executată.
Condiții cu privire la primul termen al recidivei:
- Să existe o condamnare definitivă pentru una sau mai multe infracțiuni intenționate ori praeterintențonate – hotărârea judecătorească poate fi pronunțată de instanțele române sau străine (trebuie să existe dublă incriminare şi recunoaşterea hotărârii); hotărârea judecătorească să fie definitivă; nu contează forma infracțiunii; doar o soluție de condamnare.
- Pedeapsa stabilită/ aplicată să fie detențiunea pe viață sau închisoare mai mare de 1 an;
- Pedeapsa să fi fost executată sau coniderată ca executată;
- Să nu fi intervenit reabilitarea de drept ori să nu se fi împlinit termenul de reabilitare judecătorească;
- Hotărârea de condamnare să nu privească infracțiunile săvârșite din culpă; infracțiunile pentru care a intervenit amnistia postcondamnatorie; fapte care au fost dezincriminate; infracțiuni săvârșite în minoritate.
Condiții cu privire la al doilea termen al recidivei:
- Majorul să săvârșească a doua infracțiune cu intenție ori cu intenție depăşită şi legea să prevadă închisoarea mai mare sau egală cu 1 an sau detențiunea pe viață – pedeapsa închisorii poate fi unică sau alternativ cu amenda; contează pedeapsa prevăzută de lege, nu pedeapsa aplicată, chiar dacă fapta a rămas la starea de tentativă; nu contează pedeapa efectiv stabilită; constituie al doilea termen al recidivei şi când termenul este format dintr-un concurs de infracțiuni, dacă cel puțin o infracțiune din concurs este săvârșită cu intenție ori praeterintenție, iar legea prevede pentru aceasta închisoarea mai mare sau egală cu 1 an sau detențiunea pe viață.
- Noua infracțiune să fie săvârșită după executarea primei pedepse, după data intrării în vigoare a actului de grațiere totală ori parțială, după data împlinirii termenului de prescripție a executării psdepsei, dar înainte de reabilitare ori de împlinirea termenului de reabilitare.
- Noua infracțiune să nu se numere printre acelea care nu atrag starea de recidivă: infracțiunile săvârșite din culpă , infracțunile prin care a intervenit amnistia postcondamnatorie, fapte dezincriminate ulterior.