Raspunderea pentru plata integrala a pasivului
17 martie 2020Condiţiile antrenarii raspunderii
17 martie 2020
Raspunderea administratorilor. Prescriptie
Cererea pentru angajarea raspunderii se prescrie in termen de 3 ani de la data la care s-a comunicat creditorilor incheierea de incepere a procedurii falimentului, de la aceasta data operand prezumtia ca reclamanta trebuia sa cunoasca paguba Si pe cei raspunzatori de ea.
(Tribunalul Harghita - Sentinta nr. 1677 din 30 octombrie 2003)
Examinand cererea creditoarei DGFP Harghita, privind stabilirea raspunderii membrilor consiliului de administratie a debitoarei SC "A." SRL, in conformitate cu prevederile art. 124 alin. (1) lit. a), d) Si e) din Legea nr. 64/1995, republicata, cu modificarile ulterioare, Si documentele din dosar, a retinut urmatoarele:
Conform art. 126 din Legea nr. 64/1995, republicata, cu modificarile ulterioare, tribunalul poate fi sesizat de catre oricare dintre creditori in vederea luarii masurilor prevazute de art. 124, pe baza datelor din dosarul cauzei. Avand in vedere ca cererea introductiva in aceasta cauza a fost introdusa de DGFP Harghita, dreptul sau la actiune a luat naStere la 21.03.2001, cand i s-a comunicat Incheierea nr. 3 din 19 martie 2001, privind inceperea procedurii falimentului impotriva debitoarei SC "A." SRL. De la aceasta data opereaza prezumtia ca reclamanta trebuie sa cunoasca paguba Si pe cei raspunzatori de ea.
Cererea pentru stabilirea raspunderii membrilor consiliului de administratie a debitoarei fiind depusa la termenul de judecata din 23.06.2003, rezulta ca nu era prescris dreptul la actiune al creditoarei.
In consecinta, a fost respinsa exceptia privind prescriptia dreptului la actiune.
Pe baza inscrisurilor depuse la dosar pentru dovedirea temeiurilor raspunderii membrilor consiliului de administratie a debitoarei Si a sustinerilor acestora in aparare se retine, in fapt:
Scaderea din contabilitatea debitoarei a valorii unor bunuri de 797.160.895 lei este invocata ca fapta ce se incadreaza in dispozitiile art. 124 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 64/1995, republicata, cu modificarile ulterioare, fara a se concretiza in ce constau bunurile a caror contravaloare s-a scazut.