Plata remuneratiilor persoanelor angajate, Cheltuieli aferente vanzarii bunurilor, cheltuieli pentru conservarea si administrarea bunurilor
31 martie 2020Recurs, Uzucapiune, Calitate procesuala pasiva
31 martie 2020
Procedura insolventei Contestatie in anulare.,Tardivitate
Temei de drept: art. 185 alin. 1; art. 506 alin. 1 din Codul de procedura civila; art. 42 alin. 2 din
Legea nr. 85/2014
Potrivit dispozitiilor inscrise in art. 506 alin. 1 din Codul de procedura civila, contestatia in anulare poate fi introdusa in termen de 15 zile de la data comunicarii hotararii, dar nu mai tarziu de un an de la data cand hotararea a ramas definitiva.
Textul instituie doua termene pentru exercitarea caii de atac a contestatiei in anulare si anume un termen subiectiv de 15 zile, care incepe sa curga de la data comunicarii hotararii si un termen obiectiv de un an, care curge de la data cand hotararea a ramas definitiva.
Termenul obiectiv de un an prevazut de textul mai sus mentionat este un termen limita, calculat de la data ramanerii definitive a hotararii si nu da posibilitatea partilor sa opteze in a formula contestatia in anulare in 15 zile de la comunicare sau intr-un an de la data ramanerii definitive.
Reglementarea de catre legiuitor, in limitele competentei sale, a conditiilor de exercitare a unui drept subiectiv sau procedural, inclusiv prin instituirea unui termen reprezinta o modalitate eficienta de a preveni exercitarea sa abuziva, in detrimentul altor titulari de drepturi, in egala masura ocrotite.
Termenele instituite prin lege au in vedere solutionarea procesului cu celeritate, in absenta lor, contestatia in anulare putand fi formulata oricand, fapt ce ar fi de natura a genera o stare de perpetua incertitudine cat priveste raporturile juridice stabilite printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.
In speta, decizia civila pronuntata de Curtea de Apel Iasi a fost comunicata contestatorului prin publicare in Buletinul procedurilor de insolventa din 28.06.2018, conform dovezii existente la dosar.
Referitor la comunicarea catre contestator a deciziei instantei de apel, Curtea noteaza ca, potrivit art. 42 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, comunicarea deciziilor pronuntate in materia insolventei se face prin publicare in Buletinul procedurilor de insolventa.
Astfel, raportat la data publicarii in Buletinul procedurilor de insolventa a deciziei civile pronuntate de Curtea de Apel Iasi, Sectia Civila, termenul de 15 zile, in care se putea exercita contestatia in anulare impotriva hotararii date in apel, s-a implinit la data de 16.07.2018.
Contestatia in anulare a fost formulata la data de 23.10.2018, cu nesocotirea termenului prevazut de art. 506 alin. 1 din Codul de procedura civila. Conform art. 185 alin. 1 din Codul de procedura civila: „ Cand un drept procesual trebuie exercitat intr-un anumit termen, nerespectarea acestuia atrage decaderea din exercitarea dreptului, in afara de cazul in care legea dispune altfel. Actul de procedura facut peste termen este lovit de nulitate ”.
Curtea de Apel Iasi — Sectia civila, Decizia civila nr. 86/26februarie 2019