Pensie anticipata partial, Venituri din activitati independente, venit brut.
1 aprilie 2020Perimare Calea de atac
1 aprilie 2020
Pensie de invaliditate, Suspendarea platii drepturilor
Potrivit art. 78 (1) din Legea nr.263/2010, pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, in functie de afectiune, la intervale cuprinse intre un an si 3 ani, pana la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurarilor sociale sau, dupa caz, de catre comisiile centrale de expertiza medico- militara. Sunt exceptati de la aceasta revizuire pensionarii mentionati la art. 79 - (1) din lege , respectiv: a) cei care prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca; b) au implinit varstele standard de pensionare prevazute de prezenta lege; c) au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi
Asupra apelului civil de fata se constata urmatoarele:
Prin sentinta civila nr. 3139 din 15 mai 2014, Tribunalul Dolj a respins actiunea astfel cum a fost precizata formulata de contestatoarea B.A., in contradictoriu cu intimatele CASA JUDETEANA DE PENSII DOLJ, cu sediul in Craiova, str. M.Kogalniceanu nr.14 , judetul Dolj si COMISIA CENTRALA DE CONTESTATII DIN CADRUL CASEI NATIONALE DE PENSII PUBLICE, cu sediul in Bucuresti, str. Latina nr.8, sector 2.
Pentru a se pronunta astfel, tribunalul a retinut urmatoarele:
Contestatoarea B.A., a beneficiat de pensie de invaliditate prin decizia nr. 301979 din 30 06 2009 .
Prin decizia nr. 301979 din 02 07 2012 emisa de intimata casa de pensii s-a dispus suspendarea platii drepturilor incepand cu 01 07 2012 , in temeiul art.114 alin (1) lit c) din Legea nr.263/2010, intrucat contestatoarea nu s-a prezentat la convocarea INMRCM Bucuresti. Aceasta decizie de suspendare a fost contestata in instanta, facand obiectul dosarului nr.12510/63/2012 ce a fost solutionat in mod irevocabil prin respingerea contestatiei.
In conformitate cu dispozitiile art.113 alin (1) lit e) din Legea nr.263/2010, plata pensiei inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care au expirat 12 luni de la data la care pensionarul de invaliditate nu s-a prezentat, din motive imputabile lui, la convocarea prevazuta la art.80 din lege, acest din urma text conferind dreptul INMRCM sa convoace pentru expertizare pensionarii de invaliditate.
In raport de aceste imprejurari, avand in vedere faptul ca reclamanta nu a dovedit imposibilitatea prezentarii in luna mai 2012 la convocarea institutului abilitat de lege sa o faca , instanta a apreciat ca in mod corect intimata Casa Judeteana de Pensii Dolj a emis decizia 301979/09 08 2013 prin care , incepand cu data de 01 06 2013 a sistat plata drepturilor de pensie de invaliditate in temeiul art. 113 alin (1) lit e) din Legea nr.263/2010.
Pentru aceleasi motive, s-a apreciat ca si hotararea comisiei de contestatii este legala si temeinica pe aspectele mentionate in analiza legalitatii deciziei de sistare a platii pensiei de invaliditate.
De altfel, contestatoarea nu a indicat motivele pentru care apreciaza ca decizia de incetare a platii pensiei de invaliditate este netemeinica, precizand doar faptul ca s-au incalcat prevederile art.80 si art113 din Legea nr.263/2010 .
Or, in raport de cele expuse anterior, intimatele au respectat prevederile legale la emiterea acestei decizii.
In aceste conditii, incepand cu data de 01 06 2013 contestatoarea nu a mai avut calitatea de pensionar de invaliditate, iar cererea sa din 17.06.2013 de trecere la pensie pentru limita de varsta a fost avuta in vedere ca o cerere pentru inscrierea la aceasta categorie de pensie, fiind analizata ca atare de intimate.
Cerinta de a avea calitatea de pensionar de invaliditate la data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta reiese din continutul art.82 alin (1) din Legea nr.263/2010 care prevede ca "la data indeplinirii conditiilor de acordare a pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta".
Cum contestatoarea a pierdut calitatea de pensionar de invaliditate incepand cu 01 06 2013 , conform deciziei 301979/09 08 2013, cererea sa inregistrata sub nr. 22297/17 06 2013 a fost analizata si solutionata in conformitate cu dispozitiile art. 52 din lege prin emiterea deciziei nr. 301979/09 08 2013 privind acordarea pensiei pentru limita de varsta, drepturile fiind corect acordate de la data de 17 06 2013, data la care contestatoarea indeplinea conditiile acordarii unei astfel de pensii.
Pentru aceste considerente, tribunalul a constatat ca deciziile contestate in prezenta cauza, precum si hotararea comisiei de contestatii nr. 6747/20 01 2014 sunt legale si temeinice, motiv pentru care a respins actiunea astfel cum a fost precizata la 27 02 2014.
Impotriva acestei sentinte civile a declarat apel contestatoarea B.A., criticand-o pentru urmatoarele motive:
Critica adusa hotararii fondului rezida in aceea ca instanta, prin solutia adoptata a interpretat si aplicat gresit prevederile Legii nr.263/2010, mai exact dispozitiile art.80 si 113.
Pentru a respinge contestatia, instanta de fond a retinut ca la data de 01.06.2013 si-a pierdut calitatea de pensionar de invaliditate, astfel incat, prin cererea pe care a adresat-o la data de 17.06.2013 de trecere la pensie pentru limita de varsta, cererea sa a fost analizata ca atare de catre intimata.
A mai retinut instanta ca a pierdut calitatea de pensionar de invaliditate intrucat in conformitate cu dispozitiile art. 113 alin.(1) lit. e) din Legea nr. 263/2010 plata pensiei inceteaza incepand cu luna urmatoare acelei in care au expirat 12 luni de la data la care pensionarul de invaliditate nu s-a prezentat din motive imputabile lui la convocarea prevazuta la art.80 din lege, acest text conferind dreptul INMRCM sa convoace pentru expertizare pensionarii de invaliditate.
Apreciaza instanta ca in mod just Casa Judeteana de Pensii Dolj a emis decizia nr. 301979/09.08.2013 prin care a sistat plata drepturilor de pensie de invaliditate, desi motivarea este neintemeiata intrucat, asa cum a rezultat din decizia nr.301979/30.06.2009, a beneficiat de pensie de invaliditate cu indemnizatie pentru insotitor, fiind pensionata nerevizuibil.
Avand in vedere tocmai acest aspect, si anume al nerevizuibilitatii starii sale de sanatate, convocarea realizata de INMRCM este neintemeiata si nu produce efecte intrucat pensionarea sa nu era supusa revizuirii prin reexaminarea capacitatii mele de munca.
Asadar, la momentul indeplinirii conditiilor pentru pensionarea pentru limita de varsta, se impunea acordarea pensiei, acordarea cuantumului cel mai avantajos si mentinerea indemnizatiei pentru insotitor pe durata acordarii pensiei pentru limita de varsta.
Mai mult decat atat, nu s-a facut dovada ca expertiza medicala de invaliditate a fost anulata si de asemenea, nu s-a facut nici dovada faptului ca a fost convocata pentru expertizarea capacitatii de munca la Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, intelegand in acest sens dovada convocarii sale si a primirii unei astfel de convocari.
Din acest punct de vedere, hotararea instantei de fond apare ca fiind si netemeinica.
In drept, si-a intemeiat cererea pe dispozitiile art.466 si urm. Cod procedura civila
Intimatele au depus intampinare prin care au solicitat respingerea apelului si mentinerea sentintei civile.
Apelul nu este fondat.
Este adevarat ca potrivit art. 82 - (1) din Legea nr.263/2010, la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta. (2)In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos. (3)Indemnizatia pentru insotitor prevazuta la art. 77 se mentine si pe durata acordarii pensiei pentru limita de varsta.
Apelantei, care a beneficiat de pensie pentru invaliditate, nu ii sunt aplicabile aceste dispozitii, avand in vedere urmatoarele precizari.
Potrivit art. 78 (1) din Legea nr.263/2010, pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale periodic, in functie de afectiune, la intervale cuprinse intre un an si 3 ani, pana la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurarilor sociale sau, dupa caz, de catre comisiile centrale de expertiza medico-militara.
Sunt exceptati de la aceasta revizuire pensionarii mentionati la art. 79 - (1) din lege , respectiv: a) cei care prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca; b) au implinit varstele standard de pensionare prevazute de prezenta lege; c) au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi.
Apelanta face parte din categoria pensionarilor mentionati la art.79 lit. a), din lege, nefiind supusa revizuirii medicale periodic in conditiile art.78 din lege.
Legiuitorul a recunoscut insa prin dispozitiile art.80 (1) din lege posibilitatea, Institutului National de Expertiza Medicala si Recuperarea Capacitatii de Munca, centrelor regionale de expertiza medicala a capacitatii de munca sau comisiilor centrale de expertiza medico-militara ale Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii, de a convoca pentru expertizare pensionarii de invaliditate, fara a face distinctie intre acestia, in functie de gradul de invaliditate sau dupa cum sunt sau nu revizuibili.
Aceasta convocare in vederea expertizarii, este distincta de revizuirea medicala periodica la care fac referire disp.art.78 din lege, si vizeaza toate categoriile de pensionari de invaliditate.
In temeiul dispozitiilor art.80 alin.(1) din lege, apelanta a fost convocata in vederea expertizarii, iar ca urmare a neprezentarii la INEMRCM, in conformitate cu dispozitiile art. art.114 alin (1) lit. c) din Legea nr.263/2010, i-a fost suspendata plata pensiei.
Decizia emisa de intimata in acest sens desi contestata a fost mentinuta prin sentinta civila nr.8519/07.12.2012, pronuntata de Tribunalul Dolj - Sectia Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, in dosarul nr.12510/63/2012, sentinta ramasa irevocabila.
Intrucat s-a implinit termenul de 12 luni mentionat la lit.e) a art.113 alin.(1), din lege iar apelanta nu s-a prezentat in vederea expertizarii, si nu a sustinut si dovedit existenta unor motive neimputabile, intimata in mod corect in temeiul dispozitiilor din Legea nr.263/2010 mentionate mai sus, a emis decizia nr.301979/09.08.2013, dispunand incetarea platii pensiei de invaliditate incepand cu data de 01.06.2013.
Intrucat la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, 17.06.2013, apelanta nu mai era beneficiara unei pensii de invaliditate care a incetat incepand cu data de 01.06.2013, in mod corect intimata a emis decizia privind acordarea pensiei pentru limita de varsta in conditiile art.52 din Legea nr.263/2010, si nu in conditiile art.82 mentionate mai sus.
Sunt considerentele pentru care Curtea, constatand ca hotararea apelata este temeinica si egala, in temeiul dispozitiilor art.480 alin.1 Noul Cod procedura civila, respinge apelul ca nefondat.
(Decizia nr. 4650/26.11.2014 - Sectia I Civila, rezumat judecator Marian Lungu)