Încetarea persoanei juridice Dizolvarea persoanei juridice
22 decembrie 2016Accesiunea imobiliară naturală
19 ianuarie 2017Noțiunea de incapacitate şi de incapabil
Noțiunea de incapacitate şi de incapabil
Capacitatea reprezintă regula şi este posibilitatea persoanei fizice de a încheia personal acte juridice civile.
Incapacitatea reprezintă excepția şi este imposibilitatea persoanei de a încheia personal acte juridice.
Incapabili sunt minorii sub 14 ani şi persoanele puse sub interdicție judecătorească.
Felurile incapacității
Incapacitatea absolută reprezintă imposibilitatea persoanei fizice de a încheia, personal, orice acte juridice de drept privat.
Minorii sunt considerați incapabili de a încheia singuri acte juridice de drept privat deoarece nu sunt dezvoltați suficient fizic şi psihic şi deci nu au dicernământul necesar pentru a putea participa singuri la viața juridică.
Minorii sub 14 ani sunt lipsiți total de capacitate de exercițiu, adică de capacitate de a încheia singuri acte juridice; ei sunt incapabili în mod absolut. După 14 ani, minorii dobândesc o capacitate de exercițiu restrânsă. Astfel, actele juridice vor fi încheiate de reprezentanții lor legali ( părinți, tutore, curator) – art.43, alin.2 Cod civil.
Persoanele fizice lipsite de capacitate de exercițiu pot încheia, personal, în mod valabil, anumite acte juridice patrimoniale şi nepatrimoniale. Actele juridice patrimoniale pot fi de conservare ( caracter necesar şi urgent, urmăresc păstrarea unui drept, sunt profitabile titularului deptului, cheltuielile sunt minime în raport de rezultat) sau acte juridice mărunte ce se încheie pentru nevoi obişnuite ale incapabilului, au o valoare redusă şi nu aduc atingere intereselor autorului.
Pentru încheierea actelor juridice nepatrimoniale se are în vedere ascultarea minorului care a împlinit vârsta de 10 ani.
Sancțiunea civilă care se aplică în cazul nerespectării regulilor referitoare la încheierea de acte juridice de către minorul sub 14 ani este nulitatea relativă. Ea poate fi invocată numai de către cel al cărui interes este ocrotit.
Interzişii judecătoreşti
Persoanele puse sub interdicție judecătorească sunt alienații, debilii mintal, minorul alienat sau debil mintal după 14 ani.
Nu pot fi puse sub interdicție persoanele vârstnice care din cauza bătrâneții şi bolilor îşi pierd temporar discernământul sau care suferă de o lipsă pasageră a discernământului cauzată de toxicomanie, alcoolism, etc.
Interzişii judecătoreşti pot încheia aceleaşi acte pe care le încheie minorul sub 14 ani.
Incapacitatea relativă
Reprezintă imposibilitatea persoanei fizice de a încheia anumite acte juridice de drept privat cu o anumită sau cu anumite persoane expres prevăzute de lege.
Incapacități cu caracter de sancțiune:
- Îngrădiri cu caracter de pedeapsă penală: interzicerea drepturilor părinteşti, interzicerea dreptului de a fi tutore , curator.
- Îngrădiri cu caracter de pedeapsă civilă: decăderea din exercițiul drepturilor părinteşti, nedemnitatea succesorală, acceptarea forțată a moştenirii.
Incapacități cu caracter de protecție:
- Minorul nu poate dispune de bunurile sale prin liberalități.
Capacitatea deplină de exercițiu
Regula: se dobandeşte la 18 ani.
Excepția: se poate dobândi şi înainte de 18 ani prin căsătorie. ( capacitate de exercițiu anticipată).