Noțiunea De Incapacitate şi De Incapabil | Consultanță Juridică Online 24/7
caut avocat bun
Reorganizarea persoanei juridice
22 decembrie 2016
Plangere Penala
Exercitarea dreptului de proprietate publică (administrare, concesiune, folosință gratuită)
19 ianuarie 2017

Noțiunea de incapacitate şi de incapabil

Avocat Online

Avocat Online

Noțiunea de incapacitate şi de incapabil

Noțiunea de incapacitate şi de incapabil

Capacitatea reprezintă regula şi este posibilitatea persoanei fizice de a încheia personal acte juridice civile.

Incapacitatea reprezintă excepția şi este imposibilitatea persoanei de a încheia personal acte juridice.

Incapabili sunt minorii sub 14 ani şi persoanele puse sub interdicție judecătorească.

Felurile incapacității

Incapacitatea absolută reprezintă imposibilitatea persoanei fizice de a încheia, personal, orice acte juridice de drept privat.

Minorii sunt considerați incapabili de a încheia singuri acte juridice de drept privat deoarece nu sunt dezvoltați suficient fizic şi psihic şi deci nu au dicernământul necesar pentru a putea participa singuri la viața juridică.

Minorii sub 14 ani sunt lipsiți total de capacitate de exercițiu, adică de capacitate de a încheia singuri acte juridice; ei sunt incapabili în mod absolut. După 14 ani, minorii dobândesc o capacitate de exercițiu restrânsă. Astfel, actele juridice vor fi încheiate de reprezentanții lor legali ( părinți, tutore, curator) – art.43, alin.2 Cod civil.

Persoanele fizice lipsite de capacitate de exercițiu pot încheia, personal, în mod valabil, anumite acte juridice patrimoniale şi nepatrimoniale. Actele juridice patrimoniale pot fi de conservare ( caracter necesar şi urgent, urmăresc păstrarea unui drept, sunt profitabile titularului deptului, cheltuielile sunt minime în raport de rezultat) sau acte juridice mărunte ce se încheie pentru nevoi obişnuite ale incapabilului, au o valoare redusă şi nu aduc atingere intereselor autorului.

Pentru încheierea actelor juridice nepatrimoniale se are în vedere ascultarea minorului care a împlinit vârsta de 10 ani.

Sancțiunea civilă care se aplică în cazul nerespectării regulilor referitoare la încheierea de acte juridice de către minorul sub 14 ani este nulitatea relativă. Ea poate fi invocată numai de către cel al cărui interes este ocrotit.

Interzişii judecătoreşti

Persoanele puse sub interdicție judecătorească sunt alienații, debilii mintal, minorul alienat sau debil mintal după 14 ani.

Nu pot fi puse sub interdicție persoanele vârstnice care din cauza bătrâneții şi bolilor îşi pierd temporar discernământul sau care suferă de o lipsă pasageră a discernământului cauzată de toxicomanie, alcoolism, etc.

Interzişii judecătoreşti pot încheia  aceleaşi acte pe care le încheie minorul sub 14 ani.

Incapacitatea relativă

Reprezintă imposibilitatea persoanei fizice de a încheia anumite acte juridice de drept privat cu o anumită sau cu anumite persoane expres prevăzute de lege.

Incapacități cu caracter de sancțiune:

  • Îngrădiri cu caracter de pedeapsă penală: interzicerea drepturilor părinteşti, interzicerea dreptului de a fi tutore , curator.
  • Îngrădiri cu caracter de pedeapsă civilă: decăderea din exercițiul drepturilor părinteşti, nedemnitatea succesorală, acceptarea forțată a moştenirii.

Incapacități cu caracter de protecție:

  • Minorul nu poate dispune de bunurile sale prin liberalități.

Capacitatea deplină de exercițiu

Regula: se dobandeşte la 18 ani.

Excepția: se poate dobândi şi înainte de 18 ani prin căsătorie. ( capacitate de exercițiu anticipată).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Consultații Juridice
Consultații Juridice
Bună ziua, Cu ce vă putem ajuta?
Connecting...
Programează Consultație
Luni – Vineri: 10:00 – 18:00

Onorarii Rezonabile - orare, fixe, de succes
Busy
:
:
:

Datele introduse sunt folosite pentru a vă contacta. Prin utilizarea serviciilor, acceptați politica de confidențialitate.
Suntem online
:
:
Această sesiune de discuții s-a încheiat.