Model ÎNCHEIERE FINALĂ cauza succesorală
3 octombrie 2018Model PACT DE OPȚIUNE DE CUMPĂRARE
3 octombrie 2018Model MANDAT PENTRU INCAPACITATE
Model MANDAT PENTRU INCAPACITATE
Subsemnatul . . . . . . . . . .** desemnez pe . . . . . . . . . .***, pentru ca, în calitate de tutore, să se îngrijească de persoana și bunurile mele, în situația în care nu voi mai avea discernământul necesar pentru a mă îngriji de interesele mele, după ce voi fi pus sub interdicție judecătorească, conform art. 164 C. civ.
În acest sens, după numirea tutorelui de către instanța de tutelă în persoana celui desemnat de mine, acesta va avea următoarele puteri și va putea îndeplini următoarele acte juridice . . . . . . . . . .
Prezentul mandat se înscrie pe cheltuiala subsemnatului în Registrul național notarial privind capacitatea persoanelor (RNCP).
Tehnoredactat la . . . . . . . . . ., în . . . . . . . . . . . . exemplare, din care un exemplar pentru arhiva biroului notarial, un exemplar pentru RNCP și . . . . . . . . . . . exemplare s-au eliberat părții.
Mandant,
Semnătura . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Exemple de acte și fapte juridice ce pot fi cuprinse în cadrul mandatului pentru incapacitate****
Puteri generale
Mandatarul va putea administra cu depline puteri toate bunurile mandantului.
Mandatarul va putea uza de puterile speciale stipulate mai jos, fără ca prin aceasta să-i fie diminuate puterile generale de mai sus.
Depozite și plasamente
Să depună orice sumă de bani, ordin de plată, cec, alt efect de comerț ori titlu negociabil la orice Bancă sau casă, societate fiduciară ori altă instituție financiară; să emită cecuri, cambii, ordine de plată, alte efecte de comerț ori titluri negociabile; să facă andosamente, să retragă orice valori și să pretindă persoanelor care le dețin remiterea oricărui titlu, acțiune, obligațiune, efect de comerț ori titlu negociabil precum și a oricărui alt bun ce aparține mandantului.
Să depună orice sumă de bani corespunzătoare unui regim public de pensie-economisire sau pensie ori alt regim asemănător, să retragă sumele depuse cu acest titlu, să aducă modificări plasamentelor efectuate corespunzător acestor regimuri și să preschimbe sumele respective în orice fond public de pensie-economisire sau rentă.
Să aibă acces la orice cutie de valori, pentru a face depozite, a o deschide și a intra în posesia conținutului său și să semneze orice proces-verbal.
Rapoarte și opțiuni fiscale
Să facă orice raport la care mandantul este obligat prin lege; să facă orice opoziție sau cerere de rambursare; să negocieze și să se angajeze în raport cu toate autoritățile vizate.
Încasarea creanțelor
Să încaseze orice creanță, garantată sau nu, orice dividend, chirie sau alt venit, orice sumă repartizată, despăgubire din asigurare, inclusiv produsul polițelor achitate, vândute sau abandonate și, în general, orice sumă reprezentând capital, dobânzi, cheltuieli făcute de mandant și alte accesorii, precum și orice bun care poate sau ar putea fi datorat de mandant ori aparține acestuia, dând pentru totul chitanță valabilă, descărcătoare, integral sau parțial.
Să primească plata totală sau parțială, în numerar sau în natură, a tuturor creanțelor mandantului, ca și a cheltuielilor făcute de mandant și a oricăror accesorii; să acorde orice termene de plată; să accepte și să consimtă la orice garanție în favoarea acestor creanțe, la orice subrogare, delegație, precum și să opereze orice novație; să facă orice compensare; să pretindă orice restituire.
Locațiune
Să încheie orice contract de locațiune, atât în calitate de locator cât și de locatar; să încheie, să prelungească, să reînnoiască, să modifice și să rezilieze orice închiriere; să dea și să primească orice preaviz de denunțare a contractului; să facă și să accepte cesiunea contractului de închiriere sau orice sublocațiune; să reintre în posesia ori să predea localurile sau bunurile închiriate; să plătească și să primească orice chirie, despăgubire și compensație.
Reparații și îmbunătățiri
Să procedeze la orice reparație, îmbunătățire și reconstruire considerată oportună, la bunurile imobile și mobile ale mandantului; să semneze orice deviz și să angajeze orice lucrare; să cumpere materiale și părți componente; să încheie cu orice persoană, societate, organizație sau administrație orice convenție sau lucrare de antrepriză necesară.
Să încheie orice contract de muncă, de antrepriză și de servicii pentru executarea oricărei lucrari, pentru construirea, repararea și renovarea oricărui imobil, precum și pentru repararea și fabricarea oricărui bun mobil.
Asigurări
Să se asigure pentru orice pierderi sau angajare de răspundere, în modurile pe care le va socoti de cuviință; să subscrie orice poliță de asigurare sau clauză adițională la aceasta.
Să rezilieze sau să modifice orice asigurare de daune, dacă va considera necesar.
Să încheie orice asigurare de viață va socoti de cuviință pentru mandant și să numească beneficiarul.
Plata datoriilor
Să plătească orice datorie, taxă, factură, redevență, dobânzi, impozite și, în general, orice sumă cu titlu de capital, dobânzi, cheltuieli și accesorii pe care mandantul poate sau ar putea să o datoreze, cu orice titlu.
Să ceară termene de plată, să consimtă la orice subrogare ori cesiune, să facă orice delegație de plată, să opereze orice novație; să facă orice compensație; să accepte orice predare; de asemenea, se poate delăsa de orice bun dat în garanție; să dea orice bun în plată.
Să dea și să primească chitanță descărcătoare pentru orice sumă primită sau plătită; să renunțe, cu sau fără plată, la orice drept, acțiune sau ipotecă.
Operațiuni cadastrale și de publicitate imobiliară
Să procedeze la orice grănițuire sau efectuare de măsurători; să fixeze și să marcheze orice limite. Să se opună la orice încălcare și uzurpare.
Să procedeze la dezmembrarea sau la modificarea cadastrală a unui imobil al mandantului; să obțină consimțământul oricărui creditor ipotecar în acest scop.
Să consimtă la modificarea cadastrală a oricărui imobil ipotecat în favoarea mandantului.
Să consimtă la transformarea în coproprietate pe cote - părți a dreptului de proprietate exclusivă asupra unui imobil al mandantului; să obțină orice autorizație necesară; să semneze declarația de coproprietate și orice alt act în acest scop.
Valori mobiliare
Să vândă, să dobândească în alt mod, să schimbe, să subscrie, și să întrebuințeze în alt mod portofoliile de acțiuni, obligațiunile negarantate și alte valori mobiliare ori plasamente, să solicite și să accepte transferul, atribuirea, conversiunea, transformarea valorilor mobiliare de mai sus în titluri la purtător sau în titluri nominale.
Să participe și să voteze în orice adunare, în calitate de acționar sau în orice altă calitate; să renunțe la avizul de convocare; să consimtă la lichidarea, fuziunea, reorganizarea și modificarea capitalului oricărei companii, societăți pe acțiuni și a oricărei alte persoane juridice în care mandantul poseda titluri de valoare.
Achiziții
Să dobândească orice bun mobil sau imobil, la prețurile și în condițiile pe care le va considera convenabile sau rezonabile.
Să cumpere pentru mandant îmbrăcăminte și alte obiecte necesare traiului, pe care le va plăti din banii mandantului.
Înstrăinare de bunuri
Să vândă sau să înstrăineze în alt mod cu titlu oneros sau să schimbe, la prețurile sau în condițiile și în favoarea persoanelor pe care le va considera convenabile, toate sau o parte din bunurile mobile și imobile care aparțin sau vor aparține mandantului în plină proprietate, în nudă proprietate sau în uzufruct, cu titlu de drept de folosință, proprietate asupra solului și subsolului sau superficie, fie exclusiv, fie în coproprietate; să facă orice declarație de titluri, de stare civilă sau altă declarație referitoare la obiectul vânzării; să-l oblige pe mandant la orice garanție; să fixeze orice dată de intrare în folosință; să facă delegații de plată; să predea bunul vândut; să primească prețul sau oferta de preț și să dea chitanță.
Pentru exercitarea puterilor de mai sus, mandatarul poate să încheie orice contract de intermediere și să-l angajeze pe mandant la plata oricărui comision; să angajeze orice servicii profesionale necesare și să le remunereze.
Bunuri date cu împrumut. Garanții
Să facă orice împrumut și să pretindă, dacă va considera necesar, constituirea unei ipoteci sau a altei garanții, în condițiile legii.
Să renunțe, motivat sau nu, la orice garanție mobiliară sau imobiliară, să transmită orice creanță ipotecară și să consimtă la subrogare cu sau fără garanție; să renunțe, cu sau fără plată, la orice ipotecă ce afectează un imobil sau să limiteze acest drept la o parte din imobilul afectat; să consimtă și să acorde cesiune de rang de ipotecă, cu sau fără observații; să intervină în orice act de cesiune sau de delegare, să-l accepte și să primească notificarea.
Să accepte sau să consimtă la orice prelungire de termen, în condițiile pe care le va considera oportune.
Să accepte o dare în plată voluntară; să dea orice preaviz; să consimtă la radierea oricărei garanții și să renunțe la orice garanție. Să cedeze, să schimbe sau să modifice rangul oricărei garanții. Să accepte și să provoace delăsarea oricărui bun dat în garanție de plată; să intre în posesia unui asemenea bun pentru a-l administra, să-l ia în plată, sa-l vândă sub controlul justiției sau singur; să consimtă la radierea oricărei înscrieri ipotecare și să renunțe la orice altă garanție, indiferent dacă plata a avut loc. sau nu; să accepte în plată orice bun mobil sau imobil; să cedeze, să schimbe sau să modifice rangul oricărei creanțe privilegiate și al oricărei ipoteci.
Luare cu împrumut
Să facă orice împrumut de bani în termenele, cu dobânzile și în condițiile pe care le va considera convenabile.
Pentru garantarea rambursării cu tot cu dobânzi a sumelor împrumutate sau a oricărei alte datorii a mandantului, să ipotecheze, să aducă în garanție sau să greveze în alt mod orice bun mobil sau imobil al mandantului; să consimtă la gajarea chiriilor; Asigurare în favoarea creditorilor; să predea titlurile; să stabilească proprietatea imobilelor grevate și să furnizeze titlurile; să facă orice declarație ipotecară, de stare civilă, de utilizare a veniturilor, de cesiune de rang.
Să dea în plată, să-și dea acordul la luarea în plată și la alte măsuri întreprinse de un creditor.
Să acorde și să înnoiască orice andosament sau orice altă garanție dată de mandant, precum și orice cauțiune reală sau personală.
Întreprindere
Să continue și să efectueze toate operațiunile de exploatare a întreprinderii mandantului, ca administrator al bunului altuia, cu puteri de administrare deplină, mai largi decât cele ale unui gestionar de afaceri.
Să cumpere și să vândă mărfuri, potrivit circuitului normal al afacerilor unei întreprinderi; să contracteze orice lucrare și să o execute; să contracteze orice credit și să dea orice termene;
Să contracteze credite la orice instituție financiară sau alt împrumutător, pe care să le garanteze;
Să administreze resursele umane ale întreprinderii mandantului; să fixeze și să modifice condițiile de muncă ale personalului; să facă angajări și concedieri;
Să reprezinte întreprinderea mandantului în toate activitățile acesteia; să facă rapoarte și să obțină autorizațiile la care legea îl obligă pe mandant, în desfășurarea activității întreprinderii sale; să ridice opoziții și să facă cereri de rambursare; să negocieze și să se oblige față de autoritățile implicate;
Să hotărască încetarea activității întreprinderii; să lichideze activele acesteia; să vândă sau să înstrăineze în alt mod, cu titlu oneros, la prețurile, în condițiile și în favoarea persoanelor pe care le va considera convenabile, toate sau o parte din bunurile mobile și imobile ale întreprinderii mandantului; să facă orice declarație de titluri, de stare civilă sau altă declarație privitoare la obiectul vânzării; să-l oblige pe mandant la orice garanție; să stabilească data intrării în posesia bunului; să facă orice delegație de plată; să predea bunul vândut; să primească prețul și să dea chitanță;
Drept de proprietate
Să consimtă, să accepte sau să renunțe la orice servitute asupra sau în beneficiul unui imobil al mandantului, inclusiv cele consimțite pentru buna vecinătate.
Să consimtă, să accepte sau să renunțe la orice drept de uz, uzufruct, superficie și la orice alt drept real sau personal, la prețurile, cu sarcinile și în condițiile pe care le va considera convenabile.
Să participe, să voteze și să renunțe la avizul de convocare pentru adunările coproprietarilor; să exercite toate drepturile de care mandantul poate beneficia, în condițiile declarațiilor de coproprietate și ale convențiilor între coproprietari.
Să renunțe la orice stipulație de insesizabilitate și de inalienabilitate consimțite în favoarea mandantului.
Să schimbe destinația oricărui bun ce aparține mandantului.
Donație și succesiune
Să accepte sau să renunțe, pentru mandant, la donațiile și legatele făcute acestuia.
Să accepte și să renunțe la moșteniri; să culeagă orice succesiune pentru mandant; să îndeplinească și să ceară îndeplinirea tuturor formalităților cerute de lege, inclusiv inventarul; să facă cesiunea drepturilor mandantului în această succesiune, cu titlu gratuit sau oneros.
Lichidare și partaj
Să participe la lichidări succesorale sau de altă natură, la partaje voluntare sau judecătorești, pentru bunurile asupra cărora mandantul are vreun drept; să participe la formarea loturilor și la atribuirea acestora, prin acordul părților sau prin tragere la sorți; să stabilească sulte; să primească partea în natură ce i se cuvine mandantului sau să ceară atribuirea cu preferință a unui anumit bun sau lot; să primească titluri; să facă și să pretindă întocmirea de rapoarte și dări de seamă.
Să participe sau să ceară lichidarea și partajul regimului matrimonial al mandantului; să accepte și să stabilească prestația compensatorie sau pensia de întreținere datorată de mandant sau cuvenită acestuia.
Să ceară sau să participe la partajul oricărui bun cu privire la care mandantul se află în indiviziune; să accepte și să stabilească orice compensație sau schimb în acest scop.
Să accepte orice propunere sau aranjament, să facă opoziție la acestea; să primească dividende; să primească garanții; să acorde prelungiri.
Proceduri judiciare și arbitraj
Dacă legea o permite, să introducă, să susțină sau să renunțe la orice acțiune, urmărire sau procedură privindu-l pe mandant sau o parte din bunurile acestuia; să înceapă urmăriri sau să se opună acestora; să ceară interogatoriu privind faptele juridice în litigiu, să renunțe sau să-l refuze; să invoce înscrierea în fals; să ceară recuzarea; să exercite căile de atac împotriva oricărei hotărâri judecătorești; să încheie soluționarea litigiului în afara instanței, precum și tranzacții; să dea chitanță pentru orice reclamație de plată.
Să participe la negocieri și să încheie tranzacții, să soluționeze pe cale amiabilă sau să supună arbitrajului sau oricărui mod alternativ de soluționare a conflictelor, în condițiile legii; să primească balanța contului, să urmărească orice lichidare de creanță, să accepte cesiunea de creanță sau delegația de plată.
Să-l reprezinte pe mandant în fața oricărei instanțe judiciare, precum și în fața oricărui organ administrativ.
În exercitarea puterilor de mai sus, să angajeze serviciile profesionale ale unui avocat, notar sau ale altei persoane și să le remunereze.
Să consimtă la recunoașterea de rang anterior sau la reducerea unei ipoteci sau a oricărui alt drept; să facă și să accepte oferte de contractare; să retragă orice sumă consemnată.
Trimiteri poștale
Să retragă de la poștă sau de la orice alt serviciu de mesagerie ori de expediere scrisorile sau coletele adresate mandantului, cu sau fără conținut de valoare; să i se restituie orice depozit; să primească orice mandat poștal, mandat telegrafic.
* Potrivit art. 166 C. civ., orice persoană care are capacitatea deplină de exercițiu poate desemna prin act unilateral (procură/declarație) sau prin contract de mandat, toate încheiate în formă autentică, persoana/persoanele, care să se îngrijească de persoana și bunurile sale în cazul în care ar fi pusă sub interdicție judecătorească.
Acest mandat își produce efecte după punerea sub interdicție judecătorească a mandantului, iar puterile tutorelui sunt stabilite prin actul de numire emis de către instanța de tutelă.
În acest caz se aplică regulile de la tutelă.
** Se va completa numele, prenumele, codul numeric personal și domiciliul.
*** Se va completa numele, prenumele, codul numeric personal și domiciliul tutorelui. Pot fi desemnate mai multe persoane ca tutore fără vreo preferință, urmând ca instanța de tutelă să hotărască. Tutori pot fi și doi soți.
**** Având în vedere că instituția mandatului pentru incapacitate a fost preluată din C. civ. al provinciei Quebec, iar între notariatul român, Guvernul canadian și notariatul din Quebec s-a derulat un program de cooperare, în cadrul căruia au fost prezentate asemenea acte și fapte juridice.