Model CONTRACT DE ÎNTREȚINERE
3 octombrie 2018Model CONTRACT DE IPOTECĂ MOBILIARĂ
3 octombrie 2018Model CONTRACT DE IPOTECĂ IMOBILIARĂ
Model CONTRACT DE IPOTECĂ IMOBILIARĂ
1. Subsemnatul . . . . . . . . . . ., domiciliat în . . . . . . . . . ., cnp, . . . . . . . . . . .
în calitate de CREDITOR,
2. Subsemnatul . . . . . . . . . . ., domiciliat în . . . . . . . . . ., cnp . . . . . . . . . .
în calitate de GARANT IPOTECAR*,
am hotărât încheierea prezentului contract de ipotecă imobiliară**:
Elementele contractului de ipotecă imobiliară***:
- obiectul contractului de ipotecă**** - bunul imobil se va descrie și se va identifica prin număr cadastral și număr de carte funciară;
- se va putea constitui drept de ipotecă asupra unui bun ce este grevat deja de un drept de ipotecă legală sau convențională fără a fi necesar consimțământul titularului garanției anterioare (în ipoteza în care ipoteca anterioară a fost instituită după 1 octombrie 2011*****). Noua ipotecă va dobândi rang din ziua înscrierii în Cartea Funciară.
- se va descrie obligația garantată****** - când ipoteca este consimțită pentru garantarea restituirii unei sume de bani, aceasta poate fi determinată în cuprinsul contractului, sau, poate fi determinabilă. Determinarea ulterioară trebuie să rezulte din cuprinsul contractului de ipotecă și nu prin trimitere la alte convenții (art. 2372 alin. 1 C. civ.).
- constituitorul ipotecii este liber să folosească, să administreze și să dispună de bunul ipotecat, cu obligația de a nu prejudicia drepturile creditorului ipotecar (art. 2373, art. 2374 C. civ.)*******.
- extinderea de drept a ipotecii asupra construcțiilor, îmbunătățirilor și accesoriilor imobilului, chiar dacă acestea sunt ulterioare constituirii dreptului de ipotecă (art. 2355, art. 2382 C. civ.)********.
- extinderea de drept a ipotecii asupra fructelor naturale și industriale ale imobilului produse după notarea începerii urmăririi silite sau, după caz, după notarea deschiderii procedurii insolvenței. Dreptul de ipotecă se extinde de la aceeași dată și asupra chiriilor și arenzilor imobilului dat în locațiune (art. 2383 C. civ.).
- atunci când garantul ipotecar este debitorul, părțile pot conveni limitarea dreptului creditorului de a urmări numai bunul ipotecat, nu și bunurile neipotecate ale debitorului (art. 2325 C. civ.).
- se va preciza caracterul de titlu executoriu al ipotecii (art. 2431 C. civ.).
- se va menționa regula înscrisă în art. 2478 C. civ., potrivit căreia creditorul nu poate urmări în același timp vânzarea imobilelor care nu sunt ipotecate decât în cazul când bunurile care îi sunt ipotecate nu sunt suficiente pentru plata creanței sale.
- în situația în care contractul de ipotecă cuprinde clauze neuzuale dintre cele enumerate limitativ de art. 1203 C. civ. (ex: limitarea dreptului de a opune excepții, decăderea din drepturi sau din beneficiul termenului), acestea trebuie să fie acceptate expres (nominal) de către garantul ipotecar, pentru a-și produce efecte.
Tehnoredactat la . . . . . . . . . . ., în . . . . . . . . . .exemplare, din care un exemplar pentru arhiva biroului notarial, un exemplar pentru Biroul de cadastru și publicitate imobiliară, . . . . . . . . . .exemplare s-au eliberat părților.
CREDITOR . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
GARANT IPOTECAR . . . . . . . . . .
* Când constituitorul ipotecii este o persoană juridică, ipoteca poate fi consimțită în virtutea puterilor conferite în urma deliberărilor sau a împuternicirilor întocmite sub semnătură privată, în conformitate cu regulile actului constitutiv privitoare la reprezentare. Garantul ipotecar - persoană fizică poate fi reprezentat numai printr- o procură specială autentică.
** Rangul ipotecii nu este determinat de părți, ci este dat de ordinea înscrierii în Cartea Funciară.
*** Este considerată nescrisă clauza potrivit căreia, pentru a garanta executarea obligației debitorului său, creditorul își rezervă dreptul să devină proprietarul irevocabil al bunului sau să dispună de acesta fără formalitățile impuse de lege (art. 2433 C. civ.).
Este considerată nescrisă clauza prin care creditorul ipotecar este autorizat ca, până la data începerii executării, să posede imobilul ipotecat sau să își însușească fructele ori veniturile acestuia (art. 2385 C. civ.).
**** Enumerarea cuprinsă în art. 2379 C. civ. este limitativă. Astfel, este interzisă ipotecarea dreptului de uz sau a dreptului de abitație.
Este permisă constituirea unui drept de ipotecă asupra unei universalități de bunuri (art. 2368 C. civ.), dar numai cu privire la bunurile afectate activității unei întreprinderi.
Constituitorul ipotecii imobiliare trebuie să aibă capacitatea de a dispune de dreptul ipotecat (art. 2365 C. civ.). De la această regulă există o singură excepție, când se admite constituirea unui drept de ipotecă asupra unei construcții viitoare (art. 2380 C. civ.).
***** În cazul ipotecii constituită anterior datei de 01.10.2011, se vor respecta interdicțiile menționate în cuprinsul contractului de ipotecă.
****** Ipoteca este accesorie unui raport juridic principal și este indivizibilă (art. 2344 C. civ.). Se poate garanta îndeplinirea oricărui fel de obligații: pure și simple, simple, condiționale (art. 2369 C. civ.), prezente sau viitoare (art. 2370 C. civ.).
******* Noul C. civ. restabilește regula potrivit căreia proprietarul bunului păstrează neafectate toate prerogativele dreptului său, astfel încât orice eventuale clauze de limitare a acestuia ("interdicții") introduse în contract vor fi fără efect. Principiul este întărit prin declararea valabilă a actelor de înstrăinare, chiar dacă ar exista o clauză de inalienabilitate în cuprinsul contractului (art. 2376, art. 2384 C. civ.).
******** Ipoteca asupra nudei proprietăți se extinde de drept asupra proprietății depline la stingerea dezmembrămintelor (art. 2352 C. civ.).