Model Contract de Gaj - Amanet
7 ianuarie 2019Model CONTRACT DE ARENDĂ
7 ianuarie 2019Model contract de antrepriză
Model contract de antrepriză
CONTRACT DE ANTREPRIZĂ
Art. 1. PĂRȚILE
Prezentul contract se încheie între: S.C. ........................... S.R.L., cu sediul în ..........., str. .............., nr. ........., sector .........., înmatriculată la Registrul Comerțului sub nr. ...................., reprezentată prin .............., în calitate de antreprenor, numită în continuare ANTREPRENOR;
S.C. ................................. S.R.L., cu sediul în ................, str. ............... nr. ........, sector, înmatriculată la Registrul Comerțului sub nr. ..................., reprezentată prin ............., numită în continuare BENEFICIAR
Art. 2. OBIECTUL CONTRACTULUI ( art. 1851 Cod civil )
ANTREPRENORUL va construi BENEFICIARULUI un imobil ce se va realiza pe terenul situat în ..............., str. ............. nr. ............., conform proiectului anexat prezentului contract, proiect aprobat de beneficiar.
Art. 3. PREȚUL ANTREPRIZEI
Prețul antreprizei plătit de beneficiar este de ......... și va fi achitat în rate, după cum urmează:
- .....% din sumă la data semnării contractului;
- .....% din sumă la data finalizării construcției;
- .....% din sumă la data încheierii finisării construcției;
- .....% din sumă la data semnării procesului-verbal de predare-primire;
- .....% din sumă în 5 zile de la semnarea procesului-verbal de predate-primire;
Prețul include TVA și se va efectua prin ordin de plată în termen de 5 zile de la emiterea facturii de către antreprenor.
Art. 4. TERMENUL
Termenul de realizare a construcției este de ....... luni de la data semnării prezentului contract.
Neexecutarea în termen atrage pentru antreprenor plata de penalități de ....% pe zi de întârziere, până la predarea finală a lucrării.
Art. 5. OBLIGAȚIILE ANTREPRENORULUI
Antreprenorul va procura materialele necesare realizării construcției și va executa lucrarea conform proiectului aprobat de beneficiar, cuprins în Anexa I a prezentului contract.
Antreprenorul va preda beneficiarului la cheie construcția la împlinirea termenului prevăzut la art. 4 din prezentul contract.
Antreprenorul este obligat să obțină toate autorizațiile necesare pentru executarea contractului.
Art. 6. DREPTURILE ȘI OBLIGAȚIILE BENEFICIARULUI
Beneficiarul va recepționa și va lua în primire lucrarea după terminarea ei la cheie, pe baza procesului-verbal de recepție.
Beneficiarul poate transmite unui terț drepturile și obligațiile provenite din prezentul contract.
Art. 7. GARANȚII
Antreprenorul răspunde pentru viciile ascunse ale materialelor procurate de el și pentru viciile ascunse ale construcției, în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, cu modificările și completările ulterioare.
Antreprenorul nu garantează pentru viciile aparente în momentul recepției fără rezerve de către beneficiar. Părțile înțeleg prin vicii aparente, viciile pe care un beneficiar vigilent le-ar fi remarcat sau ar fi trebuit să le observe, în cadrul procedurii de recepție.
Antreprenorul răspunde și garantează calitatea lucrărilor și construcțiilor timp de 18 luni de la data recepției finale a lucrării, obligându-se să remedieze în acest interval toate defectele de calitate apărute, cu excepția celor datorate culpei beneficiarului în cazul viciilor ascunse, antreprenorul răspunde și garantează dacă s-au ivit într-un interval de zece ani de la recepția finală a lucrării, precum și după împlinirea acestui termen, pe toată durata existenței construcției, pentru vicii ale structurii de rezistență.
Art. 8. PROIECTELE
Proiectele de construcție, împreună cu planul de situație și tabelul de finisaje, precum și fișa procesului-verbal de recepție vor fi vizate de beneficiar și se vor afla în Anexa la prezentul contract, făcând parte integrantă din acesta.
Orice detaliere a daunelor prezentului contract, cuprinsă în aceste anexe, obligă întocmai părțile. În caz de divergență între prevederile unei clauze din contract și o dispoziție din anexă, prevalează dispoziția din anexele indicate în alineatul precedent.
Art. 9. MODIFICĂRI ALE PROIECTULUI
În cazul în care din dorința beneficiarului rezultă necesitatea unor lucrări suplimentare, acestea se vor menționa într-un act adițional semnat de părți prin care se va stipula și valoarea lucrărilor ce se vor efectua suplimentar, ca și timpul necesar pentru efectuarea lor, timp care va prelungi corespunzător termenul de executare și predare.
Sumele suplimentare vor fi achitate de beneficiar prin ordin de plată în termen de 15 zile de la semnarea actului adițional, în cazul în care este vorba de modificări ale proiectului inițial și în condițiile de plată stipulate la art. 3 în cazul unor construcții auxiliare tot pe terenul aferent clădirii.
Art. 10. PENALITĂȚI DE îNTÂRZIERE
În caz de întârziere în execuție din culpa sa, antreprenorul va plăti penalizări de ......% pe zi de întârziere din valoarea aferentă părții de construcție nerealizate din culpa sa.
Art. 11. TEMPERATURA
Lucrările de construcții se sistează la temperaturi de ....... grade C.
Temperaturile se constată la locul șantierului și se comunică beneficiarului de îndată de către antreprenor.
Perioada în care lucrările se sistează în condițiile enunțate la alin. 1. va prelungi termenul prevăzut în art. 4 din prezentul contract.
Art. 12. DIRIGINTELE
Beneficiarul își va putea numi un diriginte de șantier care va supraveghea derularea antreprizei conform contractului și anexelor sale.
Neexercitarea de către beneficiar a dreptului de mai sus nu poate opri derularea antreprizei.
Art. 13. RECEPȚIA LUCRĂRII
La finalizarea lucrărilor de execuție, recepția se va face de către beneficiar pe baza unui proces-verbal de recepție semnat de beneficiar sau împuternicitul acestuia și de reprezentantul antreprenorului, în ziua stabilită de comun acord de părți. Termenul maxim acordat pentru recepție este de 3 zile de la comunicare.
Din momentul semnării procesului-verbal de recepție finală, riscurile lucrului și ale contractului (calamitate, distrugeri, accidente) trec asupra beneficiarului.
Art. 14. FORȚA MAJORĂ
Riscul contractului este suportat de către antreprenor până la data recepției finale a lucrării de către beneficiar.
Antreprenorul va fi exonerat de răspundere pentru distrugerea lucrului sau pentru neexecutarea obligațiilor contractuale în caz de forță majoră, așa cum este ea reglementată.
Părțile convin ca fiind forță majoră și intervenția normativă contrarie.
Forță majoră în care se află antreprenorul va fi notificată beneficiarului în termen de șapte zile de la apariția sa.
Art. 15. LITIGII
În cazul apariției unor litigii în legătură cu executarea prezentului contract, se va încerca soluționarea amiabilă a acestora.
Dacă nu va fi posibilă concilierea, inclusiv prin refuzul unei părți de a concilia, se va supune litigiul spre soluționare Curții de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României din București.
Se consideră refuz de conciliere inclusiv sesizarea directă a Curții de Arbitraj de către una din părțile contractului.
Art. 16. DREPTUL APLICABIL
Părțile aleg ca lex causae pentru încheierea, interpretarea, executarea și încetarea prezentului contract, inclusiv pentru litigiile ce ar interveni între ele, dreptul român.
Art. 17. TERENUL
Cota indiviză de teren aferentă construcției care face obiectul prezentului contract va trece în proprietatea beneficiarului în momentul semnării de către acesta a procesului-verbal de predare-primire al construcției respective.
Art. 18. DISPOZIȚII FINALE
Prezentul contract include și anexele care fac parte integrantă din acesta.
Prezentul contract s-a încheiat la ..............., astăzi, ........, în trei exemplare originale.
ANTREPRENOR,
BENEFICIAR,
CONTRACT DE ANTREPRIZĂ
PĂRȚILE CONTRACTANTE
Art. 1.
S. C. .............. cu sediul în ..........., str. ......., nr. ...., județul ............., reprezentată prin .............. în calitate de ANTREPRENOR
și
Art. 2.
Dl/D-na. .................., domiciliat în ........, str. .........., nr. ...., județul ...... în calitate de CLIENT
OBIECTUL CONTRACTULUI ( art. 1851 Cod civil )
Art. 3.
Obiectul contractului îl constituie executarea de către antreprenor, cu materialele sale și pe riscul său, următoarele:
- clădiri cu destinația .............................
- instalații ........................................
- căi de comunicație ................................
- împrejmuiri .......................................
- dotări ............................................
- reparații .........................................
Construcțiile și lucrările vor fi executate de antreprenor pe baza planului general și de detaliu și a proiectului de execuție, prezentate de client și acceptate fără obiecție de antreprenor.
Lucrările vor începe numai după obținerea autorizației prevăzute de Legea nr. 50/1991, cu modificările și completătrile ulterioare de către ...................... .
Obținerea autorizației de construcției și a vizelor legale revine clientului.
OBLIGAȚIILE PĂRȚILOR
Art. 4.
Antreprenorul se obligă:
a) să cumpere materialele necesare pentru construcție;
b) să respecte planurile general și de detaliu și a proiectului de execuție a lucrării, așa cum a fost prezentat de client și acceptat;
c) să predea construcția la termenul stabilit în contract.
Art. 5.
Clientul se obligă:
a) să furnizeze planurile construcției întocmite de arhitect;
b) să obțină autorizația de construire eliberată de primărie;
c) să efectueze recepția construcției și să ia în primire lucrarea executată;
d) să plătească prețul la data recepționării și luării în primire a lucrării.
DREPTURILE PĂRȚILOR
Art. 6.
Antreprenorul are dreptul:
a) de a primi prețul la data stipulată în contract;
b) de a obliga clientul să plătească prețul dacă a fost pus în întârziere în ceea ce privește obligația de a verifica și de a lua în primire lucrarea executată
Art. 7.
Clientul are dreptul:
a) de a cere predarea lucrării executate la termenele stipulate în contract.
b) de a asista și a verifica modul de execuție al lucrărilor ce fac obiectul contractului în timpul execuției.
PREȚUL ȘI PLATA
Art. 8.
Lucrările se execută la un preț de deviz, stabilit potrivit documentelor de plată.
Plata se va face eșalonat de către client după recepția fiecărei faze a lucrărilor prin:
- contul antreprenorului nr. ................. deschis la Banca .............
- contul clientului nr. ...................... deschis la Banca .............
Neplata la termen a ratei pentru partea din lucrare executată și recepționată conduce, din inițiativa antreprenorului, la rezilierea contractului cu daune reprezentând ..................% din valoarea contractului, valoare ce va fi estimată de expert la termenul când se va hotărî rezilierea.
TERMENUL DE EXECUȚIE
Art. 9.
Termenul de execuție și de recepție definitivă a lucrărilor de antrepriză la cheie, este de .......... zile/luni/ani începând cu data de .............. și până la data de ..................
Nerespectarea în termen a obligațiilor asumate prin prezentul contract se penalizează cu .....% pe zi de întârziere, penalități ce vor fi suportate de partea în culpă. Clientul va avea dreptul de a hotărî sistarea lucrărilor și executarea lor de alt antreprenor. Penalitățile sunt datorate de la data scadenței și până la executarea ei efectivă.
SUPORTAREA RISCURILOR
Art. 10.
Antreprenorul, în calitate de proprietar al materialelor până la predarea lucrării clientului, suportă pagubele rezultate din pieirea lor.
Art. 11.
Dacă executarea contractului (predarea lucrării executate) devine imposibilă datorită culpei antreprenorului, acesta nu are dreptul la plata prețului.
RĂSPUNDEREA
Art. 12.
Antreprenorul răspunde pentru pentru viciile ascunse ale materialelor procurate de el și ale lucrării, după ce a fost recepționată de către client, din cauza unui viciu de construcție sau al terenului într-un termen de 10 ani din ziua recepției lucrării.
FORȚA MAJORĂ
Art. 13.
Forța majoră apără de răspundere partea care o invocă.
Partea contractantă care invocă forță majoră, o poate face opozabilă celeilalte părți cu condiția informării despre apariția cauzei de forță majoră în cel mult 5 zile de la apariția acesteia adăugând o confirmare a unor autorități competente care să certifice realitatea și exactitatea cauzei.
ÎNCETAREA CONTRACTULUI
Art. 14.
Contractul încetează prin reziliere la cererea uneia din părți pentru neexecutarea obligațiilor de către cealaltă parte.
LITIGII
Art. 15.
Litigiile dintre părțile contractante, în cazul în care nu vor fi rezolvate pe cale amiabilă, vor fi soluționate de instanțele judecătorești competente.
Prezentul contract a fost încheiat astăzi ............. în 3 exemplare.
ANTREPRENOR,
S.C. ............
CLIENT,
Dl./D-na..........
CONTRACT DE ANTREPRIZĂ
PĂRȚILE CONTRACTANTE
Art. 1.
S. C. .............. cu sediul în ..........., str. ......., nr. ...., județul ............, denumită în prezentul contract "antreprenor", reprezentată prin .............. în calitate de antreprenor
și
Art. 2.
Dl/D-na .................., domiciliat în ........, str. ..........., nr. ...., județul ...... în calitate de client
OBIECTUL CONTRACTULUI ( art. 1851 Cod civil )
Art. 3.
Obiectul contractului îl constituie construirea de către antreprenor a unui imobil pe terenul aflat în proprietatea clientului.
TERMEN
Art. 4.
Termenul contractului este de ...... luni.
OBLIGAȚIILE PĂRȚILOR
Art. 5.
Antreprenorul se obligă:
a) să cumpere materialele necesare pentru construcție;
b) să respecte planurile construcției așa cum au fost întocmite de arhitect și avizate de primărie;
c) să predea construcția la termenul stabilit în contract.
Art. 6.
Clientul se obligă:
a) să furnizeze planurile construcției întocmite de arhitect;
b) să obțină autorizația de construire eliberată de primărie;
c) să efectueze recepția construcției și să ia în primire lucrarea executată;
d) să plătească prețul la data recepționării și luării în primire a lucrării.
DREPTURILE PĂRȚILOR
Art. 7.
Antreprenorul are dreptul:
a) de a primi prețul la data stipulată în contract;
b) de a obliga clientul să plătească prețul dacă a fost pus în întârziere în ceea ce privește obligația de a verifica și de a lua în primire lucrarea executată
Art. 8.
Clientul are dreptul:
De a cere predarea construcției executate la termenul stipulat în contract.
SUPORTAREA RISCURILOR
Art. 9.
Antreprenorul, în calitate de proprietar al materialelor până la predarea lucrării clientului, suportă pagubele rezultate din pieirea lor.
Art. 10.
Dacă executarea contractului (predarea lucrării executate) devine imposibilă datorită cazului fortuit sau forței majore, antreprenorul nu are dreptul la plata prețului.
RĂSPUNDEREA
Art. 11.
În caz de neexecutare a lucrării, antreprenorul răspunde față de client potrivit dreptului comun.
Art. 12.
Antreprenorul răspunde pentru pentru viciile ascunse ale materialelor procurate de el și ale lucrării, după ce a fost recepționată de către client, din cauza unui viciu de construcție sau al terenului într-un termen de 10 ani din ziua recepției lucrării.
FORȚA MAJORĂ
Art. 13.
Forța majoră apără de răspundere partea care o invocă.
Partea contractantă care invocă forță majoră, o poate face opozabilă celeilalte părți cu condiția informării despre apariția cauzei de forță majoră în cel mult 5 zile de la apariția acesteia adăugând o confirmare a unor autorități competente care să certifice realitatea și exactitatea cauzei.
ÎNCETAREA CONTRACTULUI
Art. 14.
Contractul încetează prin reziliere la cererea uneia din părți pentru neexecutarea obligațiilor de către cealaltă parte.
LITIGII
Art. 15.
Litigiile dintre părțile contractante, în cazul în care nu vor fi rezolvate pe cale amiabilă, vor fi soluționate de instanțele judecătorești competente.
Prezentul contract a fost încheiat astăzi ............. în 3 exemplare.
ANTREPRENOR,
S.C. ............
CLIENT,
Dl./D-na ...............