Dispoziţii privind falimentul societăţilor de asigurare/reasigurare
11 martie 2020Deschiderea procedurii insolventei şi efectele acesteia – institutie de credit
11 martie 2020
Măsuri procedurale insolventa – grup de societati
Art. 197
Creanţa creditorului împotriva unor debitori solidari supuşi dispoziţiilor prezentului capitol va fi înscrisă în tabelele de creanţe potrivit art. 108 şi va conferi drept de vot şi va participa la formarea cvorumului atât în procedura deschisă împotriva debitorului principal, cât şi în cele împotriva debitorilor solidari.
Comentariu
Creanțele creditorilor obișnuiți, alții decât membrii grupului, se înscriu în tabelele de creanțe potrivit regulilor generale. Regulile generale se aplică și în cazul creanțelor împotriva debitorilor solidari ce sunt supuși prevederilor referitoare la grupul de societăți, acestea fiind înscrise potrivit art. 108
[232]
, ceea ce conferă creditorilor drepturi depline și complete în toate procedurile.
În doctrină s-a arătat că a înscrie creditorul cu aceeași sumă atât în tabelul obligațiilor debitorului principal, cât și în cel al co-debitorului și garantului, nu este în concordanță cu spiritul de sprijinire a restructurării și acordării unei noi șanse debitorului. În tabelele de creanță se creează o distorsiune marcantă deoarece în realitate este vorba de o singură creanță, ce urmează a fi recuperată o singură dată dar textul de lege permite creditorilor să acționeze ca și cum ar avea vocația recuperării integrale a creanțelor în toate procedurile debitorilor solidari.
[233]
Art. 198
În cazul introducerii unor acţiuni pentru anularea constituirilor ori transferului de drepturi patrimoniale împotriva unui membru al grupului, în temeiul art. 117 administratorul judiciar va comunica intenţia sa în acest sens celorlalţi administratori judiciari şi practicianului coordonator. În temeiul obligaţiei de cooperare, administratorii judiciari vor analiza efectele potenţiale ale unei asemenea acţiuni, decizia cu privire la introducerea acţiunii urmând a fi luată pe considerente de oportunitate, cu consultarea comitetelor creditorilor.
Comentariu
Între societățile membre ale unui grup este firesc să existe contracte și tranzacții. Una dintre rațiunile constituirii unui grup este optimizarea afacerii în ansamblu, astfel încât între membrii grupului pot exista numeroase legături contractuale și operaționale, spre exemplu: contracte de vânzare-cumpărare, însoțite eventual de strategii privind prețurile de transfer; contracte de împrumut, eventual acordate pentru rambursarea unor credite de care beneficiază și ceilalți membri ai grupului; refacturarea unor costuri, în special atunci când contracte de servicii, marketing sau chiar management sunt încheiate cu un membru al grupului dar de serviciile respective beneficiază mai mulți membri ai acestuia.
Din acest motiv, art. 198 prevede ca, în cazul în care administratorul judiciar intenționează să promoveze o acțiune în anulare în temeiul art. 117, vizând acte încheiate în perioada „suspectă”, acesta trebuie să comunice această intenție celorlalți administratori judiciari și practicianului coordonator. Efectele potențiale ale admiterii unei asemenea acțiuni urmează a fi analizate împreună cu comitetele creditorilor iar decizia se va lua pe considerente de oportunitate.
Art. 199
Prin excepţie de la prevederile art. 132, termenul de depunere a planurilor de reorganizare va fi de 60 de zile de la data afişării tabelelor definitive de creanţe.
Art. 200
În temeiul obligaţiei de cooperare, administratorii judiciari vor pune la dispoziţia celorlalţi administratori judiciari informaţiile necesare, în vederea elaborării unor planuri de reorganizare compatibile şi coordonate.
Comentarii
Din intepretarea dispozițiilor art. 199 și ale art. 200 reiese că fiecare debitor, membru al grupului, va avea propriul plan de reorganizare, însă toate planurile trebuie să fie compatibile și coordonate.
[234]
Dispozițiile generale cu privire la planul de reorganizare sunt pe deplin aplicabile, cu două elemente de diferență.
Termenul de depunere a planurilor de reorganizare este dublu față de procedura generală, respectiv 60 de zile de la data publicării tabelului definitiv al creanțelor.
Deși legiuitorul folosește termenul de ”afișare”, credem că prin aplicarea dispozițiilor art. 132, termenul pentru depunerea fiecărui plan curge de la publicarea în BPI a tabelului definitiv de creanțe a fiecărui debitor, membru al grupului.
Dând eficiență practică obligației de cooperare, legea obligă administratorii judiciari să facă schimb de informațiile necesare care să permită elaborarea și depunerea unor planuri de reorganizare compatibile și coordonate.
Aceasta din urmă este, probabil, cea mai importantă prevedere de natură să asigure succesul restructurării la nivel de grup.
Deși obligația de a comunica informațiile necesare revine administratorilor judiciari, informațiile trebuie, în final, comunicate propunătorilor planurilor pentru fiecare debitor, membru al grupului.
[235]
Art. 201
Prin excepţie de la prevederile art. 161, creanţele membrilor grupului împotriva altui membru al grupului, născute înainte de data deschiderii procedurii, nu vor putea fi încadrate la ordinea de prioritate prevăzută de art. 161 pct. 8 sau 9. Acestea vor fi înscrise de administratorul judiciar la ordinea de prioritate prevăzută de art. 161 pct. 10 lit. a).
Comentariu
Legea plasează pe o poziție de inferioritate creanțele membrilor grupului împotriva altui membru al grupului, născute înainte de data deschiderii procedurii.
Creanțele membrilor grupului împotriva altui membru al grupului nu pot fi încadrate la ordinea de prioritate prevăzută la art. 161 pct. 8 sau 9. Cu alte cuvinte, indiferent de izvorul creanței, chiar dacă sunt creanțe rezultate din afaceri, desfășurarea unei activități sub formă de întreprindere,, acestea vor fi considerate creanțe subordonate, urmând a fi înscrise la ordinea de prioritate prevăzută la art. 161 pct. 10 lit. a), aceeași cu a contractelor de împrumut încheiate cu persoane afiliate.
Această abordare a fost preferată în mai multe jurisdicții cu privire la creanțele membrilor grupului, considerându-se a fi asimilabile unor infuzii de capital. De vreme ce debitorul a continuat să opereze, cu sprijinul altor membri ai grupului, deși se afla în dificultate financiară, se conferă prevalență drepturilor creditorilor obișnuiți. Aceștia nu trebuie să fie supuși unui risc similar cu societatea mamă sau alți membri ai grupului din moment ce operațiunile intra-grup se fac în scopul unui beneficiu economic superior al societății mamă ori altui membru al grupului.
Art. 202
Un membru al grupului poate încheia un contract de împrumut cu alt membru al grupului după data deschiderii procedurii insolvenţei în vederea susţinerii activităţii debitorului, respectiv în perioada de observaţie sau în vederea susţinerii planului de reorganizare, cu acordul comitetului creditorilor. În acest caz, membrul grupului care a acordat împrumutul va deţine împotriva averii împrumutatului o creanţă având ordinea de prioritate stabilită de art. 161 pct. 4.
Comentariu
Un membru al grupului poate sprijini activitatea curentă ori planul de reorganizare al unui alt membru al grupului prin acordarea de împrumuturi, cu acordul comitetului creditorilor. Pentru stimularea finanțării intra-grup după data deschiderii procedurii insolvenței, s-a acordat creditorului împrumutător membru al grupului o poziție care, în ipoteza deschiderii procedurii falimentului, asigură acestuia o șansă de recuperare egală cu cea a oricărui creditor ce asigură continuarea procedurii, ordinea de prioritate fiind cea stabilită conform art. 161 pct. 4
[236]
.
Legea nu precizează clar dacă este necesar acordul comitetului creditorilor membrului împrumutător al grupului ori al membrului împrumutat. Interpretarea gramaticală ne-ar putea conduce la ideea că este suficient acordul împrumutătorului, mai ales că împrumutătorul își asumă un risc suplimentar de diminuare a patrimoniului în cazul imposibilității de returnare a împrumutului. Totuși, atât pentru împrumutat, cât și pentru creditorii acestuia și ai împrumutătorului poate apărea un risc, în principal datorită dificultăților din activitatea curentă care împiedică returnarea acestuia și majorarea în acest fel a masei credale, urmată de o recuperare mai redusă a creanțelor de către creditorii aflați pe o ordine de prioritate inferioară. De altfel, sunt aplicabile prevederile art. 87 alin. (2) , care presupun aprobarea comitetului creditorilor pentru actele și operațiunile ce depășesc activitatea curentă, astfel că este necesară și aprobarea comitetului creditorilor membrului împrumutat al grupului.
Excepția este situația în care împrumutul acordat se circumscrie ipotezei prevăzută la art. 5 pct. 2, ipoteză în care este considerată ca făcând parte din activitățile curente asigurarea finanțării capitalului de lucru în limite curente. Așadar, în măsura în care împrumutul este acordat în scopul finanțării capitalului de lucru, în limitele firești și rezonabile ale acestuia, inclusiv în ceea ce privește dobânda, nu este necesar acordul comitetului creditorilor membrului împrumutat al grupului.
[237]
Art. 203
Un membru al grupului poate garanta un contract de împrumut încheiat cu o terţă parte de alt membru al grupului aflat în insolvenţă, cu acordul comitetului creditorilor.
Comentariu
În ceea ce privește închiderea procedurii insolvenței grupului de societăți, legiuitorul nu a prevăzut nicio derogare de la prevederile generale de închidere, astfel încât oricare dintre articolele privind închiderea procedurii se aplică fiecăruia dintre membrii grupului, după cum este cazul. La închiderea procedurii, judecătorul-sindic va analiza situația fiecărui debitor membru și va dispune în consecință, fără ca, în acest caz, să existe o obligație de coordonare între proceduri. Aceasta deoarece scopul coordonării și al cooperării în cadrul insolvenței grupului sunt atinse, practic, doar în perioada de observație și reorganizare, în faliment urmând doar să se lichideze activele. Este adevărat că, și în cazul lichidării, pot exista proceduri coordonate, în scopul maximizării valorilor ce pot fi obținute dintr-o vânzare corelată, dar acest aspect nu este de natură a conduce la concluzia că și închiderea procedurii grupului trebuie să se facă corelat.
[238]