Punerea în executare a cheltuielilor judiciare/ amenzii judiciare - comunicarea extrasului de pe titlul executoriu
12 martie 2020Înlocuirea măsurii internării medicale cu măsura obligării la tratament medical
12 martie 2020
Măsuri de siguranţă – confiscarea specială şi confiscarea extinsă. Comunicări către organele în drept şi proces-verbal de distrugere
Sediul materiei:
- Art. 574 C. proc. pen.
- Art. 79 din Legea nr. 253/2013
Notă: Potrivit art. 1 alin. (1) din O.G. nr.14/2007,
pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, republicată: „Bunurile de orice fel intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului se valorifică în condiţiile prezentei ordonanţe de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin organele de valorificare abilitate, dacă prin lege nu se prevede altfel.”
Potrivit art. 1 alin. (1^1) din O.G. nr.14/2007, „bunurile intrate în proprietatea privată a statului care nu se află pe teritoriul României se valorifică de către Ministerul Afacerilor Externe.”
Conform art. 2 lit. a) din acelaşi act normativ, organe de valorificare sunt unităţile subordonate Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, pentru bunurile intrate în proprietatea privată a statului aflate pe teritoriul României, precum şi structurile de specialitate cu atribuţii în acest sens din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, pentru bunurile intrate în proprietatea privată a statului, care nu se află pe teritoriul României.
Art. 79 C.pen. a fost pus în aplicare prin Regulamentul de aplicare a Legii nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal din 24.08.2016 astfel: „Art. 12. În aplicarea art. 79 din Lege, în situaţia în care confiscarea priveşte sume de bani ce nu au fost consemnate la unităţi bancare, judecătorul delegat cu executarea trimite o copie de pe dispozitivul hotărârii organelor fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în vederea executării confiscării, respectiv în vederea executării silite a veniturilor şi bunurilor persoanei potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, hotărârea judecătorească constituind titlu executoriu.”