Conform art.112 Cod Penal, sunt supuse confiscării speciale:
În cazul prevăzut la lit.b şi c, dacă valoarea bunurilor supuse confiscării este vădit disproporționată față de natura şi gravitatea faptei, se dispune confiscarea în parte, prin echivalent bănesc, ținând seama de urmarea produsă sau care s-ar fi putut produce şi de contribuția bunului la aceasta. Dacă bunurile au fost produse, modificate sau adaptate în scopul săvârșirii faptei prevăzute de legea penală , se dispune confiscarea lor în întregime.
În cazurile prevăzute la lit.b şi c, dacă bunurile nu pot fi confiscate, întrucât nu aparțin infractorului, iar persoana căreia îi aparțin nu a cunoscut scopul folosirii lor, se va confisca echivalentul în bani al acestora, cu aplicarea dispozițiilor de mai sus.
Dispozițiile de la lit.b nu se aplică în cazul faptelor săvârșite prin presă.
Dacă bunurile supuse confiscării potrivit lit.b-e nu se găsesc, în locul lor se confiscă bani şi bunuri până la concurența valorii acestora.
Se confiscă, de asemenea, bunurile şi banii obținuți din explotarea bunurilor supuse confiscării, precum şi bunurile produse de acestea, cu excepția bunurilor prevăzute la lit.b şi c.
Măsura este obligatorie, privativă de bunuri, se poate dispune alături de alte măsuri de siguranță şi are caracter personal şi irevocabil.
Se pot confisca şi bunurile care fac parte din mijloacele de existență sau sunt necesare pentru trebuința zilnică sau pentru exercitarea profesiei.
Sustragerea de la executare reprezintă infracțiunea de neexecutare a sancțiunii penale.