Cauza Tinner impotriva Elvetiei
27 aprilie 2014Activitatea legii penale. Comparatie Noul Cod penal si Codul penal de la 1968
29 aprilie 2014Legalitatea incriminarii. Comparatie Noul Cod Penal si Codul penal de la 1968
NCP
Titlul I
Legea penală și limitele ei de aplicare
Legalitatea incriminarii
Art. 1. ‐ (1) Legea penală prevede faptele care constituie infracţiuni.
(2) Nicio persoană nu poate fi sancţionată penal pentru o faptă care nu era prevăzută de legea penală la data când a fost săvârşită.
Legalitatea sancţiunilor de drept penal
Art. 2. ‐ (1) Legea penală prevede pedepsele aplicabile şi măsurile educative ce se pot lua faţă de persoanele care au săvârşit infracţiuni, precum şi măsurile de siguranţă ce se pot lua faţă de persoanele care au comis fapte prevăzute de legea penală.
(2) Nu se poate aplica o pedeapsă ori nu se poate lua o măsură educativă sau o măsură de siguranţă dacă aceasta nu era prevăzută de legea penală la data când fapta a fost săvârşită.
(3) Nicio pedeapsă nu poate fi stabilită şi aplicată în afara limitelor generale ale acesteia.
Codul penal de la 1968
Legalitatea incriminarii
Art. 2. ‐ Legea prevede care fapte constituie infracţiuni, pedepsele ce se aplică infractorilor şi măsurile ce se pot lua în cazul săvârşirii acestor fapte.
Neretroactivitatea legii penale
Art. 11. ‐ Legea penală nu se aplică faptelor care, la data când au fost săvârşite, nu erau prevăzute ca infracţiuni.
Legalitatea incriminării
Art. 2. ‐ Legea prevede care fapte constituie infracţiuni, pedepsele ce se aplică infractorilor şi măsurile ce se pot lua în cazul săvârşirii acestor fapte
Neretroactivitatea legii penale
Art. 11. ‐ Legea penală nu se aplică faptelor care, la data când au fost săvârşite, nu erau prevăzute ca infracţiuni.
Observatii PICCJ
Reformulare / tratarea în articole distincte a principiului legalității incriminării ( art. 1 NCp ) și a celui al legalității pedepsei ( art. 2 NCp ).
Art.2 alin.2 NCp interzice expres aplicarea sancțiunilor de drept penal sau a celor penale faptelor săvârșite anterior legii penale care prevede astfel de sancțiuni.
Prin această dispoziție este infirmată soluția legislativă conținută de art. 12 alin. 2 C.p care permite aplicarea măsurilor educative și a celor de siguranță prevăzute de legea nouă, chiar în ipoteza în care legea penală în vigoare la data săvârșirii faptei nu prevedea asemenea măsuri . Art. 12 alin. 2 C.p stabilește un caracter retroactiv obligatoriu legii noi care prevede măsuri de siguranță sau măsuri educative; din perspectiva jurisprudenței CEDO și al art. 15 alin. 2 Constituție, art. 12 alin. 2 C.p a fost criticat în doctrină pentru neconstituționalitate. În acest context, reglementarea cuprinsă în art. 2 alin.2 NCp înlătură neconstituționalitatea amintită și asigură conformitatea cu exigențele principiului legalității ( accesibilitate și previzibilitatea legii ).
Un exemplu în acest sens îl constituie măsura de siguranță a confiscării extinse, art. 118PP1 C.p. Astfel, în prezent, în temeiul art. 12 alin. 2 C.p, confiscarea extinsă poate fi aplicată și infracțiunilor săvârșite înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 63/2012 care a introdus această nouă măsură de siguranță; această posibilitate există însă numai ignorând art. 15 alin. 2 din Constituție și art. 7 CEDO. Pe de altă parte, în contextul NCp – care prevede și el confiscarea extinsă ( art. 108 lit.e, art. 1122 introduse prin art. II din Legea nr. 63/2012 )‐ aplicarea acestei măsuri de siguranță nu va putea fi aplicată infracțiunilor comise înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 63 /2012, fiind exclusă în temieul art. 2 alin. 2 NCp
Cauti un Avocat? Suna acum la 0745-034.638 si stabileste o intalnire sau intra pe pagina Avocat !