Raspunderea materiala a paratului pentru toate pagubele nejustificate si neraportate
1 aprilie 2020Incalcarea obligatiilor privind plata salariului, Opunerea neexecutarii contractului
1 aprilie 2020
Invatamant primar, Remunerarea cu ora pentru invatatorii institutorii profesorii de educatie fizica
In situatia in care predarea orelor de educatie fizica din invatamantul primar nu se poate face de catre profesori cu studii de specialitate/institutori cu a doua specializare de educatie fizica, se impune ca invatatorii/institutorii/profesorii pentru invatamantul primar de la clasa respectiva, care predau efectiv aceste ore, fara a fi incluse in norma didactica, sa fie remunerati tot in sistem de plata cu ora, prin analogie cu plata orelor de limbi straine, conform art. 12 alin. (1), (3) din Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5560/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, sau cu plata orelor de limbi moderne, a religiei, a educatiei plastice, a educatiei muzicale sau a educatiei fizice in invatamantul gimnazial, conform art. 12 alin.(5) din acelasi ordin.
Modalitatea de plata aplicabila in aceasta situatie este plata cu ora, prevazuta in mod expres de art. 263 alin.(4) din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru situatia invatatorilor sau a profesorilor din invatamantul primar care predau orele de limbi straine.
Decizia I. C. C.J. nr. 32/2016 Art. 263 alin.(4) din Legea nr. 1/2011 Legea nr. 202/2002
Prin cererea de chemare in judecata inregistrata pe rolul Tribunalului Constanta la data de 26.09.2017 sub numar de dosar .../118/2017, reclamantii [...] prin SINDICATUL LIBER AL SALARIATILOR DIN INVATAMANTUL PREUNIVERSITAR CONSTANTA, a chemat in judecata parata SCOALA GIMNAZIALA NR. [...], solicitand instantei ca prin hotararea ce se va pronunta sa oblige parata la calculul si plata drepturilor salariale reprezentand remunerarea in regim „plata cu ora” a orelor de educatie fizica predate in anii scolari, 2014/2015, 2015/2016 respectiv 2016/2017, corespunzator orelor prestate efectiv de fiecare reclamant in parte, sume actualizate cu indicele de inflatie la data platii efective.
In motivarea cererii, reclamantii au aratat ca au detinut functia de profesor/invatator in invatamantul primar in cadrul unitatii scolare parate in anii scolari, 2014/2015, 2015/2016 respectiv 2016/2017, predand ore de educatie fizica in afara normei didactice, pentru care nu au fost remunerati in regim „plata cu ora”, astfel cum rezulta din adeverinta nr. 503/03.05.2017 eliberata de parata. Dupa intrarea in vigoare a Legii nr.1/2011 a educatiei nationale, singura categorie de personal didactic calificata pentru predarea orelor de educatie fizica in invatamantul primar este aceea a profesorilor cu studii superioare de specialitate, in acest sens fiind atat dispozitiile art.263 alin.7 din lege, cat si cele ale art.12 alin.4 din Metodologia cadru privind mobilitatea personalului didactic din invatamantul preuniversitar in anul scolar 2012-2013, aprobata prin Ordinul Ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr.5560/2011. Reclamantii au sustinut ca parata a ignorat dispozitiile legale mentionate si le-a impus predarea orelor de educatie fizica la nivelul claselor din ciclul primar unde fiecare preda ca profesor pentru invatamantul primar. Or, predarea orelor de educatie fizica este exclusa din cadrul activitatilor didactice de predare pe care trebuie sa le efectueze invatatorii sau institutorii, fara ca in aceasta modalitate sa fie diminuat timpul de munca de 8 ore/zi, respectiv 40 ore/saptamana, care presupune si efectuarea unor activitati de evaluare, pregatire metodico-stiintifica, activitati de educatie, complementare procesului de invatamant. Au concluzionat reclamantii in sensul ca remunerarea pentru orele de educatie fizica predate trebuia realizata in regim de plata cu ora, in acelasi sens fiind si clauzele contractului colectiv de munca unic la nivel de invatamant preuniversitar, publicat in Monitorul Oficial nr.5/14.11.2012, dar si Decizia nr.32/2017 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.79/30.01.2017.
In dovedirea cererii, reclamantii au depus la dosar inscrisuri: adeverinta emisa de unitatea liceala parata sub nr.2335/18.09.2017.
Legal citata, parata a formulat intampinare solicitand respingerea actiunii ca nefondata intrucat, in opinia acesteia prin efectuarea orelor de sport reclamantii nu au depasit norma didactica, ci au completat norma didactica pentru ca aceasta sa fie intreaga.
Solutionand pe fond cauza, Tribunalul Constanta a pronuntat sentinta civila nr. 2701 din 07.12.2017 prin care a admis cererea formulata de reclamantii [...], prin Sindicatul Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar Constanta, in contradictoriu cu parata Scoala Gimnaziala nr. [...].
Totodata, a obligat parata sa calculeze si sa plateasca reclamantilor drepturile salariale reprezentand contravaloarea orelor de educatie fizica, in regim de plata cu ora, aferente perioadei prestate de fiecare salariat conform adeverintei nr. .../18.09.2017 emisa de Scoala Gimnaziala nr. [...], sume actualizate cu coeficientul de inflatie de la data scadentei pana la data platii efective.
Pentru a pronunta aceasta hotarare, instanta de fond a retinut ca reclamantii au fost incadrati in functia de invatator (profesor in invatamantul primar din cadrul unitatii scolare parate iar in anii scolari 2014/2015, 2015/2016 respectiv 2016/2017 au predat ore de educatie fizica in afara normei didactice la clasele la care au fost incadrate, fara a beneficia de plata suplimentara pentru orele respective, distinct de norma didactica.
Potrivit art.263 alin.7 din Legea nr.1/2011, in invatamantul primar, orele de educatie fizica prevazute in planurile de invatamant sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate. Textul mentionat instituie o regula in ceea ce priveste predarea orelor de educatie fizica in invatamantul primar, iar interpretarea lui trebuie realizata prin analiza sistematica a dispozitiilor art.262 -263, care reglementeaza compunerea normei didactice in invatamantul preuniversitar.
Astfel, potrivit art. 262 alin.3 din Legea 1/2011, norma didactica de predare-invatare- evaluare si de instruire practica si de evaluare curenta a prescolarilor si a elevilor in clasa reprezinta numarul de ore corespunzator activitatilor didactice de predare-invatare-evaluare si de instruire practica si examene de final de ciclu de studii, conform planurilor-cadru de invatamant, fiind reglementata pentru profesorii din invatamantul primar, in mod diferit fata de profesorii din invatamantul secundar si tertiar non-universitar, cei din unitatile si clasele cu program integrat si suplimentar de arta si sportiv, precum si din unitatile cu activitati extrascolare si din centrele sau cabinetele de asistenta psihopedagogica.
Astfel, daca in cazul celor din urma profesori, art.262 alin.3 lit.c din lege instituie in mod expres o noma didactica de 18 ore pe saptamana, in cazul profesorilor pentru invatamantul primar, prin lit.b a aceluiasi articol se stabileste o norma didactica necuantificata in numar de ore, ci aferenta unui post de profesor.
Pin urmare, un invatator sau profesor din invatamantul primar nu are o norma didactica de 18 ore pe saptamana, ci aceasta norma se compune din numarul de ore aferente activitatii didactice de predare-invatare-evaluare stabilite prin planurile cadru de invatamant, corespunzator disciplinelor alocate pentru clasele din ciclul primar si care trebuie predate de cadrul didactic.
Cum in temeiul art.263 alin.7, orele de educatie fizica se predau de profesori cu studii superioare de specialitate, instanta de fond a considerat ca rezulta in mod evident ca aceste ore nu pot fi incluse in norma didactica a invatatorului/profesorului pentru invatamantul primar, ci in norma didactica a profesorului de specialitate.
In speta, orele de educatie fizica de la ciclul primar au fost predate de invatatorii de la fiecare clasa.
In aceasta situatie cadrele didactice depaseau norma didactica pentru invatamantul primar, in privinta predarii orelor de educatie fizica si, conform art. 263 al.4 din Legea nr. 1/2011 s-a prevazut ca modalitate a platii cu ora.
De asemenea, potrivit art. 15 alin. 3 din contractul colectiv de munca la nivel de sector de activitate invatamant preuniversitar, inregistrat la MMFPS sub nr. 59276 din 02.11.2012 s-a prevazut posibilitatea ca orele de educatie fizica predate de catre invatatori, institutori si profesori pentru invatamantul primar sa fie remunerate in sistem de plata cu ora, ca personal calificat.
In sensul celor relatate s-a pronuntat I.C.C.J. conform deciziei nr. 32/2016 care a statuat ca in cazul predarii orelor de educatie fizica de catre invatatorii/profesorii pentru invatamantul primar la clasa respectiva, aceste ore nu sunt incluse in norma didactica dar sunt enumerate in sistem de plata cu ora.
In termen legal, impotriva sentintei civile nr. 2701 din 07.12.2017 a declarat apel parata Scoala Gimnaziala nr. [...].
Motiveaza apelul aratand ca instanta de fond nu a tinut cont de faptul ca plata acestor ore de educatie fizica, nu este o decizie ce apartine exclusiv unitatilor de invatamant, deoarece fiecare unitate de invatamant trebuie sa se incadreze in numarul de ore comunicate si aprobate de forurile ierarhic superioare, respectiv de Inspectoratul Scolar Judetean Constanta si Ministerul Educatiei Nationale.
Pentru anii scolari 2014 - 2015, 2015 - 2016 si 2016 - 2017, incadrarea personalului didactic s-a facut conform numarului de norme didactice aprobate de Ministerul Educatiei Cercetarii, Tineretului si Sportului fiecarui inspectorat scolar (conform Metodologiei pentru fundamentarea cifrei de scolarizare anexa la O.M.E.C.T.S. cu nr. 6694 din 20.12.2011 „pentru fundamentarea proiectului planului de scolarizare in cadrul criteriului legislativ se va urmari respectarea numarului de norme/posturi aprobate de Ministerul Educatiei Cercetarii si Sportului fiecarui inspectorat scolar”.
Proiectele de incadrare in scoli pentru perioada mentionata au fost analizate anual in sedintele Consiliului Profesoral al scolii si aprobat anual in Consiliul de Administratie al scolii.
Dupa aceea, anual proiectul de incadrare a fost trimis Inspectoratului Scolar Judetean Constanta pentru a fi avizat.
Fata de cele relatate, apelanta parata a solicitat admiterea apelului, schimbarea in tot a sentintei apelate si pe fond respingerea actiunii ca nefondata.
Analizand sentinta apelata in lipsa motivelor de apel invocate, Curtea constata ca apelul este nefondat pentru urmatoarele:
Unitatile de invatamant conform dispozitiilor Legii nr. 1/2011 au obligatia de a intocmi proiectul de incadrare a scolii pentru anul in curs, proiect ce este analizat anual in sedintele Consiliului Profesoral si ale Consiliului de Administratie al scolii si inaintat spre avizare Inspectoratului Scolar Judetean din Unitatea Administrativ Teritoriala.
De asemenea, potrivit art. 262 alin.(1) lit.a din Legea nr. 1/2011, in cazul institutorilor, invatatorii sauprofesorii pentru invatamantul primar, norma didactica de predare - invatare nu este fixa, limitata la un numar de ore, acestea variind in functie de planurile - cadru, stabilite pentru clasa respectiva - comparativ cu profesorii unde norma de predare este fixa de 18 ore/saptamana si se constituie la nivel de catedra de specialitate, din orele predate la mai multe clase - (art. 262 (3) lit.c din Legea nr. 1/2011).
In atare situatie, curtea constata - avand in vedere dispozitiile legale mentionate ca in cazul invatatorilor, institutorilor sau profesorilor din invatamantul primar - norma didactica de predare nu este fixa aceasta variind in functie de planurile cadru stabilite - astfel astfel cum s-a mentionat.
In cauza dedusa judecatii, prin motivul de apel invocat de catre apelanta parata se sustine ca orele de educatie fizica au fost incluse in normele comunicate pentru Scoala Gimnaziala nr. [...], pentru invatamantul primar, norme aprobate de forurile ierarhic superioare (Inspectoratul Judetean Constanta si Ministerul Educatiei Nationale) si drept urmare nu sunt platite.
Curtea constata ca motivul invocat de catre apelanta ca orele de educatie fizica efectuate de invatatori, institutori, profesori pentru invatamantul primar sunt incluse in norma didactica este nefondat.
Potrivit art. 263 (7) din Legea nr. 1/2011 - in invatamantul primar orele de educatie fizica prevazute in planurile cadru de invatamant sunt predate de profesorii cu studii superioare.
In situatia in care nu exista profesori cu studii superioare pentru a preda educatie fizica, conform art. 12 al.5 din Metodologia cadru privind mobilitatea personalului didactic din invatamantul preuniversitar, aprobata prin Ordinul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 5660/2011, s-a prevazut ca in unitatile de invatamant in care la nivel gimnazial nu exista profesori de specialitate pentru predarea orelor de educatie fizica, consiliul de administratie al unitatii de invatamant decide, dupa consultarea responsabilului comisiei metodice/cadre de specialitate, care dintre profesori pentru invatamantul primar/institutori fac dovada calificarii prin diploma de studii, pot preda aceste discipline in regim de plata cu ora.
Si in situatia in care predarea orelor de educatie fizica din invatamantul primar nu se poate face de catre profesori cu studii de specialitate/institutori cu a doua specializare educatie fizica s-a stabilit ca invatatorii/institutorii/profesorii pentru invatamantul primar de la clasa respectiva sa predea orele de educatie fizica, fara a fi incluse in norma didactica si sa fie remunerate in sistem de plata ora prin analogie cu plata orelor de religie in invatamantul primar, conform art.12 alin.(1), (2), (3) din Ordinul Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului nr. 5560/2011 cu modificarile si completarile ulterioare, sau cu plata orelor de limbi moderne, a religiei, a educatiei plastice, a educatiei muzicale sau educatiei fizice din invatamantul gimnazial, conform art. 12 alin. (5) din acelasi ordin.
In acelasi sens s-a pronuntat I.C.C.J. in decizia nr. 32/2016 prin care a fost admisa sesizarea formulata de Curtea de Apel Pitesti - sectia I Civila - dosar cu nr. 1849/190/2015 privind pronuntarea unei hotarari prealabile si a statuat ca „In interpretarea dispozitiilor art. 262 al.(1) lit.a si al.(3) lit.b, art. 263 alin.(1), al.(2) si al.(7) din Legea nr. 1/2011, precum si a dispozitiilor art.8, art.12 al.(4) si al.(5) din Ordinul nr. 5560/2011, art.8 din Ordinul 6239/2012, art.8 din Ordinul 5451/2013 si art.8 din Ordinul 4895/2014, orele de educatie fizica efectuate de invatatori sau profesori pentru invatamantul primar nu se cuprind in norma didactica a acestora si se platesc separat cu ora.
In considerentele deciziei pronuntate de ICCJ se retine: ”desi art.263 alin. (2) din Legea nr. 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare, prevede cu titlu de exceptie, includerea in norma didactica a altor ore de la disciplinele stabilite prin Metodologia aprobata de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului cu mentionarea drepturilor salariale, in cazul orelor de educatie fizica nu se stabileste prin metodologia mentionata ca acestea se includ in norma didactica a invatatorului/institutorului/profesorului pentru invatamantul primar la clasa respectiva cu mentionarea drepturilor salariale.
In privinta orelor de educatie fizica, potrivit disp. art. 263 al.(7) din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, regula este aceea de a fi predate de profesori cu studii superioare de specialitate, institutori cu o a doua specializare educatie fizica, fiind incluse in norma acestora sau prin plata cu ora ori prin cumul.
In mod independent de norma didactica a codrului didactic titular, profesorul cu studii superioare de specialitate preda orele de educatie fizica, rezultand ca aceste ore sunt excluse din norma didactica de predare - invatare - evaluare a invatamantului, din moment ce trebuie realizate de profesori cu studii superioare de specialitate si nu de invatatori.
In situatia in care predarea orelor de educatie fizica din invatamantul primar nu se poate face de catre profesori cu studii de specialitate/institutori cu a doua specializare de educatie fizica, se impune ca invatatorii/institutorii/profesorii pentru invatamantul primar de la clasa respectiva, care predau efectiv aceste ore, fara a fi incluse in norma didactica, sa fie remunerati tot in sistem de plata cu ora, prin analogie cu plata orelor de limbi straine, conform art. 12 alin. (1), (3) din Ordinul ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 5560/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, sau cu plata orelor de limbi moderne, a religiei, a educatiei plastice, a educatiei muzicale sau a educatiei fizice in invatamantul gimnazial, conform art. 12 alin.(5) din acelasi ordin.
Relevanta in cauza este si definitia muncaa de valoare egala cuprinsa in Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, lege care, la art. 4 lit.f), prevede ca prin munca de valoare egala se intelege activitatea remunerata care, in urma compararii, pe baza acelorasi unitati de masura, cu o alta activitate, reflecta folosirea unor cunostinte si deprinderi profesionale similare sau egale si depunerea unor cantitati egale ori similare de efort intelectual si/sau fizic.
Rezulta ca, nefiind vorba despre munca de valoare egala, in situatia in care unii dintre invatatori/institutori/profesori pentru invatamantul primar efectueaza orele de educatie fizica, ore care nu intra in norma lor didactica, trebuie sa fie platati suplimentar fata de invatatorii/institutorii/profesorii pentru invatamantul primar care nu predau aceste ore.
Modalitatea de plata aplicabila in aceasta situatie este plata cu ora, prevazuta in mod expres de art. 263 alin.(4) din Legea nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru situatia invatatorilor sau a profesorilor din invatamantul primar care predau orele de limbi straine.
Avand in vedere cele relatate, precum si caracterul obligatoriu al deciziei nr. 32/2016 pronuntate de I.C.C.J., conform art. 521 alin. 3 din Codul de procedura civila, curtea constata, astfel cum a retinut si instanta de fond, ca singura modalitate de remunerare a reclamantilor pentru orele de educatie fizica predate in perioada de referinta (2014/2015, 2015/2016, 2016/2017) este plata cu ora - materie pentru care, corect apelanta parata a fost obligata sa calculeze si sa plateasca reclamantilor drepturile salariale reprezentand contravaloarea orelor de educatie fizica predate in regim de plata cu ora, aferente perioadei prestate de fiecare salariat.
Pentru considerentele expuse - conform art. 480 alin.(1) Cod pr.civ., Curtea va respinge apelul ca nefondat.
Decizia civila nr. 93/CM/02.04.2018 Judecator redactor Vanghelita Tase