Căsătorie - divorț
24 august 2022Restaurant F1 Drepturi de autor
27 august 2022Impartirea mostenirii intre frati dupa moartea parintilor
Puteti va rog sa imi dati un sfat despre un eventual proces in urmatoarea situatie:
2 frati ramasi fara nici unul dintre parinti . Unul dintre ei plecat in strainatate de peste 20 ani, i-a fost dat de catre parinti o casa batraneasca cu teren unde a vrut sa isi constructia o casa noua.
Mentionez ca pe toata perioada celor peste 20 de ani cat a fost plecat in strainate sora dansului si tatal sau (cat a fost in viata ) i-au ingrijit casa, platit impozite facturi etc.
Sora acestuia a ramas in casa parinteasca unde timp de 20 de ani a muncit si investit in curtea si casa parinteasca ( casa fiind pe numele raposatului tata) fara sa tina nici o dovada a investitia intrucat nu se asteptau ca fratele sa aia vreun fel de pretentii materiale.
Dupa o moarte rapida a tatalui (covid), cand sora si-a contactat fratele sa discute succesiunea pentru casa parinteasca, el s-a hotarat subit ca are pretentie la jumatate din tot la tot ce este pe numele raposatului tata.
Mentionez ca el nu a mai venit acasa de minim 5 ani, nu a participat nici fizic nici financiar la inmormantarea tatalui . Sora a ingrijit si inmormantat ambii parinti pana au decedat inclusiv pe bunicii lor care locuiau cu fratele fara ca acesta sa vina din strainatate sau sa contribuie financiar la inmormantarea niciunuia din ei.
Puteti sa ma sfatuiti va rog in cazul unui eventual proces judecatoresc ce drepturi ar avea fratele la casa parinteasca, tinand cont ca singura dovada pe care sora o poate prezenta in favoarea celor sustinute sunt martori vecini , meseriasi care cunosc situatia
Please login or Register to submit your answer
Echipa replied 2 luni ago
Bună ziua!
Atunci când un părinte moare fără un testament, succesiunea este guvernată de lege.
Legea prevede la articolul 975 din Codul Civil faptul că ‘’Moştenirea sau partea din moştenire care li se cuvine descendenţilor se împarte între aceştia în mod egal, când vin la moştenire în nume propriu, ori pe tulpină, când vin la moştenire prin reprezentare succesorală.’’
Este important de menționat că instanța, în general, va aprecia fiecare caz în mod individual. Aceasta va lua în considerare toate circumstanțele specifice și dispozițiile relevante pentru succesiune, inclusiv regulile referitoare la moștenirea legală și va încerca să ajungă la o hotărâre corectă și echitabilă în funcție de acestea.
Daca doriti sa ne ocupam de situatia dvs., puteti completa formularul de pe pagina: https://consultantavocat.ro/contact-avocat/