Implinirea termenului de reabilitare.
19 martie 2020In situatiile in care legiuitorul nu prevede existenta unei cai de atac - apel sau recurs, impotriva unei anumite categorii de hotarari, exercitarea recursului impotriva unei astfel de hotarari judecatoresti este inadmisibila.
19 martie 2020
Imposibilitatea prezentarii condamnatului saptamanal la Serviciul de Probatiune din cauza starii precare a sanatatii acestuia.
(Sentinta penala
nr. 114/F/20 septembrie 2016)
La data de 16 iunie 2016, Biroul Executari Penale din cadrul Curtii de Apel Pitesti a formulat o sesizare cu privire la obligatia stabilita in sarcina persoanei supravegheate SR, prin sentinta penala nr. 121/F din 1 iulie 2013 a Curtii de Apel Pitesti, ramasa definitiva prin decizia penala nr. 201/A din 3 iulie 2014 a Inaltei Curtii de Casatie si Justitie, de a se prezenta saptamanal la Serviciul de probatiune Gorj, avand in vedere cererea persoanei sus-precizate, cat si raportul privind activitatea de supraveghere emis pe numele acesteia de catre Serviciul de Probatiune Gorj.
In cererea pe care condamnatul a adresat-o instantei, ce are ca temei prevederile art.598 alin.1 lit.c) Cod procedura penala, acesta solicita modificarea perioadei stabilite pentru prezentarea la Serviciul de probatiune, la un interval de timp de 2-3 luni.
Din examinarea inscrisurilor depuse la dosar, au reiesit urmatoarele:
Contestatorul a fost condamnat, prin sentinta penala nr.121/F/2013 a Curtii de Apel Pitesti, definitiva prin decizia penala nr.210/A/2014 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la pedeapsa inchisorii de 3 ani si 6 luni, in conditiile art.86/1 din vechiul Cod penal.
Pe durata termenului de incercare, fixat la 8 ani, s-a impus condamnatului a se prezenta saptamanal la Serviciul de probatiune.
De la data ramanerii definitive a sentintei de condamnare si pana in prezent, cel in cauza a avut o conduita ireprobabila, astfel cum rezulta din Raportul de evaluare intocmit de consilierii de probatiune, prezentandu-se in fiecare saptamana la Serviciul de probatiune Gorj, astfel ca instanta penala a hotarat:
Condamnatul are 65 de ani si prezinta afectiuni de sanatate care il impiedica a se prezenta cu o asemenea frecventa in continuare, din localitatea de domiciliu.
In privinta exceptiei de inadmisibilitate a contestatiei, invocata de procuror, Curtea apreciaza ca aceasta este nefondata.
Pe de o parte, art.598 alin.1 lit.c) teza a II-a din Codul de procedura penala prevede, ca si caz de contestatie, intervenirea unui impediment in executarea dispozitiilor instantei penale.
Pe de alta parte, art.48 din Legea ntr.253/2013 permite instantei de executare sa modifice continutul unora dintre obligatiile stabilite in sarcina persoanei supravegheate.
Imprejurarea ca art.86/3 alin.1 din vechiul Cod penal se refera la masuri de supraveghere si nu la obligatii nu impiedica instanta de executare a analiza temeinicia cererii, atata vreme cat masura in discutie consta intr-o obligatie impusa condamnatului.
De altfel, Curtea constata ca o cerere similara formulata de un alt condamnat judecat in acelasi dosar cu contestatorul din cauza pendinte a fost admisa, solutia ramanand definitiva.
In atare situatie, s-a considerat ca ar fi o discriminare pronuntarea unei solutii contrare, intr-o contestatie avand acelasi temei legal.
Contestatia este si intemeiata, condamnatul facand dovada imposibilitatii sale de a se deplasa in fiecare saptamana intr-o alta localitate (a se vedea mentiunea medicului, „bolnav netransportabil”).
Pentru toate acestea, contestatia a fost admisa, urmand a se dispune in consecinta.
Vazand si dispozitiile art.275 alin.2 Cod procedura penala, pentru aceste motive, in numele legii, Curtea a hotarat, in baza dispozitiilor art. 598 alin. 1 lit.c) Cod procedura penala, sa admita sesizarea formulata de Biroul Executari Penale din cadrul Curtii de Apel Pitesti, privind executarea sentintei penale nr. 121/F din 01 iulie 2013, pronuntata de Curtea de Apel Pitesti, definitiva prin decizia penala nr. 210/A din 03.07.2014 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, de catre persoana condamnata S.R.
In baza art.48 alin.2 din Legea nr.253/2013 si art. 95 alin.2 Cod penal, a dispus modificarea obligatiei impuse condamnatului S.R., de a se prezenta la Serviciul de Probatiune Gorj, in sensul majorarii perioadei stabilite prin sentinta de condamnare, de la 7 zile ( saptamanal), la 2 luni.