Cheltuieli de judecata. Reducerea onorariului avocatului in ipoteza aplicarii art. 274 alin.(3) Cod proc. civila. Jurisprudenta CEDO.
18 martie 2020Plasament minor. Neindeplinirea conditiilor prevazute de art. 56 lit. b din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
18 martie 2020
Granituire si revendicare. Operatiunile judiciare specifice granituirii
Cod civil - art. 584 (forma in vigoare la data introducerii actiunii)
Operatiunile judiciare ale granituirii circumscriu identificarea hotarului real, trasarea hotarului si asezarea semnelor de hotar. Identificarea implica aflarea celor mai vechi semne de hotar, prin examinarea titlurilor de proprietate si administrarea probei cu expertiza judiciara.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia I Civila,
Decizia civila nr. 1786 din 7 mai 2012.
Prin decizia civila nr. 1786/7.05.2012, Curtea de Apel Ploiesti a admis recursul declarat de paratii P.A., P.Gh. si P.N. impotriva deciziei civile nr. 53/25.01.2012 a Tribunalului Prahova, pe care a casat-o cu trimitere spre rejudecare la aceeasi instanta.
In sens material, dreptul la actiune, bazat pe dispozitiile art. 584 Cod civil (forma in vigoare la data introducerii actiunii) circumscrie posibilitatea pentru proprietar sau orice persoana care are un drept real asupra unui fond limitrof, de a pretinde vecinului sau, prin actiune in justitie, restabilirea hotarului real ce separa fondurile invecinate si marcarea acestuia prin semne materiale vizibile.
Intr-o asemenea actiune, judecatorul nu are a se pronunta asupra existentei dreptului de proprietate (in intregul sau) ci asupra formei terenului care alcatuieste dreptul de proprietate (in partea din litigiu) al carui contur este fixat, decisiv, prin linia hotarului despartitor, determinata prin semne vizibile.
Operatiunile judiciare ale granituirii circumscriu identificarea hotarului real, trasarea hotarului si asezarea semnelor de hotar. Identificarea implica aflarea celor mai vechi semne de hotar, prin examinarea titlurilor de proprietate si administrarea probei cu expertiza judiciara.
Or, in speta, primele doua instante, netinand seama de obiectul firesc al actiunii, au omologat raportul de expertiza topografica PD, ce nu a respectat operatiunile judiciare specifice granituirii (expuse anterior) si ale carui concluzii sunt contradictorii cu cele ale raportului de expertiza topografica MC (de asemenea, efectuat in prezenta cauza).
Este de mentionat si faptul ca solutionarea capatului de cerere privind revendicarea se face in functie de hotarul real care separa fondurile invecinate din litigiu si de dovada dreptului de proprietate al fiecareia dintre parti.
In considerarea tuturor acestor argumente si avand in vedere ca modificarea hotararii nu este posibila, fiind necesara efectuarea unei noi expertize topografice (care sa respecte operatiunile specifice granituirii), Curtea, in baza art. 312 alin. 3 Cod pr. civila, a admis recursul, a casat decizia civila nr. 53/25.01.2012 a Tribunalului Prahova si a trimis cauza spre rejudecare, la aceeasi instanta.
(Judecator Cristina Paula Brotac)