Contestatia hotararii Comisiei de Examinare Desene / Modele. Indeplinirea conditiei de noutate
1 aprilie 2020Contestatie impotriva hotararii de respingere, Comisia de Examinare a Desenelor si Modelelor
1 aprilie 2020
Contestatie hotararii respingere, Comisia de Examinare a Desenelor si Modelelor
Desenul nu poate fi admis la inregistrare, deoarece imaginea “Maicii Domnului cu Pruncul in brate”, din modelul ce face obiectul contestatiei in speta, face parte din obiectele de cult mentionate prin art. 1, alin. 2, din Legea nr. 103/22.09.1992, privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectele de cult.
Prin cererea depusa la OSIM de catre T.M.C. la data de 11.10.2006, s-a solicitat eliberarea unui certificat de inregistrare, pentru un model cu denumirea “medalionul recunostintei”, conform cererii.
La data de 10.08.2007 Serviciul DMI-OSIM a pus in vedere solicitantului ca, in urma examinarii de fond, s-a constat ca desenul depus are in componenta sa imaginea unei cruci, Icoana Maicii Domnului cu Pruncul in brate si, in partea de jos, o forma grafica ce a constituit obiectul cererii de inregistrare referitoare la depozitul 1997/1464, din data de 10.11.1997, solicitant Murad Erol Razvan, din Bucuresti, si care a fost publicata in BOPI-DM nr. 02/15.02.1998, si a indicat solicitantului excluderea acestor imagini din modelul depus. Din raspunsul solicitantului, a rezultat ca acesta nu este de acord cu excluderea acestor imagini, mentionand ca desenul reprezinta “o conceptie originala, respectiv, un ansamblu de imagini, iar imaginea de ansamblu este originala”.
In procedura de examinare de fond, OSIM a solicitat Patriarhiei Romane opinia acesteia cu privire la cererile de inregistrare a desenelor si modelelor ce contin insemne si simboluri religioase, de catre diverse persoane fizice.
In opinia Patriariei Romane, se mentioneaza urmatoarele: “Cultele beneficiaza, in temeiul Legii nr. 103/1992, privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult, in vigoare, de un drept special in domeniu. In art. 1, alin. 2, din legea mentionata, se precizeaza ca icoanele metalice sau litografiate, precum si medalioanele cu imagini religioase specifice cultului nu pot fi produse fara acordul cultului. Aceste imagini consacrate, avand o mare vechime, sunt considerate astfel parte a patrimoniului cultelor.
Comisia de Reexaminare DM - OSIM a considerat ca medalionul recunostintei este de forma aplatizata ovala, cu o prelungire in partea inferioara, avand pe una din fete copia unei foarte vechi icoane ortodoxe: “Maica Domnului cu Pruncul”, umbrita in parte de silueta (conturul bustului) unui om necunoscut, iar pe cealalta fata, o cruce ornamentata in rubine in partea superioara, inconjurata de inscrisul “Medalionul recunostintei”, scris cu o grafie particulara (similara grafiei gotice), iar in partea inferioara, un scut (cu un diamant). Scutul face obiectul cererii de inregistrare 1997/1464 si a fost publicat de OSIM la data de 15.02.1998. Aceasta descriere a modelului corespunde, in privinta elementelor esentiale, cu cea facuta de solicitant in cererea de inregistrare si reluata in continuare, la punctul 5 din prezenta hotarare.
Comisia, examinand reproducerea grafica a descrierii depuse, constata ca acest contur (silueta) neindividualizat(a) se suprapune peste Icoana “Maicii Domnului cu Pruncul in brate”, constituind astfel o interventie neautorizata si neavenita (posibil ofensatoare) asupra unui simbol religios sacru al Crestinismului.
Potrivit art. 1, alin. 2, din Legea nr. 103/22.09.1992, privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult: prin obiecte de cult, in sensul legii, se inteleg: ”vase liturgice, icoane metalice sau litografiate, cruci, crucifixe, mobilier bisericesc, cruciulite si medalioane cu imagini religioase specifice cultului, obiecte de colportaj religios si altele asemenea. Se asimileaza obiectelor de cult si calendarele religioase, precum si produsele necesare exercitarii activitatii de cult, cum ar fi tamaia si lumanarile, cu exceptia celor decorative si a celor pentru nunti si botezuri. “.
Comisia retine din cuprinsul acestui articol si din descrierea modelului in cauza ca “Medalionul recunostintei” este un obiect de cult, in sensul Legii nr. 103/1992, fiind un “medalion cu imagini religioase” - Icoana “Maicii Domnului cu Pruncul in brate”.
De asemenea, Comisia retine, din par. 1 al art. 1 al Legii nr. 103/22.09.1992, ca Biserica Ortodoxa Romana si celelelate culte religioasei au, in exclusivitate, dreptul de producere si valorificare a obiectelor de cult.
Iar potrivit art. 2 al aceleiasi legi, “producerea sau valorificarea bunurilor prevazute la la art. 1 de catre alte persoane, fizice sau juridice, decat cultele religioase se poate face numai cu autorizarea lor prealabila, data in conditiile stabilite de catre fiecare cult in considerarea propriei exclusivitati”. Or contestatorul nu a prezentat nici in procedura de examinare, nici in cea de contestatie o astfel de autorizatie, sustinand ca modelul in cauza nu este un obiect de cult.
Din cele mentionate mai sus, rezulta ca simbolurile religioase pot fi folosite de orice persoana, pentru uz personal, fara ca acestea sa poata dobandi un drept exclusiv asupra lor.
Pentru aceste motive, Comisia de Contestatii, in temeiul dispozitiilor art. 24, din Legea nr. 129/1992, modificata si completata prin Legea 280/2007, respinge contestatia formulata de TOCACI MIHAI CRISTIAN, privind protectia desenelor si modelelor, si mentine Hotararea nr. 19971/18.12.2007, prin care s-a respins cererea de inregistrare referitoare la desenul “Medalionul recunostintei
1
'.