Cheltuieli de judecata, Obligarea reclamantei la plata acestora, in conditiile anularii cererii ca netimbrate
31 martie 2020Contestatie tabel preliminar formulata de banca impotriva inscrierii in tabelul preliminar a fidejusorului
31 martie 2020
Conditia interesului — anulare proces-verbal licitatie intocmit in cadrul procedurii insolventei
Curtea de Apel Iasi — Sectia civila, Decizia civila nr. 95/1 martie 2019
Cu privire la chestiunea interesului, pusa in discutie din oficiu de instanta, lichidatorul judiciar a aratat ca motivul neincheierii contractului in forma autentica, in fata notarului, a fost neachitarea diferentei de pret si nerespectarea conditiilor de incheiere impuse de Regulamentul de participare aprobat de adunarea creditorilor si nu a avut nici o legatura cu nerespectarea dreptului de preemtiune asa cum sustine acum apelanta.
Trebuie mentionat si faptul ca atat reprezentantul lichidatorului judiciar, cat si apelanta au confirmat in instanta faptul ca, ulterior expirarii termenului pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica, s-a reluat procedura de vanzare a bunurilor adjudecate initial de SC „MB” SA.
In dreptul procesual civil, interesul este o conditie de exercitiu a actiunii ori a celorlalte forme procedurale (apel, recurs etc.) pentru care nu este suficient sa se afirme numai existenta unui drept actual, ci trebuie sa se justifice si folosul practic pe care partea il urmareste prin punerea in miscare a procedurii judiciare. In legatura cu aceasta cerinta, in literatura juridica s-a aratat ca procedura judiciara nu poate fi pusa in miscare daca nu aduce partii nici un avantaj legal (interes legitim), conditia interesului urmand a fi analizata in primul rand prin raportare la capatul principal al cererii si doar ulterior cu privire la capatul accesoriu.
Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat ca, desi nulitatea absoluta ocroteste un interes obstesc (general), un asemenea interes nu exclude existenta si a unui interes individual (personal), astfel ca persoana care invoca nulitatea absoluta a unui act juridic trebuie sa urmareasca obtinerea unui folos propriu din anularea actului respectiv. In acest sens, Inalta Curte a precizat ca legiuitorul, reglementand in beneficiul unui cerc larg de persoane posibilitatea de a invoca nulitatea absoluta a unui act juridic, le-a acordat acestor persoane calitate procesuala activa, dar aceasta nu inseamna ca in mod automat ele ar justifica si un interes propriu, deoarece, in privinta conditiilor de exercitiu ale actiunii civile, calitatea procesuala nu se confunda cu interesul. (Decizia nr. 1701 din 27 martie 2012 pronuntata in recurs de Sectia a II-a civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, avand ca obiect constatarea nulitatii absolute a unui contract de vanzare-cumparare imobil).
Pentru a stabili daca o parte are interes in exercitarea actiunii civile, instanta trebuie sa prefigureze folosul efectiv pe care aceasta l-ar obtine in ipoteza admiterii formei procedurale exercitate.
Interesul trebuie apreciat la momentul formularii cererii sau al invocarii apararii, iar in ceea ce priveste cerintele legale ale conditiei interesului de a actiona, acesta trebuie sa fie determinat, legitim, personal, nascut si actual.
In raport de aceste cerinte, instanta apreciaza ca interesul reclamantei de a declara nulitatea procesului-verbal de licitatie nr. xxx nu mai este personal si nici actual, in conditiile in care folosul practic urmarit nu este anularea actului, ci recuperarea garantiei achitata in vederea inscrierii la licitatie, iar pe de alta parte, ulterior implinirii termenului la care partile trebuiau sa se prezinte la notariat pentru incheierea actului de proprietate in forma autentica, au fost derulate noi proceduri de vanzare la licitatie.
In acest context, Curtea apreciaza ca apelantul nu urmareste sa obtina, direct sau indirect, un folos pentru sine, prin anularea procesului verbal de licitatie in conditiile nerespectarii dreptului de preemtiune. Persoana care ar suferi un prejudiciu, in conditiile neexercitarii dreptului de preemtiune, ar fi, eventual, titularul acestui drept. De asemenea, reclamantul nu poate afirma ca mai urmareste un interes actual, constand in posibila desfiintare in viitor a titlului sau de proprietate, in conditiile in care procedura nu a fost finalizata prin incheierea actului in forma autentica, fiind derulate noi proceduri de vanzare la licitatie.