Codul de Procedură Penală – Asistența juridică a persoanei vătămate, a părții civile și a părții responsabile civilmente
6 mai 2019Codul de Procedură Penală – Participanții în procesul penal
6 mai 2019 Codul de Procedură Penală – Subiecții procesuali principali și drepturile acestora
Suspectul
Art. 77. - Persoana cu privire la care, din datele și probele existente în cauză, rezultă bănuiala rezonabilă că a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală se numește suspect.
Drepturile suspectului
Art. 78. - Suspectul are drepturile prevăzute de lege pentru inculpat, dacă legea nu prevede altfel.
Persoana vătămată
Art. 79. - Persoana care a suferit o vătămare fizică, materială sau morală prin fapta penală se numește persoană vătămată.
Desemnarea unui reprezentant al persoanelor vătămate
Art. 80. - (1) În situația în care în cauză există un număr mare de persoane vătămate care nu au interese contrarii, acestea pot desemna o persoană care să le reprezinte interesele în cadrul procesului penal. În cazul în care persoanele vătămate nu și-au desemnat un reprezentant comun, pentru buna desfășurare a procesului penal, procurorul sau instanța de judecată poate desemna, prin ordonanță, respectiv prin încheiere motivată, un avocat din oficiu pentru a le reprezenta interesele. Încheierea sau ordonanța va fi comunicată persoanelor vătămate, care trebuie să încunoștințeze, în termen de 3 zile de la primirea comunicării, procurorul sau instanța în cazul în care refuză să fie reprezentați prin avocatul desemnat din oficiu. Toate actele de procedură comunicate reprezentantului sau de care reprezentantul a luat cunoștință sunt prezumate a fi cunoscute de către persoanele reprezentate.
(2) Reprezentantul persoanelor vătămate exercită toate drepturile recunoscute de lege acestora.