Codul De Procedură Civilă - Aplicarea Legii De Procedură Civilă » Consultă Avocat
avocat bucuresti online
Codul de procedură civilă – Intervenția forțată – Arătarea titularului dreptului
24 aprilie 2019
caut avocat bun
Tulburare liniste publica
1 mai 2019

Codul de procedură civilă – Aplicarea legii de procedură civilă

Codul de procedură civilă – Aplicarea legii de procedură civilă

 


Legea aplicabilă proceselor noi

Art. 24. – Dispozițiile legii noi de procedură se aplică numai proceselor și executărilor silite începute după intrarea acesteia în vigoare.

 


Legea aplicabilă proceselor în curs

Art. 25. – (1) Procesele în curs de judecată, precum și executările silite începute sub legea veche rămân supuse acelei legi.

(2) Procesele în curs de judecată la data schimbării competenței instanțelor legal învestite vor continua să fie judecate de acele instanțe, potrivit legii sub care au început. În caz de trimitere spre rejudecare, dispozițiile legale privitoare la competență, în vigoare la data când a început procesul, rămân aplicabile.

(3) În cazul în care instanța învestită este desființată, dosarele se vor trimite din oficiu instanței competente potrivit legii noi. Dispozițiile alin. (1) rămân aplicabile.

 


Legea aplicabilă mijloacelor de probă

Art. 26. – (1) Legea care guvernează condițiile de admisibilitate și puterea doveditoare a probelor preconstituite și a prezumțiilor legale este cea în vigoare la data producerii ori, după caz, a săvârșirii faptelor juridice care fac obiectul probațiunii.

(2) Administrarea probelor se face potrivit legii în vigoare la data administrării lor.

 


Legea aplicabilă hotărârilor

Art. 27. –

Declarat parțial neconstituțional la data de 18/12/2018 prin Decizia nr. 874/2018 referitoare la excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 27 din Codul de procedură civilă, în interpretarea dată prin Decizia nr. 52 din 18 iunie 2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, a prevederilor art. XVIII alin. (2) din Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanțelor judecătorești, precum și pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, cu referire la sintagma "precum și în alte cereri evaluabile în bani în valoare de până la 1.000.000 lei inclusiv", precum și a prevederilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă (M.Of. partea I nr. 2 din 03/01/2019) CURTEA CONSTITUȚIONALĂ – D E C I D E: –

1. Admite excepția de neconstituționalitate ridicată de Banca Comercială Română – S.A. din București în Dosarul nr. 7.980/176/2016 al Curții de Apel Alba Iulia – Secția a II-a civilă, în Dosarul nr. 12.555/225/2015 al Curții de Apel Craiova – Secția a II-a civilă și în Dosarul nr. 23.561/301/2015 al Curții de Apel București – Secția a VI-a civilă, de Societatea Cez Vânzare – S.A. din Craiova în Dosarul nr. 21.715/215/2015 al Curții de Apel Craiova – Secția a II-a civilă, de Paraschiva Vulcu în Dosarul nr. 1.654/306/2017 al Curții de Apel Alba Iulia – Secția a II-a civilă, de Societatea Distribuție Energie Oltenia – S.A. din Craiova în Dosarul nr. 8.355/225/2015 al Curții de Apel Craiova – Secția a II-a civilă, de Societatea Park Modoș – S.R.L. din Timișoara în Dosarul nr. 912/252/2016 al Curții de Apel Timișoara – Secția I civilă și de Societatea Auto Kino – S.R.L. din Brașov în Dosarul nr. 5.741/197/2015 al Curții de Apel Brașov – Secția civilă și constată că dispozițiile art. 27 din Codul de procedură civilă, în interpretarea dată prin Decizia nr. 52 din 18 iunie 2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, sunt neconstituționale.

Hotărârile rămân supuse căilor de atac, motivelor și termenelor prevăzute de legea sub care a început procesul.

 


Teritorialitatea legii de procedură

Art. 28. – (1) Dispozițiile legii de procedură se aplică tuturor proceselor care se judecă de către instanțele române, sub rezerva unor dispoziții legale contrare.

(2) În cazul raporturilor procesuale cu element de extraneitate, determinarea legii de procedură aplicabile se face potrivit normelor cuprinse în cartea a VII-a.

 

 

Ai nevoie de consultanță juridică specializată?

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul juridic, echipa Consultant Avocat Online îți oferă asistență specializată și soluții eficiente, indiferent de complexitatea situației tale. Fie că ai nevoie de consultanță în dreptul muncii, drept commercial, consultanță fiscală sau alte domenii juridice, îți punem la dispoziție expertiza echipei noastre pentru a identifica cea mai bună strategie legală.


Persoane Fizice

„Toți oamenii sunt egali în fața legii, doar un avocat bun poate face diferența.”


Consultă Avocat Online


Persoane Juridice

Soluții juridice eficiente necesare în procesul decizional din cadrul oricărei companii.


Programează consultație