Cheltuieli de judecata pe calea unei actiuni separate
31 martie 2020Cererea pentru acordarea despagubirilor formulata separat de cererea de anulare a actului vatamator
31 martie 2020
Cheltuieli de judecata in cadrul apelului cu ocazia solutionarii cereri incidentale de suspendare provizorie a executarii la care apelantul a renuntat
- Codul de procedura civila: art. 30 alin. (3), art. 406, art. 450 alin. (1), art. 453
Pretinderea cheltuielilor de judecata poate avea loc anterior (chiar si cu prilejul solutionarii cererii incidentale), insa acordarea acestora nu se poate face decat la finalizarea procesului, in speta la solutionarea apelurilor declarate in cauza. Normele din materia cheltuielilor de judecata sunt norme speciale, derogatorii fata de normele de drept comun, astfel ca ele sunt de stricta interpretare si aplicare. imprejurarea ca cererea de suspendare provizorie a fost inregistrata sub un numar diferit de apelul declarat in cauza nu poate fi primita, de vreme ce aceasta reprezinta o operatiune administrativa fara relevanta cu privire la calificarea cererii, dat fiind ca si prin judecarea sa separata cererea de suspendare a executarii provizorii a unei sentinte civile isi pastreaza caracterul incidental in raport cu cererea principala a apelului, dobandit prin formularea sa in conditiile art. 450 alin. (1) C. pr. civ., neputandfi considerata o cerere introductiva de instanta, in sensul art. 30 alin. (3) C. pr. civ.
(Sectia litigii de munca si asigurari sociale, Incheierea civila din 19 noiembrie 2019, rezumata de judecator Camelia Lucaciuc)
Prin Sentinta civila nr. 1511 pronuntata la 21.11.2019 de Tribunalul Timis in dosarul nr. [.. ,]/30/2019, a fost admisa exceptia de necompetenta materiala a Tribunalului Timis.
A declinat competenta de solutionare a cererii de ordonanta presedintiala, formulata de reclamanta SC A... SRL, in contradictoriu cu paratul B..., si chematii in garantie C... - Persoana Fizica Autorizata, si SC D... SRL, in favoarea Curtii de Apel Timisoara.
Pentru a hotari astfel, tribunalul a retinut ca, reclamanta a solicitat prin prezenta cerere sa se dispuna suspendarea executarii provizorii a sentintei civile nr. 1268/17.10.2019 pronuntata de Tribunalul Timis in dosarul nr. [.]/30/2018.
Retinand dispozitiile art. 450 alin. (3) C. pr. civ., tribunalul a constatat ca raportat la obiectul cererii, competenta ar apartine Curtii de Apel Timisoara.
In consecinta, avand in vedere prevederile art. 248 alin. (1) C. pr. civ. si art. 96 alin. (4), art. 450 alin. (5) C. pr. civ., instanta a admis exceptia de necompetenta materiala a Tribunalului Timis si pe cale de consecinta a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Curtii de Apel Timisoara.
Prin cererea inregistrata pe rolul Tribunalul Timis la data de 06.11.2019, parata SC A... SRL in contradictoriu cu reclamantul B... si chematii in garantie P.F.A. C... si SC D... SRL a solicitat suspendarea executarii provizorii a sentintei civile nr. 1268/17.10.2019 pronuntata de Tribunalul Timis in dosarul nr. [.]/30/2018.
In motivarea cererii, parata apelanta a aratat ca in dosarul nr. [,..]/30/2018 a fost pronuntata sentinta civila nr. 1268/17.10.2019, care vizeaza drepturi izvorate din raporturi juridice de munca, sentinta este executorie de drept, potrivit art. 448 alin. (1) pct. 2 C. pr. civ.
De asemenea, parata apelanta mai arata ca, prin sentinta sus rubricata instanta de judecata a admis in parte cererea reclamantului, iar parata SC A... SRL a fost obligata la plata catre B... a sumei de 5.000 de euro reprezentand daune morale si la plata catre partile improcesate a sumei de 13.003,51 lei cu titlu de cheltuieli de judecata.
Mentioneaza ca un judecator asistent al completului de judecata a formulat opinie separata in sensul respingerii cererii de chemare in judecata si de respingere a cererilor de chemare in garantie.
Parata apelanta apreciaza ca cererea introductiva a reclamantului este inadmisibila, prescrisa si neintemeiata.(...)
Parata mai arata ca sentinta civila nr. 1268/17.10.2019 vizeaza drepturi care decurg din raporturi de munca, respectiv aceasta este executorie de drept potrivit art. 448 C. pr. civ., executarea silita a sa fiind iminenta, situatie in care societatea parata nu ar mai putea dispune de disponibilitati banesti aflate in conturile bancare, conducand astfel la consecinte precum posibila blocare a activitatii sale si la imposibilitatea asigurarii cheltuielilor lunare. De asemenea, urgenta masurii suspendarii rezulta din imprejurarea ca suma a carei executare s-ar putea efectua, in conditiile in care aceasta urmeaza a fi cenzurata intr-un grad de jurisdictie superior, ar crea un prejudiciu extrem de grav. Totodata, arata ca a contractat imprumuturi bancare a caror plata trebuie efectuata in mod lunar conform graficelor de rambursare, mai mult are lucrari de investitii in curs de executare precum si plata drepturilor salariale, executarea de catre reclamanta a sentintei apelate ar afecta activitatea sa, paguba fiind iminenta si greu de reparat.
Prin executarea sentintei de catre reclamant, parata SC A... SRL s-ar afla in imposibilitate de a mai achita graficele de rambursare, de a realiza investitiile aflate in curs si de a achita drepturile salariale.
In drept, parata si-a intemeiat cererea de chemare in judecata pe dispozitiile art. 450 alin. (1) C. pr. civ.
Cauza a fost inregistrata pe rolul Curtii de Apel Timisoara - Sectia litigii de munca si asigurari sociale la data de 26 noiembrie 2019.
Parata SC A... SRL a formulat cerere de renuntare la judecata cererii de suspendare a executarii provizorii a sentintei civile nr. 1268/17.10.2019, la data de 11.11.2019 in dosarul inregistrat la Tribunalul Timis, cererea fiind mentinuta si in fata Curtii de Apel Timisoara prin notele depuse la data de 06.12.2019, cand partea a depus odata cu notele de sedinta si dovada calitatii de reprezentant a numitului E... .
Prealabil analizei cererii de renuntare la judecarea cererii de suspendare provizorie a executarii sentintei, Curtea constata ca desi prin Sentinta civila nr. 1511/21.11.2019 a Tribunalului Timis s-a dispus declinarea cererii de ordonanta presedintiala, in speta parata apelanta nu a facut trimitere in acest dosar la institutia reglementata prin dispozitiile art. 450 alin. (5) C. pr. civ., ci la cea reglementata de dispozitiile art. 450 alin. (3) C. pr. civ., aspect ce rezulta neindoios din temeiul de drept indicat in cerere, precum si din precizarea ca a fost formulata o cerere de ordonanta presedintiala in dosarul nr. [,..]/30/2019 (f.31 dosar Tribunalul Timis).
Fata de confuzia creata prin inregistrarea sub un numar administrativ diferit a exemplarului doi a aceleasi cereri de suspendare provizorie a executarii sentintei civile nr. 1268/17.10.2019 si a indicarii eronate de catre o instanta (prin sentinta de declinare) a institutiei ce permite Curtii analiza unei astfel de cereri, pentru respectarea principiului contradictorialitatii si a dreptului la aparare, s-a apreciat necesar punerea in discutia partilor a acestor imprejurari de natura a produce consecinte asupra raportului de drept procesual. In fine, Curtea a mai constatat ca apelul impotriva sentintei civile nr. 1268/17.10.2019 a Tribunalului Timis a fost inregistrat la acelasi complet de judecata, astfel ca fiind indeplinite cumulativ si conditiile art. 110 alin. (10) din Hotararea CSM nr. 1375/2015, a procedat la analiza cererii de renuntare la judecata a unei cereri incidentale din cadrul apelului declarat de parti.
Constatand ca manifestarea de vointa a paratei apelante, in sensul de a se renunta la analiza cererii de suspendare a executarii provizorii indeplineste cerintele de forma, fiind un act de dispozitie, care nu este supus cenzurii instantei, conform principiului disponibilitatii care guverneaza procesul civil, prevazut de art. 9 C. pr. civ., retinand si prevederile art. 22 alin. (6) C. pr. civ., potrivit carora judecatorul trebuie sa se pronunte asupra a tot ce s-a cerut, fara insa a depasi limitele investirii, in afara de cazurile in care legea ar dispune altfel, Curtea va lua act de renuntarea reclamantei SC A... SRL la analiza cererii de suspendare a executarii provizorii a sentintei civile nr. 1268/17.10.2019 pronuntata de Tribunalul Timis in dosarul nr. [,..]/30/2019, formulata in contradictoriu cu reclamantul B... si chematii in garantie SC D... SRL si PFA C...
In privinta solicitarii chematului in garantei de acordare a cheltuielilor de judecata, Curtea constata ca art. 453 alin. (1) C. pr. civ dispune in sensul ca „Partea care pierde procesul va fi obligata, la cererea partii care a castigat, sa ii plateasca acesteia cheltuieli de judecata”, dispune art. 453 alin. (1) C. pr. civ. Textul citat vorbeste despre cererea partii care a castigat procesul, cerere in absenta careia instanta nu ar putea obliga pe adversar la suportarea cheltuielilor de judecata.
Astfel, pretinderea cheltuielilor de judecata poate avea loc anterior (chiar si cu prilejul solutionarii cererii incidentale precum cea care face obiectul judecatii), insa acordarea acestora nu se poate face decat la finalizarea procesului, in speta la solutionarea apelurilor declarate in cauza de cele doua parti: parata si reclamant.
Deoarece normele din materia cheltuielilor de judecata sunt norme speciale, derogatorii fata de normele de drept comun, ele sunt de stricta interpretare si aplicare. Nici sustinerea ca cererea de suspendare provizorie a fost inregistrata sub un numar diferit de apelul declarat in cauza nu poate fi primita, de vreme ce aceasta reprezinta o operatiune administrativa fara relevanta cu privire la calificarea cererii, dat fiind ca si prin judecarea sa separata, cererea de suspendare a executarii provizorii a unei sentinte civile isi pastreaza caracterul incidental in raport cu cererea principala a apelului, dobandit prin formularea sa in conditiile art. 450 alin. (1) C. pr. civ., neputand fi considerata o cerere introductiva de instanta, in sensul art. 30 alin. (3) C. pr. civ. Referirea la procedura prevazuta de art. 406 C. pr. civ. nu poate fi primita, intrucat din economia acestui text, rezulta pe de o parte ca renuntarea la judecata apartine reclamantului, iar pe de alta parte are in vedere o cerere introductiva de instanta. Or, in speta calitatea SC A. SRL este aceea de parata apelanta, calitatea ce-i permite la acest moment procesual doar renuntarea la calea de atac a apelului conform procedurii prevazute de art. 404 Cod procedura civila sau achiesarea la pretentiile reclamantului/la hotararea primei instante.
Intrucat dintr-o asemenea norma, precum cea prevazuta de art. 453 C. pr. civ., nu pot fi extrase mai multe reguli decat ea ofera, instanta va respinge ca prematura solicitarea chematului in garantie SC D. SRL privind acordarea cheltuielilor de judecata, partea avand posibilitatea de a solicita aceste cheltuieli odata cu solutionarea apelului declarat de parata, cand instanta va face analiza completa a tuturor cererilor formulate cu acest titlu.