Cerere de stabilire a responsabilitatii membrilor organelor de conducere ale debitoarei
17 martie 2020Cerere de inchidere procedurii formulata de lichidatorul judiciar pentru lipsa de bunuri. Societate cu raspundere limitata cu asociat unic. Cerere de aprobare a transmisiunii universale a patrimoniului societatii catre asociatul unic
17 martie 2020
Cerere de stabilire a responsabilitatii membrilor organelor de conducere ale debitoarei.
Conditiile raspunderii
In situatia in care creditorul nu dovedeSte prin mijloace de proba concludente conditiile responsabilitatii stabilite de art. 137 alin. (1) din Legea 64/1995, republicata, responsabilitatea pentru starea de insolventa a patrimoniului debitorului nu poate fi stabilita in sarcina membrilor organelor de conducere. Mentionarea in raportul lichidatorului judiciar asupra cauzelor insolventei a faptului ca acesta se datoreaza in mare masura lipsei de diligente a administratorilor insotita de indicarea faptelor care dovedesc acesta, nu poate duce prin sine insuSi la stabilirea responsabilitatii membrilor organelor de conducere, daca creditorii reclamanti nu invoca prevederile acesteia prin cererea lor sau judecatorul-sindic nu le ia in considerare din oficiu.
(Curtea de Apel Constanta - Decizia nr. 65/COM din 31 ianuarie 2005)
Prin actiunea adresata Tribunalului Constanta la data de 28.05.2000, reclamanta Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare a solicitat antrenarea raspunderii paratilor A.M. Si B.G., in calitate de administratori ai SC "A." SRL, cu consecinta suportarii de catre aceStia a unei parti din pasivul societatii falite, constand in creanta in valoare de 18.453,52 USD, in conformitate cu dispozitiile art. 124 alin. (1) lit. a), b), c), d) Si e) din Legea nr. 64/1995, republicata.
Prin Sentinta civila nr. 7999/COM din 3.11.2003, Tribunalul Constanta - Sectia comerciala a respins ca nefondata actiunea formulata de reclamanta, retinand, in esenta, ca, in speta, nu pot fi aplicabile dispozitiile art. 124 alin. (1) lit. a), b), c), d) Si e) din Legea nr. 64/1995, republicata, nefiind intrunite conditiile antrenarii raspunderii paratilor administratori, astfel cum sunt prevazute de lege.
Impotriva acestei hotarari, in termen, a declarat recurs Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, criticand-o pentru nelegalitate Si netemeinicie.
Recursul este nefondat, urmand a fi respins, conform art. 312 din Codul de procedura civila, pentru urmatoarele considerentele in esenta:
Prin Sentinta civila nr. 2106/COM din 23.12.1999, judecatorul-sindic a admis cererea formulata de creditoarea AVAB, ridicand debitoarei SC "A." SRL dreptul de a-Si conduce activitatea Si a dispus declanSarea procedurii falimentului, numind Si lichidatorul judiciar.
Ulterior, fata de cererea creditoarelor AVAB Si DGFP - CFS Constanta, prin Incheierea pronuntata la data de 24.02.2000, s-a dispus inlocuirea lichidatorului desemnat initial Si desemnarea in aceasta calitate a unui alt lichidator, respectiv C.F., care, in respectarea dispozitiilor art. 41 din Legea nr. 64/1995, republicata, in raportul intocmit a evidentiat cauzele Si imprejurarile care au determinat starea de incetare de plati a societatii, intre care:
- intreruperea temporara a activitatii de productie din incinta SC "Ag." SA PopeSti-Leordeni, ca urmare a prelungirii duratei contractului de inchiriere, in conditiile privatizarii SC "Ag." SA;
- neurmarirea in mod direct a activitatii de productie de catre asociati/administratori a condus la deprecierea utilajelor, descompletarea acestora Si scaderea semnificativa a valorilor;
- neefectuarea la timp a demersurilor legale pentru recuperarea creantelor;
- neplata datoriilor curente a determinat, de asemenea, intreruperea procesului de productie Si blocajul financiar al societatii debitoare;
- neincasarea in tara a contravalorii marfurilor vandute la export.
Din intreg materialul probator administrat in cauza, rezulta fara putinta de tagada ca, in speta, conditiile antrenarii raspunderii paratilor administratori nu sunt intrunite.
Astfel, antrenarea raspunderii membrilor organelor de conducere Si control presupune indeplinirea urmatoarelor conditii: prejudiciul creditorilor, fapta sa se incadreze in cazurile prevazute de lege, raportul de cauzalitate dintre fapta Si incetarea platilor, culpa persoanei a carei raspundere se antreneaza.
In doctrina romaneasca, se admite unanim ca natura juridica a raspunderii administratorilor imprumuta cele mai multe din caracteristicile raspunderii delictuale, fiind o raspundere speciala, iar cand faptele enumerate la art. 123, care au dus la incetarea platilor de catre societate, sunt infractiuni, raspunderea persoanelor vizate are, indubitabil, caracter delictual.
Fiind vorba de o raspundere delictuala, inseamna ca, pentru a fi angajata, trebuie sa indeplineasca conditiile generale ale raspunderii civile delictuale, care reies din art. 998 - 999 din Codul civil (fapta ilicita, prejudiciul, legatura de cauzalitate, culpa), conditii care, in aceasta situatie speciala, capata Si unele conotatii speciale.
Astfel, potrivit art. 124 alin. (1) din Legea nr. 64/1995, republicata, sfera persoanelor care sunt responsabile patrimonial sa suporte "o parte din pasivul societatii pe actiuni sau al societatii cu raspundere limitata, ajunsa in incetare de plati" cuprinde "membrii organelor de conducere - administratori, directori, cenzori", sub conditia de a fi contribuit la ajungerea societatii in aceasta situatie.
In art. 124 sunt enumerate limitativ faptele a caror savarSire atrage antrenarea raspunderii membrilor organelor de conducere Si control, astfel ca raspunderea nu poate fi antrenata in cazul savarSirii altor fapte in afara celor prevazute de text Si care necesita o succinta analiza comparativa, in vederea pronuntarii unei hotarari temeinice.
Recurenta nu a produs dovezi din care sa rezulte ca paratii administratori ar fi contribuit la ajungerea societatii in stare de incetare de plati printr-una din faptele reglementate de art. 124 alin. (1) lit. a), b), c), d) Si e) din Legea nr. 64/1995, republicata.