Cerere de stabilire a responsabilitatii membrilor organelor de conducere ale debitoarei. Cerere de aprobare a majorarii cuantumului cu care administratorii pot fi declarati raspunzatori
17 martie 2020Cerere de inchidere a procedurii pentru plata tuturor creantelor creditorilor. Omisiunea judecatorului-sindic de a se pronunta asupra unei obiectiuni la raportul final de lichidare.
17 martie 2020
Cerere de inchidere procedurii formulata de lichidatorul judiciar pentru lipsa de bunuri.
Societate cu raspundere limitata cu asociat unic. Cerere de aprobare a transmisiunii universale a patrimoniului societatii catre asociatul unic
In situatia in care, in perioada anterioara deschiderii procedurii, a existat o confuziune intre cele doua patrimonii, transmisiunea universala intre patrimoniul societatii Si cel al asociatului unic opereaza, chiar daca dizolvarea este consecinta falimentului, fiind insa necesare notificarile transmisiunii catre creditorii societatii Si catre creditorii personali ai asociatului unic. Aceste notificari, prevazute de alin. (2) al art. 236 din Legea nr. 31/1990, republicata, se vor efectua, de catre lichidator, debitorului fiindu-i ridicat dreptul de administrare. In ipoteza inexistentei confuziunii de patrimoniu, dispozitiile art. 236 din Legea nr. 31/1990, republicata, nu opereaza, dar se poate verifica, in fiecare caz in parte, indeplinirea conditiilor de aplicare a prevederilor art. 137 al Legii nr. 64/1995, republicata, daca asociatul unic a fost Si administrator sau a detinut o alta calitate prevazuta de alin. (1) al acestui articol Si daca a savarSit una dintre faptele enumerate in acelaSi articol. Daca nu sunt intrunite conditiile enumerate mai sus, cererea intemeiata pe dispozitiile art. 236 al Legii nr. 31/1990, republicata, nu poate fi admisa.
(Curtea de Apel Cluj - Decizia nr. 371 din 8 martie 2005)
Prin Sentinta comerciala nr. 159 din 28 octombrie 2004, pronuntata de judecatorul-sindic in Dosarul nr. 593/2004 (10641/2002), s-a incuviintat raportul final intocmit de lichidatorul desemnat in procedura de faliment privind pe debitoarea SC "N." SRL Cluj-Napoca Si s-a dispus inchiderea procedurii Si radierea debitoarei din registrul comertului. Totodata, s-a respins cererea creditoarei Administratia Finantelor Publice Cluj-Napoca pentru obligarea paratei F.R. la plata sumei de 1,5 miliarde lei creanta nerecuperata in temeiul prevederilor art. 231 Si art. 222 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 31/1990, republicata.
Judecatorul-sindic a retinut in esenta ca procedura falimentului debitoarei initiata in 2002 s-a finalizat Si intrucat nu mai exista bunuri care sa poata fi valorificate trebuie sa fie inchisa procedura conform art. 117 din Legea nr. 64/1995, republicata. In ce priveSte cererea formulata de creditoarea Administratia Finantelor Publice Cluj-Napoca pentru obligarea asociatului unic F.R. sa suporte pasivul ramas neacoperit, in temeiul prevederilor art. 231 Si 222 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 31/1990, republicata, cererea este nefondata deoarece in sarcina paratei nu se poate retine nici o fapta imputabila dintre cele enumerate limitativ de art. 124 al Legii nr. 64/1995, republicata.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs creditoarea Administratia Finantelor Publice Cluj-Napoca, cerand sa fie admisa actiunea contra asociatului unic, pentru motivele invocate in actiunea inregistrata la dosarul tribunalului.
Examinand recursul, Curtea de apel a constatat ca este nefondat.
Cererea creditoarei recurente se intemeiaza pe dispozitiile art. 236 din Legea nr. 31/1990, republicata, care reglementeaza transmisiunea universala a patrimoniului societatii cu raspundere limitata unipersonala catre asociatul unic, ca urmare a dizolvarii societatii, aceasta transmisiune universala inlocuind procedura lichidarii, aplicabila in cazul celorlalte forme de societate comerciala.
Conditiile in care opereaza transmisiunea sunt reglementate in alin. (2) al art. 236. Pentru a se constata ca opereaza transmisiunea universala a patrimoniului debitorului catre asociatul unic, in temeiul dispozitiilor art. 236 al Legii nr. 31/1990, republicata, dupa ce dizolvarea societatii comerciale cu raspundere limitata cu asociat unic s-a produs prin faliment, conform prevederilor art. 227 alin. (1) lit. f) din aceeaSi lege, judecatorul-sindic trebuie sa stabileasca faptul confuziunii de patrimoniu intre asociatul unic Si societatea sa.
Aceasta confuziune de patrimoniu, in perioada anterioara deschiderii procedurii insolventei, poate sa rezulte din faptul neinregistrarii contabile a transferurilor intre cele doua patrimonii, cum sunt, de exemplu, imprumuturile acordate de asociatul unic propriei sale societati, precum Si recuperarea acestor imprumuturi.
Asociatul unic, autor al confuziunii, a optat, prin aceasta confuziune, pentru renuntarea la limitarea raspunderii la patrimoniul societatii.
In situatia in care, in perioada anterioara deschiderii procedurii, a existat o confuziune intre cele doua patrimonii, transmisiunea universala opereaza, chiar daca dizolvarea este consecinta falimentului, fiind insa necesare notificarile transmisiunii catre creditorii societatii Si catre creditorii personali ai asociatului unic. Aceste notificari, prevazute de alin. (2) al art. 236 din Legea nr. 31/1990, republicata, se vor efectua, de catre lichidator, debitorului fiindu-i ridicat dreptul de administrare.
In ipoteza inexistentei confuziunii de patrimoniu, dispozitiile art. 236 din Legea nr. 31/1990, republicata, nu opereaza, dar se poate verifica, in fiecare caz in parte, indeplinirea conditiilor de aplicare a prevederilor art. 137 al Legii nr. 64/1995, republicata, daca asociatul unic a fost Si administrator sau a detinut o alta calitate prevazuta de alin. (1) al acestui articol Si daca a savarSit una dintre faptele enumerate in acelaSi articol.
Daca nu sunt intrunite conditiile enumerate mai sus, cererea intemeiata pe dispozitiile art. 236 al Legii nr. 31/1990, republicata, nu poate fi admisa.