Reabilitarea de drept - Cauza care înlătură consecințele condamnării
15 martie 2017Abandonul de familie
2 aprilie 2017Cauze de nepedepsire a tentativei Desistarea
Conform art.34 Cod Penal, nu se pedepseşte autorul care, înainte de descoperirea faptei, s-a desistat ori a încunoştințat autoritățile de comiterea acesteia, astfel încât consumarea să poată fi împiedicată, sau a împiedicat el însuşi consumarea infracțiunii.
Dacă actele îndeplinite până în momentul desistării sau împiedicării producerii rezultatului constituie o altă infracțiune, se aplică pedeapsa pentru această infracțiune.
Desistarea
Condiții:
- Făptuitorul realizează acte de executare, aflându-se în faza tentativei imperfecte;
- Făptuitorul este cel care întrerupe executarea; este nevoie de manifestarea univocă a voinței sale;
- Executarea este întreruptă voluntar de făptuitor – dacă acesta este constrâns la înetarea activității, tentativa realizată de el rămâne pedepsibilă;
- Întreruperea trebuie să aibă loc înainte de descoperirea faptei – adică înainte ca aceasta să fi ajuns la cunoştința organelor judiciare sau a cuiva care ar fi putut să le sesizeze.
Este necear ca toți coautorii să fi desistat. Dacă numai un coautor a desistat, acesta va beneficia de cauza de nepedepsire prevăzută la art.51 Cod Penal, împiedicarea săvârșirii infracțiunii, cu condiția ca fapta să rămană în formă de tentativă.
Complicii, respectiv instigatorii nu profită de desistarea autorului, ci, pentru a nu fi pedepsiți, trebuie să împiedice consumarea infracțiunii.
Nu există desistare dacă autorul amână continuarea actelor sau deleagă pe altcineva.