Avocat Online - Solicită Sfat GRATUIT | Consultanță Juridică
 

AVOCAT ONLINEAVOCAT ONLINE


 
 

Avocat Online

 

Angajează Avocat

Contactează-ne pentru o ofertă personalizată de servicii juridice

 

Pentru Programări / Urgențe, contactează-ne telefonic sau pe whatsapp  0745 034 638 

 

Indiferent daca este vorba de parere juridica sau aveti nevoie de servicii juridice ce implica discutii vizavi de un model de contract, un  formular juridic, o lege actualizata, Cabinetul nostru de avocat va poate ajuta.

 

Avocați Online : Cum va ajuta sfatul oferit de Avocat Online?

Citiți conditiile de mai jos inainte de a completa formularul. Răspundem la toate solicitările pe email în maxim 24h*. Având în vedere numărul mare de solicitări primite în ultima perioadă, timpul de răspuns este de maxim 72h.

Dacă nu primiți răspuns, vă rugăm să verificati și junk/spam/trash mail pentru eventualitatea în care răspunsul primit pe email a fost mutat acolo.
*În zilele de sâmbătă și duminică timpul de răspuns poate fi de 72h.

 

 Conditii:

1. Puteti beneficia de consultanta juridica in masura in care solicitarea nu implica un efort deosebit din partea cabinetului de avocat. Consultatia juridica acordata nu reprezinta un raport intre avocat si solicitant. Raspunsurile pe care le veti primi de la specialistii nostri au doar caracter informativ si orientativ. Acestea nu creeaza o obligatie contractuala in sarcina noastra sau alte asemenea obligatii reciproce.

2. Informatiile prezentate pe acest site nu sunt furnizate in baza relatiei avocat – client. Nu sunt destinate sa inlocuiasca consultanta juridica ce poate fi obtinuta de la un avocat in baza contractului de asistenta juridica incheiat in forma scrisa. In acest sens ramane la aprecierea dumneavoastra exclusiva daca decideti sa actionati luand in considerare, in intregime sau in parte, sfatul primit.

Consultantavocat.ro nu îşi asumă absolut nicio responsabilitate pentru orice fel de consecinte. ce ar putea aparea ca urmare a deciziilor care pot fi luate in baza  raspunsului nostru, a informatiilor pe care le primiti in calitate de solicitant de pe e-mail-ul marius.todeanca @ consultantavocat.ro.

Echipa noastra incearca sa raspunda tuturor persoanelor, fie ele din Romania sau din afara tarii. Pentru a ne putea imbunati activitatea va rugam sa ne trimiteti feedback-ul dumneavoastra privind activitatea noastra online.

Pro bono este prescurtarea expresiei latinești Pro bono publico, în traducere pentru binele public. Ea se referă la asumarea unei activități realizată în interesul public (în interesul comunității; pentru binele care ne privește pe toți) fără recompensă financiară.

În general, termenul se folosește referitor la asemenea practici efectuate de avocați (care reprezintă, în instanțe persoane care nu și-ar permite aceste servicii, în interesul promovării dreptății). Citeste mai mult https://ro.wikipedia.org/wiki/Pro_bono 

 

Întreabă Avocati Online

1. Adaugi Întrebare

2. Avocatul Răspunde

3. Ești notificat pe email

 

ORDONANŢA privind ajutorul public judiciar în materie civilă

Art. 1

Ajutorul public judiciar reprezintă acea formă de asistenţă acordată de stat care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil şi garantarea accesului egal la actul de justiţie. Pentru realizarea unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciară, inclusiv pentru executarea silită a hotărârilor judecătoreşti sau a altor titluri executorii.

Art. 2

(1) Prezenta ordonanţă de urgenţă este aplicabilă în toate cazurile în care se solicită ajutor public judiciar în faţa instanţelor judecătoreşti.  Sau a altor autorităţi cu atribuţii jurisdicţionale române de către orice persoană fizică având domiciliul. Sau reşedinţa obişnuită în România sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene.
(2) Pentru a determina dacă solicitantul are domiciliul pe teritoriul României se aplică legea română. În cazul în care solicitantul nu are domiciliul pe teritoriul României. Pentru a se stabili dacă acesta are domiciliul pe teritoriul unui alt stat membru se aplică legea statului membru în cauză.
(3) Stabilirea domiciliului sau a reşedinţei obişnuite se determină în funcţie de data depunerii cererii de ajutor public judiciar.

Art. 2.1

(1) Prezenta ordonanţă de urgenţă este aplicabilă şi în cazul cererilor formulate de persoane fizice care nu au domiciliul. Sau reşedinţa obişnuită pe teritoriul României ori al altui stat membru al Uniunii Europene. În măsura în care între România şi statul al cărui cetăţean este solicitantul sau pe al cărui teritoriu îşi are domiciliul există o legătură convenţională care conţine dispoziţii referitoare la accesul internaţional la justiţie.
(2) Pentru statele cu care România nu are legături convenţionale, accesul internaţional la justiţie poate fi acordat în baza curtoaziei internaţionale, sub rezerva principiului reciprocităţii. Avocat Online 

Art. 3

Ajutorul public judiciar prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă în cauze civile, comerciale, administrative, de muncă şi asigurări sociale, precum şi în alte cauze, cu excepţia celor penale.

Art. 4

Poate solicita acordarea ajutorului public judiciar, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă, orice persoană fizică. În situaţia în care nu poate face faţă cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implică obţinerea unor consultaţii juridice în vederea apărării unui drept sau interes legitim în justiţie. fără a pune în pericol întreţinerea sa ori a familiei sale.

Art. 5

(1) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin familie se înţelege soţul/soţia, copiii sau alţi descendenţi în linie dreaptă în vârstă de până la 18 ani. Aflaţi în întreţinerea solicitantului, precum şi copiii sau alţi descendenţi în linie dreaptă în vârstă de peste 18 ani, dar nu mai mult de 26 de ani, dacă se află în continuarea studiilor şi în întreţinerea solicitantului.

(2) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, se consideră membru al familiei şi persoana care are domiciliul ori reşedinţa comună şi gospodăreşte împreună cu solicitantul. Copiii sau alţi descendenţi în linie dreaptă ai acesteia în vârstă de până la 18 ani aflaţi în întreţinerea solicitantului, precum şi copiii sau alţi descendenţi în linie dreaptă în vârstă de peste 18 ani. Dar nu mai mult de 26 de ani, dacă se află în continuarea studiilor şi în întreţinerea solicitantului.

 

Formele ajutorului public judiciar şi condiţiile de acordare

Art. 6

Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:
a) Plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales. Pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie. Sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat.
b) Plata expertului, traducătorului sau interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale. Dacă această plată incumbă, potrivit legii, celui ce solicită ajutorul public judiciar.
c) Plata onorariului executorului judecătoresc.
d) Scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.

......................

Cauți un avocat? Ai o problemă juridică? Intra pe pagina Contact Avocat

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

93 comentarii adăugate

 1. Iancu Rodica spune:

  In institutul in care am lucrat a fost acordat asa zisul "beneficiu" pe perioada 2012 - 2019 As dori sa stiu daca pot beneficia de acei bani eu iesind la pensie in 31.12.2019 Astept raspunsul dvs Multumesc

 2. Stan Sorin spune:

  Tatal meu impreuna cu mama mea au detinut un apartament bun comun. Dupa decesul mamei s-a dezbatut succesiunea si mie mi a revenit 3/8 iar tatalui meu 5/8.Ulterior tata s-a recasatorit cu o doamna care are 4 copii.Impreuna cu cea de-a doua sotie si au construit o casa.
  Intrebare:
  1.Cea de-a doua sotie mosteneste din partea lui la apartamentul din casatoria cu mama la care sunt si eu coproprietar?

  • Stan Sorin spune:

   Buna ziua,
   Am aflat mai nou ca de fapt tatal meu nu e casatorit la starea civila.In aceasta situatie concubina mai are dreptul la proprietatea pe care o are tata din prima casatorie cu mama. Mentionez ca vila pe care au facut-o au contribuit impreuna.

 3. Sorina spune:

  Buna ziua numele meu este sorina .eu am fost casatorita pe timpul casatoriei am cunoscut pe cineva cu care am un copil de 3 ani.de fostul meu sot am divortat in 2017 iar copilul este trecut pe numele fostului meu sot .copilul sa nascut in timpul divortului si copilul poarta numele fostului meu sot.de 3 ani de zile tot incerc sa scot copilul dupa numele fostului meu sot si sal trec pe tatal biologic dar nu reusesc.intrebarea mea este .daca copilul nu este al fostului meu sot si ca copilul ii poarta numele pot sa il dau sa imi plateasca pensie alimentara.

 4. Palade Ana spune:

  Buna seara!
  Mă puteți ajuta va rog cu un sfat?
  Sunt in proces de divorț cu fostul soț. Avem doi copii împreună, o fetiță de 11 ani și una de 4 ani. In comun avem o mașină și un apartament în Iași.
  Pe 18 iunie am depus actele de divorț, divorț de comun acord, custodie comuna a fetelor, pe 2 noiembrie am avut prima înfățișare la care teoretic s-a terminat. Dar pe 20 noiembrie am aflat că judecătorul a dat un nou termen pentru 2 februarie, pt că tatăl nu a specificat domiciliul unde va locui cu fetele. Menționez că fostul soț lucrează în Germania și vine acasă cate 2 săptămâni la fiecare 6 săptămâni lucrate in Germania. Eu între timp m-am mutat in Pașcani cu fetele, pentru că nu mă puteam descurca in Iași singura. Sunt acum cu un bărbat care mă ajută și mă sprijină din toate punctele de vedere. Mașina este la mine acum. Am stabilit la un moment dat că eu voi rămâne cu mașina și el va cumpăra apartamentul și îmi va oferi diferența de bani. Acum de sărbători a fost acasă și i am lăsat fetele doua săptămâni, astăzi a plecat.
  Întrebarile mele sunt:
  Sunt obligata in momentul actual sa îi duc și să iau tot eu fetele când vine și pleacă?
  A menționat că sunt obligata sa ii duc mașina în fața blocului și că se duce la poliție daca nu fac asta. Este posibil așa ceva? Atât timp cât suntem în divorț și e bun comun, sunt obligata sa ii duc mașina? Eu deja nu mai locuiesc în acel apartament, aștept să rezolvăm cu divortul, să poată trece creditul pe numele lui și să mi dea suma stabilită.
  Va mulțumesc!
  Nu știu dacă v am oferit toate informațiile necesare.

 5. Sova Mircea spune:

  Buna ziua,
  Ma numesc Mircea, locuiesc in Bucuresti, intr-un bloc lama cu 8 scari amplasat paralel cu linia de tramvai. Detin in bloc un apartament proprietate particulara la scara 5 (la mijlocul blocului). Fiecare scara, din cele 8, are acces spre exterior prin usi amplasate spre fata blocului si spre spatele blocului. De cativa ani ADP-ul a facut in spatele blocului parcari platite pentru locatari. Problema este ca Administratia blocului a inchis usile de acces spre spatele blocului astfel ca suntem nevoiti sa ocolim tot blocul, inclusiv cu bagaje etc, ca sa ajungem la masini. Avand in vedere ca Administratia nu accepta sub nici o forma sa deschida usile din spate si ca acele usi sunt parte indiviza platite prin contractele de proprietate, consider ca mi se incalca dreptul la proprietate privata, mie si altor locatari cu parcari in spatele blocului. Va rog, cu respect, sa-mi comunicati o solutie (solutii....) pentru reglementarea acestei situatii. Multumesc!

 6. Raul spune:

  Buna ziua,
  Va contactez in calitate de client al unui magazin online.
  As avea nevoie de cateva clarificari in legatura cu Lege nr. 449/2003:
  Art. 11. Cele 15 zile sunt valabile si pentru comertul online? 15 zile de la data la care le-am adus la cunostinta? Sau 15 zile de cand ajunge produsul defect la ei?
  Art. 9. Sa inteleg ca vanzatorul este responsabil de expedierea in siguranta a produselor? Sau sunt obligat sa verific integritatea produselor atunci cand ajung la mine de fata cu curierul (cum specifica vanzatorul). Va multumesc

  O zi buna,
  Raul

 7. Ioana spune:

  Bună ziua! Am si eu o nelamurire cu privire la concediu medical oe caz de boală. Nu cunosc legea și de aceea apelez la dumneavoastră.
  Am avut suspendare un an pentru ca am probleme la plămâni de 8 ani, iar acum mi s-a depistat un carcinoid. Pe data de 1 septembrie am reinceput serviciul la termen, dar nu am lucrat nici o zi. Mentionez ca am plătit asigurări medicale pe tot anul suspendării.
  Cum se va calcula concediul medical pe parcursul anului?
  In functie de salariul cu care am fost incadrat sau in functie de cintributia la asigurarile medicale din timpul suspendarii.
  Va mulțumesc!

 8. Ica spune:

  Buna ziua . Am o nelămurire in legătura cu plata unor cheltuieli rezultate in urma unei inundații provocate de o centrală defecta . Proprietarul amenință in caz de neplata cu chemarea in judecata ,va rog sa ma sfătuiți cum as putea s a rezolv problema .Va mulțumesc

 9. Chiosa Marinela spune:

  Bună ziua, numele meu este Marinela si până în luna martie am lucrat ca lucrător comercial la un minimarket.
  În data de 27 martie soțul meu care lucrează ca șofer pe camion sa intors in țară și am intrat amândoi in autoizolare.
  După 2 saptamani am sunat -o pe șefa mea ca sa vad cand sa ma întorc la serviciu. Si mia spus că deocamdată sa stau acasă, ca ma anunță ea când trebuie să mă duc la serviciu.
  Înainte de pandemie minimarketul era non stop. Acuma programul este de la 6 -23.
  Deci eu nu mai lucrez din martie, am fost la ea la magazin să îi spun sa ma dea in somaj, și mia spus că nu poate ca in urma cu 2 ani am lucrat toate angajatele prin rotație cate o perioada fără plată și din această cauză nu-mi poate da somaj.
  Eu am lucrat la acest magazin 3 ani si 6 luni. Întrebarea mea este care sunt drepturile mele, având în vedere că nu m-a chemat să-mi spună că nu mai figurez ca angajată acolo.
  Doar mia spus că dacă gasesc in altă parte sa nu stau după ea. Va multumesc.

 10. Bota spune:

  Buna ziua. Am primit o amenda de circulatie pentru depasirea vitezei. In urma analizari procesului am constatat faptul ca articolul invocat pentru fapta savarsita art. 121/1 din ROUG 195/2002 este abrogat iar pentru fapta sanctionata art. 101/2 din OUG 195/2002 este bun. Am vreo sansa in urma contestatiei sa mi se anuleze procesul? Va multumesc

  • GOLEA GEORGE ILIUTA spune:

   Buna ziua ,
   Va rog sa.mi spuneti daca periosda dintre termnarea liceului ( luna iulie ) si inceputul facultatii (luna oct ) reprezinta obligatie de plata a pensiei alimentare de studiu ?
   Va mulțumesc!

  • Roman Nadia spune:

   As dori sa vorbesc cu un avocat despre procese penale

 11. Andrada spune:

  Buna ziua,
  Lucrez in domeniul farmaceutic, sunt insarcinata si detin doua contracte de munca. Primul(norma de baza), este pe perioada determinata(rezidentiat), cu 7ore/zi; iar cel de-al doilea este pe perioada nedeterminata, cu 8 ore/zi. Medicul mi-a recomandat reducerea programului de lucru datorita faptului ca la cel de-al doilea loc de munca lucrez foarte mult in picioare. In aceasta situatie, este obligatoriu sa solicit la ambele locuri de munca reducerea programului sau pot solocita doar in cazul celui de-al doilea job care este mai solicitant?
  Va multumesc!

 12. Georgeta spune:

  Buna ziua, In urma cu cativa ani, am facut un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere, am inscris imobilul in cartea funciara pe numele nostru si al persoanei in cauza. Ulterior acea persoana a cerut anularea contractului de vanzare in instanta si a avut castig de cauza, contractul fiind anulat, dar noi figuram in continuare proprietari in cartea funciara iar persoana in cauza a decedat. Ultima hotarare judecatoreasca spune ca admite recursul declarat de recurenta reclamanta, admite apelul reclamantei, schimba sentinta apelata in sensul ca admite cererea formulata de reclamanta si dispune rezilierea contractului de vanzare cumparare cu clauza de intretinere. Sentinta este irevocabila. Acum problema este ca reclamanta a decedat, vecinii vor sa faca cadastru, s-au interesat la oficiul de cadastru si imobilul este intabulat pe numele nostru. Ajutati-ma, va rog frumos sa inteleg noi mai suntem proprietari ai acelui imobil in aceste conditii? Ce trebuie sa facem? Va multumesc, o zi buna!

 13. Constantin Popescu spune:

  Buna ziua,
  Fiica mea este adult, are 20 de ani, insa eu ii platesc in continuare pensia, conform unei hotarari judecatoresti. De cerut, nu prea are ce sa mai ceara, dearece ii platesc procent, 25 % din venitul meu, si, din cate stiu, 25 % este procentul maxim care se plateste (banii ii platesc personal, in contul ei).
  Intr-un alt proces, ulterior, pe care l-am castigat, fiica mea trebuie sa-mi plateasca mie cheltuieli de judecata.
  Intrebarea mea era, daca in contul cheltuielilor de judecata, pe care nu vrea sa mi le achite de bunavoie, pot sa nu-i platesc pensia, sa spunem doua luni, cat sa stinga cheltuielile de judecata pe care mi le datoreaza.

  Va multumesc,

  • Ioana Mihaela Dăescu spune:

   Buna Ziua. As vrea sa va intreb care este procedura corectă de a cita o persoană nevazatoare in instanță si in cazul in care printr-o hotărâre judecătorească trebuie să îi plătesc o sumă de bani cum trebuie să procedez.
   Mama mea cea cu problema si la sfatul avocatei a mers la posta si i-a trimis suma de bani nevazatoarei, aceasta a refuzat să îi ridice si i-au venit retur mamei . Va multumesc

 14. Vilson Béla spune:

  Bună ziua.
  Am o problemă cu firma de telefonie Orange. Sunt hărțuit prin tel., prin SMS, mai nou și prin scrisoare.
  Istoric:
  De pe vremea când Orange, era numit Dialog, acum cca. 25 de ani, l-am fost client.
  Am avut o relație normală, până acum 4 ani jumate, când am fost escrocat prima dată.
  Mi-au oferit un telefon gratuit, cu condiția să-mi prelungesc abonamentul timp de 2 ani. Am fost de acord. Am primit telefonul, l-am făcut cadou, apoi văd pe factura Orange că plătesc abonament pe 2 nr de telefon. Îi sun, vorbesc cu ei și-mi spun că așa este procedura. Dacă vreau să renunț la al doilea nr, trebuie să plătesc diferența abonamentului. Am vrut să plec de la Orange, dar nu se putea să-mi păstrez nr. meu de telefon. Am plătit ca fraierul timp de 2 ani un nr. pe care nu l-am folosit nici o dată.
  Au trecut acei 2 ani, iar situația se repetă. Le spun foarte clar, că m-au prostit și m-au făcut să plătesc un nr. pe care nu l-am folosit nici o dată. Își cer scuze, îmi oferă un telefon performant. Eu refuz, ei insistă și tot așa, apoi am acceptat. Am primit telefonul performant, dar era mai neperformant ca al meu. L-am cadorisit.
  Înainte de acest fapt, am făcut cu banca un contract, ca ei să-mi plătescă din cont, factura de telefon, curent electric, etc., să nu mai pierd vremea la coadă.
  A trecut o perioadă de timp, cca. 4-5 luni, eu n-am sesizat ce bani plătește banca pentru factura Orange. Eram anunțat prin SMS de plăți, dar am crezut că este bine. La un moment dat, am verificat totuși factura electronică Orange și văd că plătesc din nou 2 nr. de tel., plus 0,12% din valoarea telefonului performant. Am sunat și le-am spus că m-au înșelat. Au spus că telefonul performant se achită pe abonament în timp de un an. M-au luat la rost de ce l-am acceptat. Eu le spun că m-ați înșelat, ei că de ce l-am acceptat. Păi dacă ați spus că nu trebuie să plătesc nimic, l-am acceptat. Da, așa este, nu trebuie să plătiți nimic numerar, dar se trece pe abonament. Așa m-au escrocat a doua oară. Am plătit și telefonul, am plătit din nou timp de 2 ani un nr. degeaba.
  Au trecut și acești 2 ani.
  Se repetă situația. Le spun că nu-mi trebuie nimic, vreau doar să scap de nr. de telefon pe care nu l-am folosit nici o dată. Stați să verificăm, da, așa este, dar să știți că aveți un mare avantaj cu acest nr. Eu le cer să-mi spună care este avantajul că plătesc un nr. degeaba, ei insistă că eu am un avantaj. După multe discuții inutile, au spus că din 8 decembrie 2019, se sistează al doilea nr. de tel. I-am întrebat foarte clar, ce trebuie să fac?. Ei au spus că nimic, toate discuțiile sunt înregistrate, se vor lua măsurile necesare.
  A venit ianuarie 2020, văd că pe factura electronică, eu plătesc tot 2 nr. de telefon. Le fac sesizare. Da, am verificat, aveți dreptate, vom lua măsuri.
  Februarie, nimic schimbat, tot 2 nr. Martie, nimic schimbat, tot 2 nr. Aprilie, în sfârșit sunt sunat, eu am continuat cu sesizările. Mi-au spus că se rezolvă problema.
  Luna Mai, tot 2 nr. pe factură. Am mers la bancă și am spus să sisteze plata către Orange.
  Pe parcursul timpului, s-a rezolvat și problema cu portarea nr. de telefon. Am plecat la un alt operator și am rămas cu nr. meu.
  Acum Orange îmi trimite factură pe nr. pe care nu l-am folosit nici o dată. Au apelat la o firmă de recuperat bani. Ei mă sună în prostie, trimit SMS-uri, acum scrisoare. Eu le spun să mă lase în pace. Nu am de gând să plătesc degeaba un servici pe care nu-l am. De aceea am plecat de la Orange. M-au escrocat/înșelat timp de 4 ani jumate.
  Aștept un sfat.
  Cu mare respect, V B

 15. Mitescu Ioana spune:

  Buna ziua.

  Am si eu o intrebare va rog.

  Primesc tot felul de insulte la adresa mea si a copiilor de la vecinul de apartament.

  Spune ca il deranjeaza copilul meu de 2 ani ca face galagie a venit chiar si a dat cu pumnu in usa mai am si 2 fetite care se sperie.

  EU locuiesc deocamdata fara sot sunt singura cu copiii am facut si declaratii la politie nu stiu ce sa fac sunt foarte speriata.

  Va multumesc anticipat.

 16. Onofrei Elena spune:

  În anul 2017 am avut o relație cu un domn din judetul Bacău care a durat timp de 9 luni adică pină 2018 ca am plecat în Italia la muncă dar țineam legătura telefonic.

  Concubinul având nevoie de bani să își pună curent electric a apelat la mine săi împrumut suma de 1000 euro din care i-am trimis și mai înainte a cumpărat o motosapă Ruris tot de pe bani mei care aveam șomaj din Italia.

  Concubinul de mai bine de 2 ani mă amîna cu restituirea banilor din care am dovezi că i-am trimis bani.

  Va rog să-mi spuneți în situația mea cum pot să-mi recuperez banii mei.

  Va mulțumesc

 17. Adriana Petca spune:

  Daca pleaca sotul de la sotie in scop sa se desparta, deci cu scopul de a baga divortul,

  Are sotia dreptul sa-i interzica tatalui sa-si vada copilul?

  Daca DA, ce trebuie sa faca in primul rand sa poata vedea copilul pana baga acte de divort, vorbesc de situatia aceasta in Romania.

  Va multumesc anticipat

  • Buna ziua,

   Nu are dreptul.

   Daca interzice contactul se poate formula o cerere pentru stabilirea unui program de vizita temporar pana la solutionarea divortului.

   Pentru alte informatii ne puteti contacta telefonic sau pe whatsapp 0745 034 638.

 18. Camelia Bodi (Rusan) spune:

  Buna ziua,
  Sotul meu a decedat recent. Eram casatoriti din 2003.
  Pe data de 8.07.2014 eu am vandut apartamentul meu cu 4 camere din Cluj, bun propriu numai pe numele meu anterior casatoriei noastre.
  Pe data de 9.07.2014 am cumparat o casa. In contractul de vanzare cumparare a acestei case se specifica notarial citez: "Subsemnatul (sotul meu) declar pe proprie raspundere ca intregul pret de vanzare cumparare in suma de 35000euro a fost achitat integral de catre sotia mea....(eu)...din sursele ei proprii si exclusive, respectiv din vanzarea apartamentului situat in Cluj-Napoca, adresa......., inregistrat in CF.........numar topografic..........., potrivit contractului de vanzare-cumparare autentificat sub numarul de... la data de 8.07.2014 de catre notarul public Amalia Marga, eu neavand nici un fel de contributie la achitarea acestul pret de vanzare-cumparare catre vanzatorii..........."
  si
  "Subsemnata (eu) declar pe proprie raspundere ca intregul pret de vanzare cumparare in suma de 35000euro a fost achitat integral de catre mine din sursele mele proprii si exclusive, respectiv din vanzarea apartamentului situat in Cluj-Napoca, adresa......., inregistrat in CF.........numar topografic..........., potrivit contractului de vanzare-cumparare autentificat sub numarul de... la data de 8.07.2014 de catre notarul public Amalia Marga, sotul meu (nume) neavand nici un fel de contributie la achitarea acestul pret de vanzare-cumparare catre vanzatorii..........."
  Precizez ca sotul meu nu m-a fortat in nici un fel sa-l declar coproprietar la acesta casa, a fost dorinta mea sa aiba si el casa, dupa cum am mai precizat a fost excrocat de fosta familie a lui si lasat homeless. Precizez ca asta am dorit eu si numai pentru noi, dar ca nu doresc si nu vreau (daca se poate) ca cei 2 copii ai lui rezultati din casatoria anterioara sa mosteneasca din aceasta casa achitata excusiv de mine.
  Da, la semnatura contractului de cumparare casa - semnam amandoi din vointa mea.
  Doresc sa raman in aceasta casa achitata exclusiv de mine.
  Indiferent ce va fi nu regret nici o clipa ce am facut.

  • Buna ziua,

   Pentru a programa o sedinta de consultanta juridica, contactaț-ne telefonic sau pe whatsapp 0745 034 638.

   Detalii despre onorarii regasiti aici

   https://consultantavocat.ro/onorariu-avocat-evaluare-gratuita/

  • Antoci Simona spune:

   Buna ziua.

   Am o fata care are cerificat de handicap gradul grav.M-au sunat de la DGASPC ca ma baga asistent personal dar nu pot fără acordul tatălui.

   Copilul mi-l cresc singură si avem.custodie comună.

   Ce ar trebui să fac ca sa isi dea acceptul?

   Mentionez ca nu ma ajută cu nimic și doar o pensie de 25% imi plătește lunar minim.pe economie

 19. Lasculescu spune:

  Buna Ziua.
  Sant arestat din data de 09.02.2017 si am de executat o pedeapsa de 10 ani, din care am executat 2 ani si 10 luni.
  Pe data de 18.02.2019 am beneficiat de o Intrerupere de executare pedeapsa din motive medicale pentru o perioada de 4 luni,  dupa care am inaintat o noua actiune de  prelungire de executare de pedeapsa
  Mi sa aprobat inca 6 luni de intrerupere pana pe data 18.10.2020.
  Intrebarea pe care vreau sa va o adresez este daca se poate inainta o actiune de eliberare conditionata pentru motive de sanatate tinand cont ca am Diagnostice medicale foarte grave.
  Sant persoana cu certificat de incadrare in grad de handicap grav cu asistent personal. Va multumesc.

 20. Gal lucian spune:

  Buna seara.
  Am o intrebare si va rog sa- mi raspundeti daca se poate.
  Parinti mei au decedat santem patru fati in viata si unul a decedat are urmasi.
  Vrem sa facem succesiunea dar nu ne intelegem.
  Putem sa ne donam partea fratii intre ei?
  multumesc frumos

 21. Andreea spune:

  Buna ziua ,am facut o ordonanta presedentiala stabilire locuinta minor/ stabilire program de vizita ,unde am reusit sa obtin urmatoarele:
  o data la 2 saptamani duminica ,zile nastere ,vacante,apel telefonic dupa care am facut apel si am reusit sa obtin 1 si 3 saptamana di luna weekend de ,vineri pana duminica decizia pastrand si celelalte dispozitii ale hotarerei care nu sunt contrare prezentei decizii.
  Dupa celle decise de tribunal eu am inteles urmatoarele 1 si 3 sapt weekend 2 si 4 duminica,va rog frumos sa imi spunti daca am dreptate ?
  Va multumesc astept raspunsul dumneavoastra

 22. Banu Traian Mihai spune:

  In urma unui atac cerebral am devenit pers. pensionata pe caz de boala cu handicap,si acum sunt cautat de 2 executori judecatoresti pentru 2 credite pe care nu le-am mai putut plati.(unul de vreo 2000 si ceva de lei si cel de-al 2 de vreo 6000de lei).
  Eu acum am ca venit o pensie minima de 704 lei si o indemnizatie pentru handicap de 375 lei., cat imi pot oprii cei 2 executori? Mentionez ca alte venituri sau bunuri nu am.
  Va multumesc anticipat pentru un eventual raspuns.
  Singurul meu ajutor este de la dumneavoastra inpotriva unor eventuale abuzuri, caci sunt singur, stau in gazda, nu am copii si speranta de a fi oarecum protejat numai de la dumneavoastra si Dumnezeu vine.
  Deasemenea am rugamintea ca in cazul in care apare o eventuala poprire , daca vreti, si va rog din suflet, sa ma anuntati si pe mine, sa zic printru-l mail.
  Daca vreti si se poate si aveti si timp.
  Situatia este mult mai complicata si nu o mai detaliez acum, nevrind sa abuzez de bunavointa dumneavoastra.Eu va multumesc din suflet pentru un eventual raspuns si traiesc cu speranta ca dumneavoastra sunteti singura institutie si sau persoana care ma poate apara de eventualele abuzuri.
  Cu stima si deosebit respect Mihai
  ‎5/‎22/‎2020

  • Petruta spune:

   Buna ziua!!E o poveste lunga si obositoare ..incep cu inceputul:In anul 2002 parintii mei au cumparat o casa cu un teren de la actualii vecini (250 m un acte...din masuratori au reiesit atunci 217,19).. ,acum ai mei parintii sunt decedati,...In urma unul scandal cu vinzatorii deoarece ne desparte un simple gard..in 2018 am chemat un cadastrist sa masoare iarasi curtea si mia iesit o suprapunere de teren cu 52m ,adica nesimtii sau reimpropietarit in 2008 CI o participa buna de teren urmand sami vina in fata usii mele cu gardul si sami ocupe tot spatiu din spate...(detine acte false deoarece din 2002 pina in prezent noi ne folosim de acest pamint...) cale amiabíla nu exista urmeaza un procesc.,ce asteptare sa am d-le avocat..multumesc

 23. Ferenczi Marilena spune:

  Buna ziua,
  As dori daca se poate o indrumare in urmatoarea situatie...sunt in maternitate, am doi copilasi in varsta de 4, respectiv 1an si 8 luni.
  In doua luni trebuie sa ma intorc la servici, iar in contextul actualei pandemii nu am cu cine sa imi las copilasii( gradinita si cresa fiind inchise) .
  Intrebarea mea este, pot solicita angajatorului ceva din punct de vedere legal, exista vreo solutie sa pot sta acasa fara sa pierd locul de munca?
  Va multumesc frumos pt eventualele raspunsuri!!!

  • Părinţii îşi pot lua zile libere pentru supravegherea copiilor şi în perioada imediat următoare încetării stării de urgenţă, până la încheierea anului şcolar.

 24. Cristina bob spune:

  Sunt in process de divort
  Am primit niste hartii despre a plati cheltuieli de judecata in valoare de 1500 de lei si penalitati de 500 lei in fiecare zi
  Timp de 3 luni de la judecatoria bistrita.

 25. Ion spune:

  Buna seara am o intrebare
  Am avut o sentinta de suspendare intre timp a mai aparut un dosar penal mi sa revocat pedeapsa anterioara.
  Acuma s-a pronuntat sentinta cu tot cu revocare s-a primit 2ani 10 luni si 20 zile de inchisoare in regim de detentie
  Am vreo sansa sa apelez la suspendare?
  Am doi copii mici unul de 2 luni. Multumesc.

  • (6) Dacă infracțiunea ulterioară este săvârșită din culpă, instanța poate menține ori revoca suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

   Revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere

   Art. 96.
   (4) Dacă pe parcursul termenului de supraveghere cel condamnat a săvârșit o nouă infracțiune, descoperită până la împlinirea termenului și pentru care s-a pronunțat o condamnare la pedeapsa închisorii, chiar după expirarea acestui termen, instanța revocă suspendarea și dispune executarea pedepsei.
   (5) Pedeapsa principală pentru noua infracțiune se stabilește și se execută, după caz, potrivit dispozițiilor referitoare la recidivă sau la pluralitatea intermediară.

 26. Dan Meltiade spune:

  Bună ziua!
  Am o hotărâre judecătorească definitiva și irevocabila unde instanta a stabilit exercitarea autoritati părintesti a copiilor sa îmi revină în exclusivitate mie pe motiv ca mama lor este o foarte mare consumatoare de alcool!
  Itrebarea este:ea mai are vreun drept asupra copiilor, sa vina sa ii vadă sau sa ii abordeze când ii întâlnesc pe strada?
  Un exemplu copil în vârstă de 4 ani era cu mama mea pe strada pârâta sa dus la copil la luat în brate și a refuzat sa ii înapoieze mamei mele jignind-o și spunan-dui ca e copilul ei și are tot dreptul sa îl vadă?

  • Art. 398.
   (1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanța hotărăște ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinți.
   (2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creștere și educare a copilului, precum și dreptul de a consimți la adopția acestuia.

   Drepturile părintelui separat de copil
   Art. 401.
   (1) În cazurile prevăzute la art. 400, părintele sau, după caz, părinții separați de copilul lor au dreptul de a avea legături personale cu acesta.
   (2) În caz de neînțelegere între părinți, instanța de tutelă decide cu privire la modalitățile de exercitare a acestui drept. Ascultarea copilului este obligatorie, art. 264 fiind aplicabil.

 27. Drăguț Florin spune:

  Am fost anuntat prin whatsapp(27.04) de desfiintarea postului(începând cu 14.04 (considerat preaviz)la restaurantul unde lucram.
  Ulterior au revenit comunicând telefonic o eroare de evaluare informandu-ma ca am fost reangajat(16.04) si retrecut in șomaj tehnic(30.04) totul fără știrea mea.
  Ma puteți ajuta?

  • Buna ziua,

   În momentul de fata, daca primiti somaj tehnic si figurati ca angajat este in regula.

   Orice comunicare se face oficial si poarta antetul si stampila societatii.

   Singura problema ar fi cu perioada cuprinsa intre 16.04 si 30.04, solicitati lamuriri angajatorului cu privire la aceasta perioada.

 28. Eugen Coman spune:

  Speta, un caz complicat:

  Se face un contract de asistenta juridica pt reprezentare la un proces. Se alege adresa de corespondenta si informare cabinetul avocatului. Se da sentinta si se trimite motivarea la adresa mentionata pt contact.

  Se da decizia, avocatul spune clientului ca vor vedea cum vor actiona dupa ce se primeste motivarea Instantei insa avocatul nu informeaza clientul ca a primit motivarea, trece termenul de apel, nu se mai poate face nimic.

  Clientul afla de asta dupa ce i se pune poprire pt ca...nu a achitat suma decisa de Instanta. In cazul acesta, cum sta treaba? In contractul de asistenta nu se specifica ca avocatul are obligatia de a-si informa/contacta clientul despre deciziile instantei.

  Asadar este un razboi al declaratiilor...:clientul spune ca nu a fost informat si chiar nu a fost deoarece nu exista nicio dovada (email-contact telefonic de la avocat catre client, etc) iar avocatul spune ca , clientul a spus ca nu vrea sa mai continue procesul, deci totul se bazeaza pe niste declaratii verbale, fara documente doveditoare.

  Clientul vrea sa cheme in judecata avocatul pt ca din cauza ca nu a fost informat despre primirea motivarii au trecut cele 10 zile in care putea face recurs/apel/etc din cauza ca nu a fost anuntat de catre avocat ca motivarea a ajuns la cabinet...

  Este indreptatit sa ceara sa fie despagubit? Clientul cere ca avocatul sa ii dovedeasca cu documente ca el a spus ca nu va face niciun apel, avocatul spune ca, clientul i-a spus ca nu mai vrea sa continue actiunea deci nu mai conta ce scrie in motivare... Cine are dreptate?!?

 29. Bogles Marian spune:

  In data de 9 februarie s-a incheiat un contract de executie mobila intre PF si PJ cu termen de executie 16-21 martie.
  S-a transmis si un avans in acest sens, 60% din valoarea contractului.
  In data de 25 martie PJ a transmis un e-mail ca nu mai poate onora comenzile datorita starii de urgenta.
  In aceasta situatie fiind mai multe PF-uri, cu termene de executie anterior celui mai sus mentionat.
  Exista dovada scrisa printr-un mesaj pe telefon de la arhitectul firmei ca mobila nu poate fi executata datorita unor datorii la furnizori.
  Totodata s-a solicitat returnarea avansului datorita perioadei lungi de asteptare, iar raspunsul si motivul invocate este in continuare starea de urgenta cu care tara noastra se confrunta.
  Ce sanse exista de recuperare a avansului transmis, avand in vedere ca s-au incalcat prevederile contractuale ?
  Va multumesc.

  • Buna ziua,

   Verificati clauzele de incetare, chiar daca se invoca forta majora sunt sanse sa se restituie avansul.

   Depinde si de celelalte clauze contractuale asumate de catre parti.

   • Preda Nicoleta spune:

    Am semnat o promisiune bilaterala in care specifica:
    Noi promitentii cumparatori suntem informati ca obiectul contractului e grevat de un drept de ipoteca si interdictiile aferente.
    Noi promitentii cumparatori suntem informati ca ramane grevat de toate sarcinile si interdictiile mentionate mai sus pana la emiterea de catre banca libra a unei declaratii autentificate de radiere a tuturor sarcinilor instituite in favoarea sa din cartea funciara a imobilului care face obiectul prezentului inscris.
    Declaram ca suntem informati de existenta ipotecii imobiliare constituite in favoarea bancii de promitenta vanzatoare asupra tuturor creantelor de incasat de catre aceasta din urma in baza prezentei promisiuni bilaterale si in baza contractului de vanzare care va fi incheiat in conditiile prezentei promisiuni bilaterale de vanzare cumparare,respectiv a pretului integral si a ratelor convenite.
    Promitentii cumparatori declaram irevocabil ca acceptam ipoteca imobiliara constituita in favoarea libra internat bank de promitenta vanzatoare asupra tuturor creantelor de incasat de catre aceasta din urma in baza prezentului inscris si in baza contractului de vanzare cumparare respectiv asupra pretului integral convenite prin prezenta promisiunii bilaterale.
    Intrebare mea este:Se va ridica ipoteca de catre banca la contractul de vanzare ?

    • Preda Nicoleta spune:

     Mentionez ca am achitat toata suma in doua transe in contul bancii finantatoare Libra bank.

     • Buna ziua,
      Nu ati cerut explicatii de la notariat inainte sa semnati?
      Din cate inteleg aveti nevoie de o Declaraţie autentică de radiere ipotecă imobiliară din cartea funciară.
      Ulterior, in baza acestei declaratii, OCPI va elibera o încheiere prin care va dispune radierea ipoteticii din cartea funciară a imobilului respectiv.

    • Preda Nicoleta spune:

     Buna ziua!
     Va rog frumos sa ma lamuriti daca banca nu va ridica ipoteca la contractul de vanzare sau daca am alta varianta.
     In promisiune bilaterala era si acest paragraf:Promitentii cumparatori vor dobandii dreptul de proprietate asupra imobilului la data incheierii in forma autentica a contractului de vanzare cumparare liber de sarcini sau procese.
     Apoi acele clauze in care suntem informati de ipoteca.
     E legal sa faca asemenea acte in care nu avem nicio clauza in favoarea noastra?

     • Buna ziua,

      Pentru a programa o sedinta de consultanta juridica, contactaț-ne telefonic sau pe whatsapp 0745 034 638.

      Detalii despre onorarii regasiti aici

      https://consultantavocat.ro/onorariu-avocat-evaluare-gratuita/

      Onorariile vor fi stabilite în raport cu dificultatea, amploarea sau durata cazului, iar elementele care pot determina cuantumul acestuia sunt:
      a)timpul şi volumul de muncă solicitată pentru executarea mandatului primit sau a activităţii cerute de client;
      b)natura, noutatea şi dificultatea cazului;
      c)importanţa intereselor în cauză;
      d)împrejurarea că acceptarea mandatului acordat de client îl împiedică pe avocat să accepte un alt mandat din partea unei alte persoane, dacă această împrejurare poate fi constatată de client fără investigaţii suplimentare;
      e)notorietatea, titlurile, vechimea în muncă, experienţa, reputaţia şi specializarea avocatului;
      f)conlucrarea cu experţi sau alţi specialişti, impusă de natura, obiectul, complexitatea şi dificultatea cazului;
      g)avantajele şi rezultatele obţinute pentru profitul clientului ca urmare a muncii depuse de avocat;
      h)situaţia financiară a clientului;
      i)constrângerile de timp în care avocatul este obligat de împrejurările cauzei să acţioneze pentru a asigura servicii legale performante.

 30. Ceacîru Marius spune:

  Bună ziua!
  Cu o intrebare ,deranjez:
  Pot face plata pensiei alimentare într-un cont bancar pe care intenționez al deschide pe numele fiului meu?
  Menționez că acesta a împlinit vârsta de 14 ani in septembrie 2019 iar eu pâna in prezent achit mamei sale contravaloarea acestei sume.

  • Pensia de intretinere se plateste conform dispozitiilor stabilite prin hotararea judecatoreasca sau prin acordul semnat.

   Plata pensiei de întreținere

   Art. 533.
   (1) Pensia de întreținere se plătește în rate periodice, la termenele convenite de părți sau, în lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotărâre judecătorească.

   (2) Chiar dacă creditorul întreținerii a decedat în perioada corespunzătoare unei rate, întreținerea este datorată în întregime pentru acea perioadă.

   (3) De asemenea, părțile pot conveni sau, dacă sunt motive temeinice, instanța de tutelă poate hotărî ca întreținerea să se execute prin plata anticipată a unei sume globale care să acopere nevoile de întreținere ale celui îndreptățit pe o perioadă mai îndelungată sau pe întreaga perioadă în care se datorează întreținerea, în măsura în care debitorul întreținerii are mijloacele necesare acoperirii acestei obligații.

 31. Rizica Angela Maria spune:

  Bună seara, mâine merg să fac testul poligrafic a-si vrea sa știu după cât timp vin rezultatele testului

 32. Nicoleta spune:

  Daca plec din italia fara copil si fac denunt tatalui sau se poate?
  Tot atunci sa deschid proces pentru custodia copilului ?

 33. Nicoleta spune:

  Stau in italia si am un copil de 6ani cu un italian.
  Suntem separati in casa de o luna.
  Am lucrat de 8 ani si am dat bani in casa.
  M-a facut sa nu mai merg la lucru am ramas fara bani.
  Nu vrea sa clarificam situatia . Cu mine nu se comporta bine .
  Pentru el sunt buna doar cand fac tot ce vrea el adica sa tac mereu din gura si sa lucrez de dimineata pana seara.ce pot sa fac?
  Fara bani si fara ajutor? Nu am pe nimeni ! Va multumesc !

 34. Mihai Daniel spune:

  Buna ziua,
  Am cumparat o garsoniera (precontract semnat in septembrie 2018, achitat 95% cash), au fost vandute toate apartamentele, o parte din cumparatori au semnat contractele de vanzare-cumparare, motivul pentru care nu au semnat toti contract de vanzare -cumparea este lipsa bransamentului de gaze care nu a fost realizat nici acum.
  In schimb dezvoltatorul a inceput demolarea podului pentru transformarea aceestuia in mansarda.
  Fara aprobarea locatarilor ( mentionez ca imobilul este locuit 40% )
  Cum putem sa oprim constructia mansardei?
  Nu cunosc daca au autorizatie de constructie.
  Va multumesc
  Daca se poate rezolva va rog sa-mi recomandati un avocat in acest domeniu.
  Imobilul se afla in Bucuresti sector 3

 35. Visan corina spune:

  Buna ziua!
  Un individ a facut o pagina falsa pe facebook cu niste poze ale une femei pe care nu o cunosc.
  Individul a luat legatura cu acea femeie spunand ca eu administrez acel cont ceea ce nu este adevarat.
  M.a acuzat pe nedrept si a folosit si o poza de a mea fara acordul meu.
  Ce pot sa fac? Multumesc!

 36. Robert spune:

  Buna seara,
  Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta.
  Eu am un apartament in Italia si as dori sa fac schimb cu un alt apartament din Romania, este posibil sa pot face acest schimb de imobil?
  Daca da, la care notar trebuie mers la un notar din Romania sau din Italia?
  Multumesc frumos anticipat.

 37. ARSINEI spune:

  Daca titularul unei inreprinderi individuale (I.I.)decedeaza, membrii familiei (sotie,copil)
  Au vreo responsabilitate fata de actele si ce tine de firma decedatului?
  Mentionez ca membrii nu au avut de-a face cu firma, sotia fiind mai mult plecata la munca in strainatate si copilul cu scoala.
  Poate sotia sa ceara radierea i.i. si in ce conditii.
  Multumesc.

  • Extras ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ Nr. 44 din 16 aprilie 2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările ulterioare

   ART. 27
   (1) Întreprinzătorul persoană fizică titular al unei întreprinderi individuale îşi încetează activitatea şi este radiat din registrul comerţului în următoarele cazuri:
   a) prin deces;
   b) prin voinţa acestuia;
   c) în condiţiile art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

   (2) Cererea de radiere, însoţită de copia certificată pentru conformitate cu originalul a actelor doveditoare, după caz, se depune la oficiul registrului
   comerţului de pe lângă tribunalul unde îşi are sediul profesional, de către orice persoană interesată.

   (3) În cazul prevăzut la alin. (1) lit. a) moştenitorii pot continua întreprinderea, dacă îşi manifestă voinţa, printr-o declaraţie autentică, în termen de 6 luni de la data dezbaterii succesiunii.
   Când sunt mai mulţi moştenitori, aceştia îşi vor desemna un reprezentant, în vederea continuării activităţii economice ca întreprindere familială.

   Documentele necesare pentru înregistrarea în registrul comerţului a radierii întreprinderilor individuale şi întreprinderilor familiale

   Cererea de înregistrare - formular, bifată în dreptul la pct. II – radiere şi la pct. 7.6. pentru motivul radierii;
   https://www.onrc.ro/templates/site/formulare/11-10-180.pdf

   Documentul care atestă motivul radierii, dacă este cazul;

   Certificatul de înregistrare și certificatul constatator de autorizare (original).

   Notă
   Soluţionarea cererii revine în competenţa directorului oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal care poate dispune prin rezoluţie motivată administrarea şi a altor acte doveditoare.
   Formularele se distribuie la sediul ORC.
   Cererea de înregistrare, înscrisurile prevăzute de lege, îndosariate (în dosar cu şină) şi numerotate, se depun de către solicitant la ORCT direct, prin poştă, cu scrisoare cu valoare declarată şi confirmare de primire sau prin mijloace electronice. Cererea transmisă în formă electronică, prin portalul de servicii online sau prin poşta electronică, va avea încorporată, ataşată sau logic asociată semnătura electronică extinsă.

  • aurel spune:

   Buna ziua in urma cu ceva timp am cunoscut o persoana cu care am avut o relatie mai mult la distanta.
   In urma cu 4 luni dupa ce am revenit din concediu la munca in anglia mi-a spus ca a ramas insarcinata si ca sarcina ar fi cu probleme facandu-ma sa trimit o suma de bani pt medicamente etc
   Dupa 4 luni am aflat ca nu e insarcinata si ca ar fi foat doar o minciuna.
   Credeti ca as putea sami recuperez bani inapoi , ca si dovezi am chitantele cu bani trimisi si conversatiile pe mesinger
   Multumesc

 38. Todireasa Mara spune:

  Bună ziua. M-am despărțit recent de fostul prieten.
  Cât am locuit împreună am strâns bani la comun pentru un apartament.
  Lucrurile nu au mai mers între noi și ne-am despărțit însă tot ce am cumpărat împreună (mașina) inclusiv toți banii care i-am strâns au rămas la el.
  Nu vrea sa recunoască nimic din ceea ce îmi aparține.
  Se pate rezolva ceva sa îmi iau partea de bani? Ce ar trebui sa fac?

 39. Mariana spune:

  Pe data de 04.040.2020 am facut comanda de o imprimanta, plata facandu-se cu cardul.
  Pe data de 09.04.2020 primesc mesaj cum ca coletul e gata de livrare. Pe 11.04.2020 suna ce de la firma si spun ca nu au produsul si sa-mi restituie banii.
  Trimit in aceasi zi contul.In data de 26.04.2020 primesc mail ca s-a restiuit suma.
  Banii nu i-am primit. Trimit mail (29.04.2020) in care le aduc la cunostinta faptul ca nu am primit banii si solicit o davada a platii.
  Nu primesc niciun raspuns. Astazi am trimis inca un mail prin care ii anunt ca nu au intrat banii.
  Ce ar trebui sa mai fac? Reclamatie la Protectia Consumatorului? Apoi?
  Cum voi reusi sa scot banii de la acesti neseriosi? Ce ma sfatuiti?

  • Avocat » Consultă Avocatul Online spune:

   Bună ziua,

   Faceți o notificare oficială în scris transmisă cu confirmare de primire, solicitați restituirea sumei achitate, atașați dovezile de plată.

   Notificarea o puteți face și prin avocat.

   Puteti face sesizare http://reclamatii.anpc.ro/Reclamatie.aspx ,

   Mai puteți aștepta cu reclamația la anpc, sunt șanse mari să se rezolve amiabil, depinde și de suma achitată.

   Astfel de situații se pot rezolva mai rapid amiabil decât prin instanță.

 40. Gabriel Antonescu spune:

  Doresc sa import din Europa canepa de tipul CBD.
  Cum pot vinde produsul legal?
  Pot prelucra produsul in prajituri sau alte materiale?

  • Avocat » Consultă Avocatul Online spune:

   Bună ziua,

   Pentru import aveți nevoie de o formă juridică (SRL etc.). Îți recomandăm să angajezi un avocat și un expert contabil.

   Ca întreprindere care desfășoară activități comerciale în Europa, puteți beneficia de piața unică a UE, precum și de o serie de acorduri comerciale cu alte țări europene. Aceasta înseamnă că majoritatea bunurilor pot circula liber pe acest teritoriu, fără costuri suplimentare sau restricții cantitative. Este vorba despre principiul liberei circulații a mărfurilor.
   Totuși, anumite mărfuri precum produsele accizabile și produsele chimice fac obiectul unor reglementări suplimentare.
   Înainte de a introduce mărfuri pe piața UE, trebuie să vă asigurați că ele îndeplinesc cerințele UE în materie de protecție a sănătății oamenilor și a animalelor, a mediului și a drepturilor consumatorilor (mai multe detalii aici https://europa.eu/youreurope/business/selling-in-eu/selling-goods-services/selling-products-eu/index_ro.htm)

   Atenție la cantitatea de THC, interpretarea legislativă este sensibilă pe aceste aspecte.

   LEGE nr. 143 din 26 iulie 2000 (**republicată**) privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri*)
   http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/23629

   LEGE nr. 339 din 29 noiembrie 2005 privind regimul juridic al plantelor, substanțelor și preparatelor stupefiante și psihotrope
   http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/66456

 41. Csiki Andreea spune:

  Bunicii mei au decedat,
  În urma lor a rămas casa bătrâneasca și grădina din jurul casei.
  Bunicii au 5 copii..
  Ca cei 5 copii sa poată vinde casa, trebuie sa se facă dezmostenire sau se pot înțelege cu cumpărătorul toți cei 5?

 42. Gaitan Gheorghe spune:

  "In baza prezumtiei de legalitate, ce caracterizeaza actele administrative, acestea sunt executorii de drept producand efecte pana in momentul desfiintarii lor.
  In cazul inexistentei actelor administrative, prin simpla ei constatare, facuta de orice subiect interesat, prezumtia este inlaturata fara o procedura deosebita, actul neavand nici macar aparenta de legalitate si fiind lipsit de caracterul executoriu."
  Intrebarea mea este urmatoarea : daca eu, subiect interesat, apreciez ca un act administrativ este vadit nelegal, sunt exonerat de a a executa acel act, sau trebie sa urmez anumiti pasi procedurali, Daca da, care sunt acestia?
  Multumesc mult.

  • Avocat Online spune:

   LEGEA nr. 554 din 2004 a contenciosului administrativ, Actualizata 2020 prevede:

   Articolul 1: Subiectele de sesizare a instantei

   (1) Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata. Interesul legitim poate fi atat privat, cat si public.

   (2) Se poate adresa instantei de contencios administrativ si persoana vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept.
   ...
   (7) Persoana vatamata in drepturile sau in interesele sale legitime prin ordonante sau dispozitii din ordonante ale Guvernului neconstitutionale se poate adresa instantei de contencios administrativ, in conditiile prezentei legi.

   Procedura o gasiti în CAPITOLUL II: Procedura de solutionare a cererilor in contenciosul administrativ art. 7 si urm.

   Articolul 7: Procedura prealabila
   (1) Inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim printr-un act administrativ individual care i se adreseaza trebuie sa solicite autoritatii publice emitente sau autoritatii ierarhic superioare, daca aceasta exista, in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia. Pentru motive temeinice, persoana vatamata, destinatar al actului, poate introduce plangerea prealabila, in cazul actelor administrative unilaterale, si peste termenul prevazut la alin. (1) , dar nu mai tarziu de 6 luni de la data emiterii actului.

   Art. 8: Obiectul actiunii judiciare

   (1) Persoana vatamata intr-un drept recunoscut de lege sau intr-un interes legitim printr-un act administrativ unilateral, nemultumita de raspunsul primit la plangerea prealabila sau care nu a primit niciun raspuns in termenul prevazut la art. 2 alin. (1) lit. h) , poate sesiza instanta de contencios administrativ competenta, pentru a solicita anularea in tot sau in parte a actului, repararea pagubei cauzate si, eventual, reparatii pentru daune morale. De asemenea se poate adresa instantei de contencios administrativ si cei care se considera vatamat intr-un drept sau interes legitim al sau prin nesolutionarea in termen sau prin refuzul nejustificat de solutionare a unei cereri, precum si prin refuzul de efectuare a unei anumite operatiuni administrative necesare pentru exercitarea sau protejarea dreptului sau interesului legitim. Motivele invocate in cererea de anulare a actului nu sunt limitate la cele invocate prin plangerea prealabila.

 43. VIDICAN SOFIA ZENOBIA spune:

  Bună ziua !
  Fiica mea , cu domiciliul în Timișoara , este căsătorită civil cu un cetățean din Egipt . Căsătoria a avut loc în Insulele Seychelles .
  1.Ce documente sunt necesare pentru transcrierea certificatului de căsătorie în România ?
  2.Există o soluție ca transcrierea certificatului să se poată realiza de către un avocat fără prezența lor în țară ?
  Menționez că amândoi locuiesc și lucrează în Emiratele Arabe Unite .
  Vă mulțumesc !

  • Documente necesare:

   – Certificatul de căsătorie original simplu/apostilat/supralegalizat, eliberat de autorităţile din străinătate – original şi două copii xerox ;

   – Traducerea certificatului de căsătorie–în original şi copie xerox

   – Copii xerox după certificatele de naştere ale soţilor;

   – Copii xerox după actele de identitate ale soţilor (carte identitate/carte provizorie de identitate sau paşaport cu domiciliul în străinătate)

   – Declaraţia notarială a ambilor soţi cu privire la numele de familie după încheierea căsătoriei, în cazul în care acesta nu este specificat în certificatul original

   – Copie xerox după hotărârea de divorţ sau certificatul de deces privind o eventuală căsătorie anterioară, dacă este cazul;

   În cazul în care titularul nu se poate prezenta împuternicitul trebuie să prezinte:
   Procură specială autentificată;
   făcută la notar public, în ţară ;
   făcută în străinătate – la notar public (Apostilată/Supralegalizată după caz, şi tradusă prin traducere legalizată în România), sau la misiunile diplomatice/oficiile consulare de carieră ale României.
   Copie act identitate mandatar.

   Detalii suplimentare regasiti aici
   https://consultantavocat.ro/ghid-juridic-casatoria-transcriere-divortul-pe-cale-administrativa/

   • Matei Melinda spune:

    Buna ziua am o intrebare. Sunt divortata de 4 ani si am un copil minor de 5 ani care este in custodia mea doar cresterea si educarea o avem de comun acord. Eu as vrea sa plec in germania la lucru si as vrea sa plec cu familia pt ca acolo este si viitoru sot doar ca tata nu vrea sa imi dea semnatura sa pot pleca. Oricum nu isi prea viziteaza copilu doar o data la 3,4 luni. Oare cum as putea sa fac sa pot pleca dincolo la lucru?

 44. M Aurelian spune:

  Buna ziua, Am un frate vitreg cu tulburari psihice, mai exact schizofrenie pe perioada nedeterminata, primeste pensie si in urma cu ceva timp a avut ceva tulburari
  A sunat la 112 a anuntat un posibil furt de lemne. politia din zona il cunoaste si au cunostinta de problemele lui.
  Cu toate acestea dansi l-au bagat in masina si l-au dus in curtea posibilului infractor ,,la cel reclamat,, dansi nu sau comportat prea civilizat cu el....
  Dupa acest incident a fost amenintat de cel reclamat starea lui sa agravat. Problema este ca in ziua respectiva domni agenti au considerat ca merita o amenda de 1500 lei pe motiv ca a sunat la 112 nejustificat si ca a sunat din razbunare....
  Niste aberati pe care le-a zis fratele din cauza tulburarilor psihice. deci era vizibil comportamentul derivant si ne firesc al lui.
  întrebarea este AVEAU VOIE SA IL AMENDEZE IN CONDITIILE ASTEA.
  Mentionez ca am contestat amenda inca nu am primit raspuns, doamna avocat nu ma lamurit prea mult tot ce a zis a fost ca nu gândesc oameni legi ca fac abuzuri si ca nu are rost sa ii achit onorariul sa ma reprezinte in fata judecatorilor ca ori cum o sa pierd.
  Daca judecatorul vrea o poate anula si din cea ce a depus dansa, nu este neaparat necesar sa ma reprezinte in fata lor.
  Dupa aceste incidente a mai luat o amenda pentru deranjarea linisti publice pe care am si achitato. Momentan el este internat la schitul Greci.

 45. Silviu spune:

  Bună ziua. Având în vedere faptul că în legea civilă se recunoaște grupa 2 de muncă pt. fiecare an muncit (nu după 6 ani cum era înainte) acest lucru se aplică și în legea 223/2015?
  In speță dacă cineva a muncit 4 ani in grupa 2 după care s-a angajat in sistem militar, beneficiază de cei 1an și 4luni in vederea pensionării?
  Cu stimă.
  Vă mulțumesc.

 46. Claudia spune:

  Imi puteti spune va rog mult daca in perioada de proba la locul de munca , angajatorul poate penaliza angajatul? Ex: penalizare cu 20% din salariu

 47. chirila spune:

  Buna ziua.soacra mea a fost exrernata de curand din spital cu cancer terminal si cu dementa.cumnatul meu,,,,
  La cateva zile dupa externare a adus un notar si un medic si au facut testamentul.
  Ea detine mai multe proprietati adica un apartament cu 3 camere si o casa pe care i le a lasat cumnatului meu,
  Detinea 50 la suta dintr un alt apartament cu 3 camere pe care i le a lasat surorii ei,iar sotului meu doar o garsoniera.
  Se poate intoarce acest testament?

 48. Oprinoi Raluca spune:

  Astept raspuns.Multumesc!

 49. Beterez viorel spune:

  Am si eu o intrebare au sunt titular de contract de inchiriere la primărie și am copii minori la 14 ani le-am facut c.i . nu ii am trecuți în contract dar am depus recent acte de trecere în contract și primaria a dat negativ eu ce fac acum copii vor face 18 ani nu le pot face buletine sunt titular de contract pe contract sunt trecut eu și o sora care nu sta cu noi va rog cum pot rezolva sunt cu taxele la zi nu am datori față de primărie sau alte instituții doar vreau sa trec copii în contract

 50. Mari spune:

  Buna ziua ! Sotul meu este plecat în alta țară , de 3 ani și jumătate. El are amenzi de circulație neplătite la primărie ,de mult timp( 2008). Întrebarea mea este : Aceste amenzi se prescriu după un anumit termen ? Mulțumesc!

  • În cazul în care primiţi o amendă contravenţională, organul care poate să vă execute silit trebuie să o facă în maximum cinci ani.

   Termenul de prescripţie nu curge de la momentul aplicării sancţiunii contravenţionale, ci de la data de 1 ianuarie a anului următor.

 51. D D spune:

  Imobilul meu (in intersectie, initial, cu deschidere pe doua laturi si doua porti), ca si terenul cumparat, se invecinau cu o parcare publica, cf pud vechi, avand acces pe trotuar dar si pe strada(rutier).
  In urma cu cativa ani primaria a facut parteneriat public-privat cu o benzinarie, apoi i-a vandut terenul.
  Cumparatorul A FACUT PUZ, iar PUD-ul nou a fost aprobat de HCL, dar l-a afisat probabil numai la primarie.
  Nu am cunoscut aceasta, deci nu am contestat atunci puz-pud-urile. Ca atare, acum accesul rutier este inchis, intreg terenul a fost imprejmuit recent.

  INTREBARE:
  Trebuia sa fiu incunostintat direct prin adresa confirmata sau cu acord scris (nu am vazut precizarea in lege), adica mai am un drept de acces rutier sau a devenit accept tacit prin neconsultare afisaj si necontestare in termen?

  Acum a imprejmuit cu zid si am acces pe aceasta fosta straduta - la 25-30 m sunt strazi mari in intersectie - numai pe trotuar in curte si la etajul 1 (spatiu comercial cf cadastrului si proiectului autorizat de primarie inaintea actiunii de vanzare descrise).

  Va multumesc!

 52. P spune:

  Buna ziua.
  I-am dat o palma la o persoana.
  Alta persoana ma lovit foarte tare.
  Daca depun plangere si imi scot certificat de la medicul legist am sanse sa rezolv ceva?

 53. S D spune:

  Mama are demență degenerativa.
  Cardul de pensie a expirat și nu poate scoate pensia.
  Cum poate scoate cardul nou daca doamna nu e deplasabila?

 54. c n spune:

  Buna ziua,
  As dori sa stiu ce se poate face in cazul unei hotarari judecatoresti de executare silita, obtinuta de asociatia de proprietari impotriva unui locatar, proprietar de apartament la bloc.
  Acesta din urma nu a mai platit intretinerea din 2015, are pensie de boala de 650 ron si e incapabil sa isi administreze judicios veniturile.
  Are diagnostice neuropsihice dar nu e declarat inept/pus sub interdictie.
  Desi este cert un caz social, asociatia de proprietari i-au pus penalitati maxime de 0,2% pe zi, astfel incit creanta practic s-a dublat, la care se adauga si plata executorului judecatoresc.
  Avocatul care reprezinta asociatia refuza sa se intalneasca cu persoana executata, a pus in vedere exclusiv corespondenta pe mail.
  Exista legi de care sa ne putem folosi avand in vedere dificultatile debitorului, de ordin psihic si material, in cazul in care avocatul creditorului refuza sa negocieze, decat cel mult acceptarea platii in transe?
  Exista vreo forma de protectie sociala care sa poata fi invocata in asemenea context?
  Multumesc,
  C. N.

 55. g spune:

  Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat.

  Prin luna mai au fost montate detectoare de gaze in apartamente ( firma S.C. .... dupa cum s-au prezentat la solicitarea mea).
  Aparatul a fost ASEZAT DEASUPRA corpului de hota suspendat, iar firul prins intr-o sina preexitenta, lasand liber vreo 25 cm. de cablu pana la aparat.
  Nu mi s-a adus la cunostinta ca ar fi indicat sa fie fixat pe perete, ptu. a nu fi miscat voit,accidental, fortuit. Au fost f. grabiti in vreo 10 min au terminat...
  La vreo sapt dupa montare am coborat aparatul pe corpul alaturat, situat cu vreo 20 cm. mai jos, moment in care a facut o flama puternica si au sarit sigurantele .(precizez ca aparatul era fixat chiar pe margine corpului , la un eventual cutremur ar fi alunecat imediat, apartamentul fiind la et. 8)
  Am anuntat presedintele si administratorul ( care probabil a propus firma). Cei de la firma au venit peste mai mult de o luna - au spus ca nu au fost anuntati, au verificat aparatul si au refuzat inlocuirea pe motiv ca nu a fost folosit corespunzator, ca ,, s-a tras de el,, si este ars. Le-am explicat ca am miscat aparatul vreo 20 cm , pana la corpul alaturat; ca daca ,, trageam,, ieseau AMBELE fire , nu doar UNUL , cum se vede si- n poza facuta de ei la constatare! Doar nu ma apucam sa trag de un fir, ca nu aveam ce face! Defectul era de fabricatie, dar nu m-am inteles cu ei, desi le-am reprosat ca acest aparat mi-a pus viata in pericol.
  M-au acuzat ca l-am scos din priza, (desi stiu ca primul lucru cand un obiect face flama este sa-l scoti din priza, la locuinta fiind si doi copii), au spus ca trebuia sa-i astept pe ei (o luna a durat!), timp in care a avut loc o sedinta de bloc unde s-a discutat despre problemele cu aceste aparate (la mine s-a ars, dar sunt alti locatari care au alte probleme).
  M-a uimit atitudinea administratorului si presedintelui, care m-a acuzat ca am ,,tras de el,, si care, contrar spuselor celor ce au verificat aparatul, sustin ca au anuntat firma de problemele la detectoare.
  In plus, presedintele mi-a atras atentia ca EU ar fi trebuit sa le propun sa-l prinda pe perete (deci ca ar fi trebuit sa am ceva cunostinte despre ce presupune acest detector, inca dinainte de-a veni ei cu montajul si sa le spun cum sa-si faca meseria! ).
  In final, sunt obligata sa platesc inca 450 lei, in conditiile in care pentru cel defect nu am achitat nici un sfert .
  Am fost pusa sa fac cerere ca sa obtin procesul verbal prin care se refuza inlocuirea .
  Multumesc!

 56. D G spune:

  Am urmatoarea problema pentru care doresc un sfat.

  In urma cu 14 ani am girat un coleg de serviciu pentru un imprumut la banca , asta toamna in noiembrie m-am trezit cu contul bancar in care primesc pensia blocat.

  Am luat legatura cu executorul care a blocat contul si acesta mi-a comunicat ca eu nu pot sa fac nimic colegul care este titular trebuie sa ia legatura cu dumnealui.
  Am cautat acest coleg de care nu mai stiam mare lucru si l-am rugat sa rezolve situatia rapid, pe scurt colegul mi-a spus ca a fost la judecatorie a facut contestatie ,a castigat procesul si urmeaza sa recuperam toti banii .
  Problema este ca nici pana acum nu am contul deblocat. Am luat legatura cu executorul din nou si acesta a spus ca nu exista nici o hotarare judectoreasca in acest dosar.
  Intrebarea mea este cum pot rezolva aceasta situatie? mentionez ca in prezent locuiesc in Germania.

  Bună ziua,

  Adăugați întrebarea pe https://consultantavocat.ro/intreaba-avocat-online/

  Cu stimă,
  Av. Marius Todeancă

 57. Avocat Marius Todeancă spune:

  Bună ziua,

  Adăugați întrebarea pe https://consultantavocat.ro/intreaba-avocat-online/

  Cu stimă,
  Av. Marius Todeancă

 58. Maria spune:

  Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu un sfarsit daca se poate.
  In 2013 am divortat iar in urma hotararii definitive am fost obligata sa platesc alocatie de intretinere la 2minori 266 euro/luna.La timpul acela aveam 800 euro salar in Italia.Am platit pana prin 2016 dupa care am ramas somer 6 luni si nu am mai putut plati.
  Unul din minori a devenit major (fiul mai mare).Mi am gasit un alt servici cu jumatate de norma si am reinceput sa platesc intretinerea la minorul ramas(fiul mai mic)
  Dupa approximation un an in care am mai imprumutat bani pt a ma descurca(chirie,intretinere,mancare,naveta,telefon si platind tot ceea ce este necesar fiului mai mare pt a continua studiile (facultatea de economie ajutor pe care i L am dat doar eu,tatal nu a contribuit Absolut cu nimic,am decis sa ma mut in Suedia cu ajutorul unor prieteni.In noembrie 2017 .
  Aici cu toate ca este o tara europeana nu poti face nimic fara pasaport iar eu il aveam expirat.
  Am facut demersurile necesare pt a avea unul nou .l am obtinut in martie 2018 dar a mai durat 4 luni pana mi au dat documente de Suedia pt a putea lucra.
  In tot acest timp nu am mai putut plati alocatia de intretinere trimitind doar ocazional bani la copii ajutata de prieteni.
  Am informat fostul sot ca nu pot si nu am si ca voi reincepe sa platesc cand ma voi stabili un pic economic vorbind.Mi a spus ca nu este nici o problema va chiar a acceptat ca fiul nostru minor sa vina sa locuiasca cu mine semnand procura in acest scop.
  Eu am solicitat ca fiul minor sa vina sa traiasca cu mine deoarece este un copil problematic si dat fiind faptul ca in ultimile luni am reusit sa mi iau o casa si sa mi gasesc un servici cat de cat decent as vrea si avea posibilitatea sa mi ajut fiul.
  In urma cu o saptamana m a sunat un organ de politie spunandumi ca fostul sot mi a facut o plangere pt neplata alocatiei...plangerea este facuta din 2018.
  l am sunat pe fostul incercand sa i explic si i am propus sa retraga plangerea ca voi incerca sa i dau banii.
  El mi a spus ca nu vrea bani,vrea partea mea de la casa pe care o avem impreuna (dupa divort nu sa facut partaj).citez:
  Imi retrag plangere si iti dau actele pt a lua minorul cu tine daca imi cedezi partea ta de la casa!
  Peste doua saptamani voi merge in Romania....CE POT SA FAC??va rog din nou sa mi spune ti....daca se poate trimite ti un mail.
  MULTUMESC ANTICIPAT