Audierea Persoanei Vătămate, A Părţii Civile şi A Părţii Responsabile Civilmente

Audierea persoanei vătămate, a părţii civile şi a părţii responsabile civilmente

avocat bucuresti on line
Revocarea şi anularea liberării condiționate
16 martie 2017
avocat online bun
Ordonanata procuroruluii nesemnata de acesta este valabila?
28 iulie 2017

Audierea persoanei vătămate, a părţii civile şi a părţii responsabile civilmente

Audierea persoanei vătămate, a părţii civile şi a părţii responsabile civilmente

La începutul primei audieri, organul judiciar adresează persoanei vătămate întrebările adresate şi suspectului au inculpatului, care se aplică în mod corespunzător.

Persoanei vătămate i se aduc la cunoştinţă următoarele drepturi şi obligaţii:

  1. a) dreptul de a fi asistată de avocat, iar în cazurile de asistenţă obligatorie, dreptul de a i se desemna un avocat din oficiu;
  2. b) dreptul de a apela la un mediator în cazurile permise de lege;
  3. c) dreptul de a propune administrarea de probe, de a ridica excepţii şi de a pune concluzii, în condiţiile prevăzute de lege;
  4. d) dreptul de a fi încunoştinţată cu privire la desfăşurarea procedurii, dreptul de a formula plângere prealabilă, precum şi dreptul de a se constitui parte civilă;
  5. e) obligaţia de a se prezenta la chemările organelor judiciare;
  6. f) obligaţia de a comunica orice schimbare de adresă.

Dispoziţiile privind modul de ascultare şi consemnarea declarațiilor se aplică în mod corespunzător.

În cursul urmăririi penale, audierea persoanei vătămate se înregistrează prin mijloace tehnice audio sau audiovideo, atunci când organul de urmărire penală consideră necesar sau atunci când persoana vătămată a solicitat aceasta în mod expres, iar înregistrarea este posibilă.

Persoanei vătămate i se aduce la cunoştinţă cu ocazia primei audieri faptul că, în cazul în care inculpatul va fi privat de libertate, respectiv condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, aceasta poate să fie informată cu privire la punerea acestuia în libertate în orice mod.

Audierea părţii civile şi a părţii responsabile civilmente se face potrivit dispoziţiilor de audiere a persoanei vătămate.

Părţii civile, precum şi părţii responsabile civilmente li se aduc la cunoştinţă următoarele drepturi:

  1. a) dreptul de a fi asistate de avocat, iar în cazurile de asistenţă obligatorie, dreptul de a li se desemna un avocat din oficiu;
  2. b) dreptul de a apela la un mediator în cazurile permise de lege;
  3. c) dreptul de a propune administrarea de probe, de a ridica excepţii şi de a pune concluzii în legătură cu soluţionarea laturii civile a cauzei, în condiţiile prevăzute de lege.

Atunci când sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege referitoare la statutul de martor ameninţat sau vulnerabil ori pentru protecţia vieţii private sau a demnităţii, organul de urmărire penală poate dispune faţă de persoana vătămată ori faţă de partea civilă măsurile de protecţie specifice protecției martorilor.

Ai nevoie de consultanță juridică specializată?

Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul juridic, echipa Consultant Avocat Online îți oferă asistență specializată și soluții eficiente, indiferent de complexitatea situației tale. Fie că ai nevoie de consultanță în dreptul muncii, drept commercial, consultanță fiscală sau alte domenii juridice, îți punem la dispoziție expertiza echipei noastre pentru a identifica cea mai bună strategie legală.


Persoane Fizice

„Toți oamenii sunt egali în fața legii, doar un avocat bun poate face diferența.”


Consultă Avocat Online


Persoane Juridice

Soluții juridice eficiente necesare în procesul decizional din cadrul oricărei companii.


Programează consultație