Precizare la declaratia de creanta. Inadmisibilitate. Motive
17 martie 2020Propunere de intelegere facuta de debitor creditorului pentru stingerea datoriei. Irelevanta inregistrarii de catre debitor a unui profit in activitatea sa
17 martie 2020
Arhiva de Garantii Reale Mobiliare. Natura creantei garantate printr-o garantie reala mobiliara asupra unor bunuri care nu mai exista in patrimoniul debitorului
Daca bunurile asupra carora s-au constituit garantii, prin contract inregistrat la Arhiva de Garantii Reale Mobiliare, nu mai exista in patrimoniul debitorului, creanta va fi inscrisa in tabelul preliminar drept creanta chirografara Si nu drept creanta garantata.
(Tribunalul Arad - Sentinta nr. 97 din 21 ianuarie 2004)
Prin contestatia inregistrata la data de 27.05.2003, creditoarea Banca X a contestat modul de inscriere a creantei sale in tabelul preliminar Si a cerut inscrierea in tabelul creditorilor cu o creanta garantata in suma totala de 5.109.408.038 lei.
In motivarea contestatiei a aratat ca lichidatorul judiciar a inscris in tabelul preliminar al creantelor creanta sa pentru suma de 5.543.009.478 lei, ca fiind o creanta chirografara, iar Banca X apreciaza creanta sa ca fiind o creanta garantata.
In solutionarea contestatiei Bancii X s-a retinut in fapt ca, pentru creditele acordate debitoarei, s-au constituit garantii reale mobiliare in suma de 5.109.408.038 lei, conform Contractului de garantie reala mobiliara nr. 8675 din 05.10.2001 inscris la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare. In tabelul preliminar, creditoarea a fost inscrisa la pozitia 6 drept creditor chirografar cu o creanta de 5.543.009.478 lei.
Din raportul lichidatorului judiciar depus la termenul din data de 21.01.2004 rezulta ca bunurile asupra carora s-au constituit garantii reale nu mai exista in patrimoniul debitoarei.
Avand in vedere ca bunurile care au facut obiectul garantiilor mobiliare nu mai exista Si faptul ca clauzele din contractele de garantie mobiliara care prevad ca, in situatia disparitiei sau distrugerii bunurilor, creditoarea va fi despagubita din politele de asigurare, judecatorul-sindic a respins contestatia creditoarei, intrucat nu este posibila valorificarea bunurilor.
Sustinerile creditoarei contestatoare nu pot fi acceptate, intrucat este evident ca in calitatea sa de titular al unui drept de garantie reala era in drept sa verifice starea bunurilor afectate garantiei aflate in posesia debitoarei, iar in cazul in care constata lipsa unei intretineri corespunzatoare a bunului, putea sa considere obligatia garantata ca devenita exigibila Si sa treaca la executarea silita. Mai mult decat atat, distrugerea sau degradarea bunului din cauza culpei debitorului ori deprecierea bunului din cauza lipsei intretinerii atrag raspunderea debitorului pentru prejudiciul cauzat, or, in speta creditoarea contestatoare nu Si-a exercitat drepturile care se refera la bunurile afectate garantiei Si, in orice caz, aceasta nu se mai poate indestula cu prioritate din vanzarea de catre lichidator a bunurilor ce fac obiectul garantiei, din simplul motiv ca acestea nu mai exista in averea debitoarei, lichidatorul intocmind din acest punct de vedere corect tabelul preliminar.