Litigiu nefinalizat intre parti. Neexigibilitatea creantei in cazul in care s-a suspendat executarea titlului executoriu
17 martie 2020Infractiuni Si pedepse
17 martie 2020
Alte infractiuni
Art. 146
Fapta persoanei care, in nume propriu sau prin persoane interpuse, solicita inregistrarea unei cereri de admitere a unei creante inexistente asupra averii debitorului se pedepseSte cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.
Art. 147
Refuzul debitorului persoana fizica sau al administratorului, directorului, directorului executiv sau reprezentantului legal al debitorului, persoana juridica, de a pune la dispozitie judecatorului-sindic, administratorului judiciar sau lichidatorului, in conditiile prevazute la art.
35, documentele Si informatiile prevazute la art. 28 alin. (1) lit. a) - f) sau impiedicarea acestora, cu rea-credinta, de a intocmi documentatia respectiva se pedepseSte cu inchisoare de la un an la 3 ani sau cu amenda.
Comentarii la art. 146
Infractiunea prevazuta de acest articol incrimineaza infatiSarea de datorii inexistente sau prezentarea in registrele debitorului sau in alt act de sume nedatorate, fapt care diminueaza gajul general al celorlalti creditori, mai ales cand prin aceste acte se instituie garantii reale asupra unor bunuri din patrimoniul debitorului.
In conditiile in care legea nu defineSte „creanta inexistenta”, interpretarea acestui text legal ar putea conduce la interpretarea ca orice cerere de admitere a unei creante care ar fi respinsa ar avea la baza o creanta inexistenta.
Aceasta interpretare restrictiva trebuie evitata, urmand ca aprecierea faptei sa se faca in raport de reaua-credinta a debitorului. Astfel, nu poate fi considerata infractiune formularea unei cereri de declarare a unei creante intemeiata pe o evidenta contabila neconforma cu realitatea datorita unor erori de inregistrare a documentelor contabile, erori care sunt remediate in urma confruntarii evidentelor contabile ale debitorului Si creditoarei.
In art. 64 - 66 sunt descrise modalitatile de redactare a tabelului preliminar Si a tabelului definitiv al tuturor creantelor, iar procedura de solicitare de catre creditori a inscrierii creantelor, precum Si verificarea acestor cereri Si solutionarea contestatiilor in legatura cu aceasta procedura sunt reglementate la art. 64 - 76 din Legea privind procedura insolventei Persoana care, in nume propriu sau in numele altuia, solicita inregistrarea unei cereri de admitere a unei creante inexistente, in cadrul procedurii descrise mai sus, comite infractiunea prevazuta de art. 146.
Din termenii utilizati, “creanta inexistenta”, rezulta ca fapta constituie infractiune numai daca cererea se refera la o creanta total inexistenta, in sensul ca nu a existat niciodata o asemenea creanta, sau in sensul ca ea s-a stins, in ambele ipoteze, autorul cererii cunoscand situatia reala, de inexistenta a creantei. Prin urmare, textul nu se aplica nici creantelor prescrise extinctive, nici cuantumului nejustificat majorat al creantei existente.
Comentarii la art. 147
Introducerea in textul Legii privind procedura insolventei a acestei infractiuni a fost determinata de caracterul de celeritate a procedurilor judiciare prevazute de aceasta lege, caracter care este afectat de conduita comerciantului insolvent care, din diverse motive, nu pune la dispozitia judecatorului-sindic/administratorului judiciar/lichidatorului documentele necesare analizarii, de catre aceStia, a cauzelor Si imprejurarilor care au condus la insolventa debitorului Si identificarii persoanelor care au condus, prin faptele lor, la aparitia acestei stari.
Incidenta acestui text de lege trebuie analizata in functie de caracterul justificat sau nejustificat al refuzului, respectiv de buna sau reaua-credinta a acestora. In functie de particularitatile spetei, pot fi considerate motive justificate de neprezentare sau amanare a prezentarii documentelor prevazute de art. 28 fapte precum: distrugerea arhivei intr-un eveniment de forta majora, dovedit printr-un certificat eliberat de autoritatile competente; refuzul contabilului, persoana fizica sau juridica, de a pune la dispozitia reprezentantilor debitorului actele contabile, in conditiile neachitarii datoriilor debitorului fata de aceasta, fapt dovedit prin corespondenta purtata in acest sens etc.
1) In situatia in care instanta este investita cu cererea debitorului, aceasta cerere va trebui sa fie insotita de actele prevazute in art. 28, iar atunci cand creditorul a cerut deschiderea procedurii, dispozitiile art. 33 instituie obligatia debitorului de a depune aceleaSi acte. Refuzul debitorului persoana fizica sau refuzul reprezentantului debitorului persoana juridica de a pune la dispozitie judecatorului-sindic, administratorului judiciar sau lichidatorului aceste documente sau obstructionarea, cu rea-credinta, a demersurilor acestora pentru a-Si procura documentatia mentionata mai sus, constituie infractiunea mentionata de art. 147. Textul incriminator urmareSte producerea unui efect inhibitor asupra debitorilor care ar incerca aceasta manevra pentru a impiedica sau intarzia desfaSurarea procedurii.