Actele doveditoare ale conditiilor de deschidere a dreptului la asigurari sociale
19 martie 2020Admisibilitatea cererii de incadrare in conditii speciale sau deosebite de munca dupa 01.04.2001
19 martie 2020
Actul de trimitere in judecata. Temeiurile restituirii cauzei la parchet.
Art. 346 alin. 2 Cod de procedura penala
Faptul ca in actul de trimitere in judecata nu s-a dispus in vreun fel in legatura cu un inculpat nu poate constitui temei al restituirii cauzei la parchet, in sensul dispozitiilor art. 346 alin. 2 Cod de procedura penala.
(Incheierea penala nr. 1/C/CC/CP/06 ianuarie 2015)
Prin rechizitoriul nr. 120/D/P/2014 intocmit la data de 24 octombrie 2014 de D.I.IC.O.T. – Biroul Teritorial Valcea a fost trimisa in judecata inculpata PM pentru savarsirea infractiunii de trafic international de droguri, prevazuta de art. 3 alin. 1 si 2 din Legea nr. 143/2000, retinandu-se, in esenta, ca in timp ce se afla in Spania a inmanat numitului SCC, dupa ambalarea intr-un prezervativ, cantitatea de 688 pastile extasy, droguri de mare risc, pentru a fi expediate in Romania prin intermediul firmei de transport SC A.
Cu solutionarea cauzei a fost sesizat Tribunalul Valcea iar judecatorul de camera preliminara prin incheierea din 17 decembrie 2014 pronuntata in dosarul nr. 3844/90/2014 a constatat ca sesizarea este legala, intrunind conditii de legalitate si administrarea probelor si efectuarea actelor de urmarire penala. In consecinta, a dispus inceperea judecarii cauzei, in conformitate cu dispozitiile art. 346 alin. 4 din Codul de procedura penala.
Spre a dispune astfel, judecatorul de camera preliminara a retinut:
„Potrivit dispozitiilor art. 342 Cod procedura penala, obiectul procedurii camerei preliminare il constituie verificarea, dupa trimiterea in judecata a competentei si legalitatii sesizarii instantei, precum si verificarea legalitatii administrarii probelor si a efectuarii actelor de catre organele de urmarire penala.
Prin reglementarea acestei proceduri, legiuitorul a urmarit rezolvarea chestiunilor ce tin de legalitatea trimiterii in judecata si de legalitatea administrarii probelor, asigurandu-se premisele pentru solutionarea cu celeritate a cauzei in fond.
Procedand la verificarea competentei, se constata, in raport de infractiunea dedusa judecatii si persoana inculpatei, ca tribunalul este instanta competenta material si teritorial sa judece prezenta cauza.
Verificarea legalitatii sesizarii instantei, presupune ca judecatorul de camera preliminara verifica daca rechizitoriul a fost intocmit de un procuror din cadrul parchetului competent, daca actul de sesizare cuprinde mentiunile prev. de art. 328 Cod procedura penala, daca sunt descrise toate faptele pentru care s-a dispus trimiterea in judecata, daca procurorul a dispus cu privire la toate faptele si daca rechizitoriul a fost verificat sub aspectul legalitatii si temeiniciei.
Analizand regularitatea actului de sesizare, privind-o pe inculpata din prezenta cauza, se constata ca instanta este legal sesizata.
Rechizitoriul indeplineste conditiile de fond si forma impuse de Codul de procedura penala, necontinand elemente de neregularitate care sa impuna remedierea acestora de catre procuror.
Verificand legalitatea administrarii probelor, se constata respectarea conditiilor impuse de dispozitiile Codului de procedura penala.
Observand critica formulata de inculpata prin prisma dispozitiilor art. 342 din Codul de procedura penala, se constata ca aceasta este neintemeiata.
Judecatorul de camera preliminara constata ca potrivit art. 371 Cod procedura penala, judecata se margineste la faptele si la persoanele aratate in actul de sesizare a instantei.
Din interpretarea acestei dispozitii legale, rezulta ca instanta de judecata este valabil sesizata, intrucat rechizitoriul se refera la fapta si la persoana pentru care s-a efectuat urmarirea penala.
Solicitarea aparatorului ales al inculpatei de a se trimite dosarul la procuror pentru a fi cercetat si numitul TV este gresita, intrucat solutiile adoptate in cursul urmaririi penale sunt atributul exclusiv al procurorului.
Chiar daca procurorul nu a dat o solutie de netrimitere in judecata sau de clasare, trebuie avut in vedere ca acest dosar a fost instrumentat de catre DIICOT, de catre un procuror anchetator.
In aceasta procedura, judecatorul de camera preliminara nu este nici organ de ancheta si nici instanta de judecata.
Pe cale de consecinta, refacerea actelor de urmarire penala, asa cum s-a solicitat de catre inculpata prin aparatorul ales, nu se justifica.
In concluzie, nu este necesara refacerea actului de sesizare, din acesta rezultand cu claritate obiectul si limitele judecatii.
Pentru argumentele expuse, cererea formulata de inculpata PM urmeaza sa fie respinsa ca neintemeiata.
De asemenea, urmeaza a se constata legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul emis in dosarul nr. 120 D/P/2014 al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Biroul Teritorial Valcea, privind pe inculpata PM, trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunii de trafic international de droguri de mare risc prev. si ped. de art. 3 alin. 1, al. 2 din Legea nr.143/2000 modificata, precum si legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala”.
Impotriva solutiei de incepere a judecatii cauzei a formulat contestatie inculpata Pirjolescu Maria, criticand-o pentru nelegalitate sub aspectul gresitei sesizari a instantei in sensul ca actul de trimitere in judecata nu este intocmit in conformitate cu legea, nefiind mentionata activitatea infractionala ce i se imputa. In plus, prin actul de trimitere in judecata nu s-a dispus, in vreun fel, in legatura cu numitul TCV, participant la savarsirea infractiunii imputate; prin urmare, a solicitat restituirea cauzei la parchet pentru neregularitatea intocmirii actului de trimitere in judecata.
Examinand incheierea pronuntata, prin prisma motivelor de contestatie formulate precum si a dispozitiilor legale, pertinente in speta (art. 342 – 347 Cod procedura penala) se constata ca este nefondata contestatia, iar pe cale de consecinta va fi respinsa.
Astfel, judecatorul de camera preliminara din cadrul Tribunalului Valcea a facut o corecta aplicare la speta a dispozitiilor prevazute de art. 342 Cod procedura penala privind obiectul procedurii de camera preliminara, verificand sub acest aspect legalitatea sesizarii instantei, a administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala.
Sub acest aspect, s-a constatat cu temei ca rechizitoriul intocmit de parchet cuprinde elementele mentionate in art. 328 Cod procedura penala referitoare la cuprinsul acestuia.
Potrivit textului de lege anterior citat, rechizitoriul se limiteaza la fapta si persoana pentru care s-a efectuat urmarirea penala si cuprinde in mod corespunzator datele referitoare la fapta retinuta in sarcina inculpatului si incadrarea juridica a acesteia, probele si mijloacele de proba pe care se intemeiaza invinuirea.
Revenind la speta, se constata ca actul de trimitere in judecata a inculpatei contestatoare PM descrie in mod detaliat fapta imputata acesteia, respectiv comiterea infractiunii de introducere in Romania, fara drept, de droguri de mare risc, sub incadrarea juridica prevazuta de art. 3 alin. 1 si 2 din Legea nr. 143/2000.
Este neintemeiata sustinerea contestatoarei referitoare la faptul ca in rechizitoriu nu este descrisa activitatea sa infractionala, rezultand, dimpotriva, ca in acesta este mentionata infractiunea pentru care a fost trimisa in judecata, in toate elementele sale constitutive.
Din actul de trimitere in judecata rezulta ca dupa ce inculpata contestatoare a avut mai multe discutii cu fiul sau, PAP, in legatura cu procurarea de droguri de mare risc si expedierea lor in Romania, din Spania, unde se aflau cei doi, la data de 11 iulie 2014 a impachetat cele 688 pastile extasy pe care le-a inmanat pentru expediere in Romania numitului SCC. Sub acest aspect, la pagina 6 a rechizitoriului se mentioneaza: „
In continuare, in seara zilei de 11 iulie 2014 inculpata dupa ce a impachetat coletul in modalitatea indicata i l-a inmanat numitului SCC, care cu autoturismul condus de persoana poreclita „D” s-au deplasat la punctul de lucru apartinand SC AT, SCC expediind coletul folosind o identitate fictiva ca expeditor
”.
Tot astfel, la pagina 4 din rechizitoriu se mentioneaza: „
In acest sens inculpatul mentionat (PAP – s.n.) a stabilit cu mama sa, inculpata PM, ca aceasta sa ambaleze cantitatea de droguri mentionata si sa o expedieze in municipiul Rm. Valcea prin intermediul societatii de transport cu care urma sa se deplaseze inculpatul TVC in Romania. Inculpatul PAP a inmanat in mod direct cantitatea de pastile mentionata mamei sale in ziua plecarii sale in Romania cu avionul”. „Ulterior plecarii inculpatului PAP din Spania, mama sa inculpata PM a procedat la introducerea cantitatii de pastile intr-un prezervativ si ulterior intr-o cutie de detergent procedand la resigilarea cutiei de detergent”
.
Rezulta asadar ca in actul de trimitere in judecata este descrisa in detaliu fapta pentru care inculpata contestatoare a fost trimisa in judecata, urmand ca instanta de fond sa stabileasca daca aceasta a fost savarsita si sa procedeze in consecinta.
Este de asemenea nefondata cea de-a doua critica formulata de catre inculpata contestatoare, in sensul ca prin actul de trimitere in judecata nu s-a dispus in vreun fel cu privire la numitul TCV despre care se sustine ca este participant la savarsirea faptei.
Intr-adevar, in actul de trimitere in judecata parchetul nu s-a pronuntat in legatura cu sus numitul, dar aceasta omisiune nu poate constitui temei al restituirii cauzei la parchet in sensul dispozitiilor art. 346 alin. 3 din Codul de procedura penala, solutie care este admisibila doar in urmatoarele situatii: rechizitoriul este neregulamentar intocmit iar neregularitatea nu poate fi remediata si daca aceasta atrage imposibilitatea stabilirii obiectului sau limitelor judecatii; instanta a exclus toate probele administrate in cursul urmaririi penale; procurorul solicita el insusi restituirea cauzei. Niciuna dintre aceste situatii nu se regaseste in speta, astfel ca solicitarea de restituire a cauzei la parchet excede dispozitiilor legale anterior mentionate.
In concluzie, se constata ca solutia pronuntata prin incheierea contestata este legala si temeinica, motiv pentru care Curtea a respins ca nefondata, contestatia formulata de inculpata PM, in temeiul dispozitiilor art. 347 raportat la art. 345 Cod procedura penala.