Furt calificat. Fapt care prezinta pericolul social al unei infractiuni.
18 martie 2020Actiune civila alaturata celei penale. Gresita solutionare a laturii civile a cauzei prin obligarea la despagubiri a unui inculpat fata de care raspunderea penala pentru fapta producatoare de prejudiciu nu a fost stabilita .
18 martie 2020
Actiunea civila exercitata in procesul penal. Despagubiri civile. Cheltuieli de spitalizare. Vatamarea integritatii corporale a persoanei. Obligatia de acoperire in raport cu proportia dintre culpele partilor.
Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, art. 313
Cod procedura penala, art. 14 alin. 1 si 2
Cod penal, art. 184 alin. 2 si 4
Intinderea obligatiei de acoperire a despagubirilor civile, inclusiv a cheltuielilor de spitalizare, rezultate din infractiuni contra vietii si integritatii corporale a persoanei, este guvernata de prevederile art. 313 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, coroborate cu dispozitiile art. 14 alin. 1 si 2 Cod proc. penala potrivit carora si in aceasta situatie repararea pagubei se face potrivit legii civile, in vigoare la data comiterii faptei, deci in raport cu proportia dintre culpele partilor implicate in evenimentul rutier avand drept urmare acordarea asistentei de specialitate de catre furnizorul de atari servicii medicale.
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia Penala si pentru cauze cu minori si de familie,
Decizia penala nr. 545 din 18 aprilie 2012.
Prin sentinta penala nr.150 din 21 februarie 2012 pronuntata de Judecatoria Targoviste s-a dispus condamnarea inculpatului pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa prev. si ped. de art.184 alin.2 si 4 Cod penal, la pedeapsa de 6 luni inchisoare, a carei executare s-a suspendat conditionat potrivit art. 81 – 83 Cod penal pe durata termenului de incercare de 2 ani si 6 luni, calculat incepand cu data ramanerii definitive a prezentei hotarari.
Actiunea civila exercitata de partea civila Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste a fost admisa in parte, dispunandu-se obligarea acestuia si alaturi de asiguratorului de raspundere civila, la plata sumei de 3.022,356 lei, reprezentand jumatate din cheltuielile de spitalizare suportate cu parte vatamata internata fiind in sectia de ortopedie, pe perioada 30.XI-14.XII.2009.
Pentru a hotari astfel, pe baza probelor administrate, in esenta, prima instanta a retinut ca la data de 30 noiembrie 2009 inculpatul a condus un autoturism pe drumul judetean 711, ruland cu o viteza de 54 km/h in localitate.
In aceste conditii, datorita neatentiei si aprecierii eronate a conditiilor de trafic, pe raza comunei Baleni, judetul Dambovita la km 17+18 metri, acesta a acrosat partea vatamata, care deplasandu-se pe langa o bicicleta s-a angajat in traversarea carosabilului, prin loc nepermis si fara sa se asigure corespunzator.
Urmare impactului, secundul a suferit leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare circa 90-120 zile ingrijiri medicale, constatate prin raportul de expertiza medico-legala nr. 122/V/22.02.2010 intocmit de Serviciul de Medicina Legala Dambovita.
Fata de circumstantele de fapt expuse si concluziile expertizei tehnice auto, s-a apreciat ca in producerea evenimentului rutier si deci, a vatamarii integritatii corporale a victimei, culpa apartine in mod egal ambelor participanti la traficul rutier.
Impotriva acestei hotarari, a declarat recurs partea civila Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste, criticand-o ca fiind netemeinica sub aspectul rezolvarii actiunii civile exercitate in cauza.
S-a sustinut ca cererea de despagubiri civile se impunea a fi admisa in totalitate in sensul obligarii inculpatului si asiguratorului de raspundere civila la plata sumei de 6.044,79 lei, reprezentand cheltuieli de spitalizare efectuate cu partea vatamata, deoarece in cauza sunt incidente dispozitiile art. 1003 Cod civil privind raspunderea in solidar a mai multor persoane pentru prejudiciul cauzat de mai multe persoane, printr-o singura infractiune, astfel cum au fost interpretate prin Legea nr. 95/2006, doctrina si jurisprudenta interna, (decizia de indrumare nr. 1/1986 a Plenului Tribunalului Suprem, decizia nr. 971/1980 a aceleiasi instante).
Recursul nu este fondat.
Actiunea civila exercitata in procesul penal de partea civila Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste, avand ca obiect recuperarea cheltuielilor de spitalizare suportate cu partea vatamata, subiect pasiv al infractiunii de vatamare corporala din culpa prev. si ped. de art.184 alin.2 si 4 Cod penal, stabilita in sarcina inculpatului, a fost corect rezolvata.
Intr-adevar, prin adresa nr. 6294 din 21 aprilie 2011 institutia sanitara a solicitat obligarea acestuia si alaturi de asiguratorul de raspundere civila la plata sumei de 6.044,79 lei cu acest titlu, reprezentand acoperirea integrala a serviciilor medicale si ingrijirii acordate pe perioada 30 noiembrie - 14 decembrie 2009, victimei internate in cadrul Sectiei de Ortopedie si Traumatologie, consecinta a evenimentului rutier din data de 30 noiembrie 2009 si dovedite prin foaia de observatie clinica generala nr. 58005 si decontul de cheltuieli aferent.
Admiterea in parte a actiunii civile exercitate de recurenta respectiv, in limita sumei de 3.022,356 lei, deci numai pentru jumatate din prejudiciul suferit, este pe deplin justificata, deoarece in cauza nu sunt incidente principiile art. 1003 Cod Civil (in vigoare la data comiterii faptei) privind raspunderea civila delictuala solidara pentru infractiuni comise in participatie de mai multi faptuitori si nici deciziile penale ale fostului Tribunal Suprem, invocate de aceasta ca si jurisprudenta interna, date in aplicarea art. 188 din Legea nr. 3/1978 privind asigurarea sanatatii populatiei.
Cum s-a retinut si prin hotararea atacata intinderea obligatiei de acoperire a despagubirilor civile, inclusiv a cheltuielilor de spitalizare, rezultate din infractiuni contra vietii si integritatii corporale a persoanei este guvernata de prevederile art. 313 din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii (prin care s-a abrogat legea speciala mentionata in precedente), coroborate cu dispozitiile art. 14 alin. 1 si 2 Cod proc. penala, potrivit carora si in aceasta situatie repararea pagubei se face potrivit dispozitiilor legii civile adica conform art. 998 si urm. Cod Civil (in vigoare la data de 30 noiembrie 2009).
Or, analiza sistematica a continutului textelor de lege mentionate determina concluzia ca furnizorii de servicii medicale sunt indreptatiti sa solicite acordarea de despagubiri civile cu acest titlu, numai de la persoanele care prin faptele lor aduc daune sanatatii persoanelor asistate medical si in raport cu proportia dintre culpa acestora in producerea evenimentul rutier, fapt generator al leziunilor corporale ce au impus acordarea asistentei medicale de specialitate.
Diferenta cheltuielilor efectuate urmeaza sa fie recuperate, dupa caz, prin casele de asigurari de sanatate, daca sunt intrunite conditiile legale, ori prin promovarea unei actiuni separate in fata instantelor civile fata de persoana ce a concurat la producerea consecintelor prejudiciabile, inclusiv victima asistata.
Cum in cauza s-a dovedit ca cei doi participanti in trafic se fac vinovati in egala masura de producerea accidentului rutier din data de 30 noiembrie 2009, justificat prima instanta a redus raspunderea civila delictuala a inculpatului la un cuantum proportional culpei penale retinute in sarcina, respectiv la jumatate din valoarea pagubei dovedite, neexistand temei legal pentru acoperirea intregului prejudiciu suferit de furnizorul de servicii medicale, chiar daca a fost condamnat pentru infractiunea dedusa judecatii.
Rezultand asadar, ca si sub acest aspect sentinta atacata este temeinica si conforma legii recursul declarat de partea civila Spitalul judetean de Urgenta Targoviste se apreciaza ca nefondat si va fi respins in temeiul art. 385
15
pct. 1 lit. b) Cod proc. penala.
(Judecator - Elena Negulescu)