Reproducerea unei opere fara consimtamantul titulatului, inchirierea de marfuri pirat jocuri calculator
1 aprilie 2020Remuneratie compensatorie pentru copia privata, Obligatia de plata a importatorului de suporturi/aparate
1 aprilie 2020
Actiunea civila, Calculul prejudiciului material
Cuprins pe materii:
Drept procesual penal. Partea generala. Actiune civila
Indice alfabetic
:
Drept penal. Partea speciala. Infractiuni prevazute in legi speciale
Modalitatea de stabilire a prejudiciului material in cazul infractiunilor de
realizare, detinere, si depozitarea in scopul distribuirii de marfuri pirat;
art. 139
6
alin. 6,
Legea nr. 8/1996
Potrivit art. 139
6
alin. 6 din Legea nr. 8/1996, in cazul savarsirii oricareia dintre faptele prevazute la alin. 1-4, calculul pagubei materiale se efectueaza tinandu-se seama de marfurile pirat identificate in conditiile prevazute la alineatele respective si de pretul/unitate al produselor originale.
Tribunalul Vaslui, sectia penala, Sentinta nr. 94 din 14.02.2008
Prin sentinta penala mentionata, inculpatul M.C. a fost condamnat la cate o pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de realizare in scopul distribuirii de marfuri pirat prevazuta de art. 139
6
alin. 1 lit. a cu referire la alin 3 din Legea nr. 8/1996 si a infractiunii de detinere, depozitare in scopul distribuirii de marfuri pirat, prevazuta de art. 139
6
alin. 2 cu referire la alin. 3 din aceeasi lege, si la o pedeapsa de 15 zile inchisoare pentru savarsirea infractiunii de reproducere a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe prevazuta de art. 140 alin. 1 lit. a din Legea nr. 8/1996, toate cu aplicarea art. 74 lit. a si art. 76 lit. c Cod penal.
Ca urmare a aplicarii art. 33 lit. a, s-a dispus ca executarea pedepsei rezultante de 2 ani inchisoare sa fie suspendata conditionat in baza art. 81 Cod penal pe un termen de incercare de 4 ani.
In baza art. 118 lit. a si b Cod penal s-a dispus confiscarea de la inculpat a 251 CD-uri originale folosite de inculpat la savarsirea infractiunilor si confiscarea si distrugerea a 97 CD- uri pirat si 737 DVD-uri pirat, precum si a unui sistem de calcul, a doua imprimante, a unui scanner si a unui dispozitiv taietor folie plastic.
S-a admis in parte actiunea civila formulata de Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania si a fost obligat inculpatul la plata sumei de 53.370 lei cu titlu de despagubiri civile.
In fapt, s-a retinut ca in cursul lunii februarie 2006 inculpatul M.C., administrator al unei societati comerciale avand ca obiect activitatea de comercializare a fonogramelor a expus spre vanzare CD-uri pirat, iar cu ocazia perchezitiei efectuate la domiciliul acestuia, au fost
[38]
identificate produse si tehnica ce indicau prezenta unui adevarat atelier pentru realizarea de CD-uri si DVD-uri pirat, coperte si ambalaje pentru acestea (416 CD-uri si 737 DVD-uri, majoritatea dintre ele fiind marfuri pirat). Totodata, cu ocazia perchezitiei efectuate, in sistemul informatic au fost identificate 3.936 fisiere in format mp3, continand opere muzicale si imagini de coperte pentru discuri optice.
In ceea ce priveste latura civila a cauzei, instanta a stabilit ca prejudiciul cauzat Uniunii Producatorilor de Fonograme din Romania va fi calculat conform art. 139
6
alin. 6 din Legea nr. 8/1996.
Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania s-a constituit parte civila cu suma de 67.560, 02 lei, echivalentul a 19.810 euro, avand in vedere CD-urile, DVD-urile gasite la inculpat si cele ce s-ar fi putut confectiona din muzica aflata in fisierele calculatorului gasit la domiciliul inculpatului.
Potrivit art. 139
6
alin. 6 din Legea nr. 8/1996, calculul pagubei materiale se efectueaza tinandu-se seama de marfurile pirat identificate in conditiile aratate la alin. 1-4 si de pretul/unitate al produselor originale. Instanta a retinut ca la domiciliul inculpatului si la magazinul sau au fost gasite 416 CD-uri originale si piratate, din care 68 CD-uri originale nu fac obiectul infractiunilor retinute in sarcina sa si au fost restituite. Din relatiile primite de la Media Services si Universal Music Romania rezulta ca pretul mediu al unui CD productie interna si internationala este de 39 lei, iar al unui DVD este de 54 lei. Valoarea celor 348 CD- uri este de 13.572 lei, iar a celor 737 DVD-uri este de 39.798 lei, prejudiciul total cauzat Uniunii Producatorilor de Fonograme din Romania fiind de 53.370 lei.
In acest context, Tribunalul Vaslui a admis numai in parte actiunea civila a Uniunii Producatorilor de Fonograme din Romania si a obligat inculpatul sa achite acesteia suma de 53.370 lei, cu titlu de despagubiri civile.
Prin decizia penala nr. 122 din 21.10.2008 Curtea de Apel Iasi a respins apelul inculpatului ca nefondat.
Prin decizia penala nr. 122 din 20.01.2009 Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins ca nefondat recursul declarat de inculpat.
Nota:
Un aspect care trebuie subliniat il constituie rolul activ al instantei de fond, care a depus toate diligentele pentru stabilirea exacta a intinderii prejudiciului si pentru corecta solutionare a laturii civile a cauzei.
Hotararea Tribunalului Vaslui este criticabila insa in ceea ce priveste temeiul juridic in care s-a dispus confiscarea produselor pirat, respectiv art. 118 lit. a Cod penal. Temeiul de drept al confiscarii marfurilor pirat realizate in scopul distribuirii ori puse in circulatie il constituie art. 139 alin. 14 lit. c din Legea nr. 8/1996, potrivit caruia titularii drepturilor incalcate pot cere instantei de judecata sa dispuna scoaterea din circuitul comercial, prin confiscare si distrugere, a copiilor efectuate ilegal.