Nerespectarea deciziilor de casare anterioare. Consecinte. Cereri de aderare la recurs. Inadmisibilitate.
18 martie 2020Respingerea cererii de suplimentare a probatoriului in apel. Aplicarea si interpretarea disp. art. 295 alin. 2 Cod proc. civila.
18 martie 2020
Actiune de partaj succesoral. Notiunea de pasiv succesoral . Cheltuielile de ingrijire si intretinere a defunctului. Art. 774 cod civil.
Cod civil, art. 774
Cheltuielile suportate de catre unul dintre mostenitori, cu intretinerea, pe timpul vietii, a celui despre a carui mostenire este vorba, ori, asa cum mai sunt denumite in practica “cheltuielile cu ultima boala a defunctului” nu pot fi incluse in pasivul succesoral si prin urmare, mostenitorul sau mostenitorii care nu au participat la efectuarea lor, nu vor putea fi tinuti a suporta parte din acestea.
Acest fapt, nu exclude insa, posibilitatea pe care ar avea-o, in raport de circumstantele cauzei, acela care le-a avansat, a le pretinde de la ceilalti ce ar fi fost obligati, insa nu invocand vreo obligatie nascuta din calitatea de mostenitori, cum este cazul in speta de fata, ci pe temeiuri diferite si separate de cauza succesorala.( Decizia civila nr. 79/02.02.2011 a Curtii de Apel Ploiesti - Sectia civila si pentru cauze cu minori si de familie).
Curtea de Apel Ploiesti, Sectia civila si pentru cauze cu minori si de familie,
Decizia civila nr. 79 din 2 februarie 2011.
Prin decizia civila nr. 79/02.02.2011, pronuntata in dosarul nr. 10994/281/2008, Curtea de Apel Ploiesti a respins recursul formulat de reclamanta impotriva deciziei civile nr. 418 pronuntata la 7 septembrie 2010 de Tribunalul Prahova ca nefondat.
Pentru a pronunta aceasta decizie, Curtea de Apel a retinut printre altele ca in ceea ce priveste motivul de recurs referitor la retinerea, in masa succesorala, ca pasiv succesoral, a cheltuielilor de ingrijire si intretinere a celor doi defuncti, acesta nu poate fi admis cata vreme ele nu se circumscriu definitiei impusa de art. 774 Cod civil, conform caruia pasivul succesoral consta in datoriile si sarcinile mostenirii.
Relativ la datoriile mostenirii, acestea sunt reprezentate de datoriile de orice fel, ce au caracter patrimonial si care, au apartinut defunctului, fara a distinge dupa izvorul acestora, respectiv daca, spre pilda, sunt nascute din contracte incheiate de catre defunct (ex: un imprumut, un angajament de plata etc.); din fapte ilicite savarsite de catre acesta (ex: defunctul in timpul vietii, a cauzat un prejudiciu unei persoane, fiind, tinut a-l repara, prin plata unei sume cu titlu de dezdaunare) ori, avand vreo alta cauza.
Cu privire la sarcinile mostenirii, s-a aratat ca prin acestea, intelegem acele obligatii care, fara sa fi apartinut defunctului (sa fi fost parte a pasivului succesoral), se nasc in persoana mostenitorului la data deschiderii mostenirii sau ulterior, independent de vointa defunctului ori a succesorului.
In aceasta categorie, sunt incluse: cheltuielile de inmormantare, precum si cele efectuate cu ocazia indeplinirii datinilor de pomenire a memoriei celui decedat, potrivit obiceiului locului, in masura in care nu sunt excesive, cheltuielile pentru administrarea si lichidarea mostenirii, incluzand in acestea si impozitele datorate pentru bunurile succesorale, precum si taxele notariale ori de timbru, avansate pentru indeplinirea procedurii succesorale, notariale ori judecatoresti; plata legatelor cu titlu particular, sau altele asemenea.
In ceea ce priveste cheltuielile suportate de catre unul dintre mostenitori, cu intretinerea, pe timpul vietii, a celui despre a carui mostenire este vorba, ori, asa cum mai sunt denumite in practica “cheltuielile cu ultima boala a defunctului” acestea, astfel cum a apreciat doctrina de specialitate si practica judiciara, nu pot fi incluse in pasivul succesoral si prin urmare, mostenitorul sau mostenitorii care nu au participat la efectuarea lor, nu vor putea fi tinuti a suporta parte din acestea.
Acest fapt, nu exclude insa, posibilitatea pe care ar avea-o, in raport de circumstantele cauzei, acela care le-a avansat, a le pretinde de la ceilalti ce ar fi fost obligati, insa nu invocand vreo obligatie nascuta din calitatea de mostenitori, cum este cazul in speta de fata, ci pe temeiuri diferite si separate de cauza succesorala.
Cum cheltuielile de ingrijire si de intretine a celor doi defuncti nu se pot incadra in niciuna din categoriile sus enuntate, respectiv de datorii sau de sarcini ale mostenirii, rezulta ca in mod corect Tribunalul Prahova le-a exclus din masa succesorala nemaiavand relevanta existenta sau nu a dovezilor privind contravaloarea acestora, raportat la obiectul cererii de chemare in judecata si temeiul juridic pe care reclamanta a inteles sa il invoce.
(Judecator
Mioara Iolanda Grecu )