Abuz in serviciu Notar public
27 martie 2020Actiune civila Daune morale
27 martie 2020
Accident de circulatie, Dovada intinderii prejudiciului moral, prejudiciului material
Domeniu asociat: Pretentii
Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 148/23februarie 2017
Curtea retine ca in urma accidentului produs la data de 14 mai 2015 a decedat numitul VR, apelantii-reclamanti fiind mama, sora si fratele sau.
Intrucat prin ambele apeluri s-a criticat cuantumul daunelor materiale si morale acordate de instanta de fond (reclamantii solicitand majorarea acestora, iar parata reducerea lor, potrivit ofertelor facute - VE 35000 lei, VG si VB- cate 20000 lei pentru daunele morale), instanta a analizat criticile ambelor parti prin considerente comune.
Cu privire la daunele materiale, reclamantii au solicitat o suma de 300.000 lei reprezentand contravaloarea cheltuielilor facute cu inmormantarea si pomenile ulterioare. Instanta de fond a limitat aceasta cerere la suma de 11886,34 lei, fara a arata insa modul de calcul al acestei sume. S-a mentionat doar ca a avut ca si criterii inscrisurile depuse la dosar de catre reclamanti si depozitia martorului audiat.
Curtea constata ca acordarea cuantumului daunelor materiale s-a facut cu nesocotirea dispozitiilor legale prevazute de art. 49 pct. 2 lit. a din Ordinul CSA nr. 14/2011 modificat prin Ordinul CSA nr. 3/2013, potrivit cu care, in caz de deces, cheltuielile de inmormantare, inclusiv pentru piatra funerara, precum si cele efectuate cu indeplinirea ritualurilor religioase, se acorda daca sunt probate cu documente justificative.
Stabilirea despagubirilor prin hotarare judecatoreasca este prevazuta de art. 43 din Ordinul CSA nr. 14/2011, care fac referire la dispozitiile art. 54 din Legea nr. 136/1995, dispozitii ce nu cuprind mentiuni cu privire la probatoriul ce trebuie administrat in fata instantei pentru acordarea acestor despagubiri.
Apelantii au solicitat, pentru dovedirea cuantumului daunelor materiale, a se da eficienta prezumtiilor judiciare „lasate la luminile si intelepciunea judecatorului”, asa cum sunt definite de art. 329 Cod procedura civila.
Prezumtiile judiciare se bazeaza pe anumite mijloace de proba directe (depozitia unui martor, un inscris, un inceput de dovada scrisa etc.) sau de anumite imprejurari ce permit judecatorului sa traga concluzia existentei sau inexistentei faptului care trebuie probat.
Ultima teza a art. 729 Cod procedura civila conditioneaza posibilitatea judecatorului de a opera cu prezumtii judiciare doar atunci cand este admisibila proba cu martori.
Or, legea speciala (Ordinul CSA nr. 14/2011 modificat prin Ordinul CSA nr. 3/2013, in vigoare la momentul producerii accidentului) limiteaza probatoriul dovedirii cuantumului cheltuielilor solicitate de catre reclamanti (art. 49) doar la documente/inscrisuri justificative, inlaturandu-se proba testimoniala.
Raportat acestor considerente, Curtea constata ca este intemeiata critica apelantei- parate si, pe cale de consecinta, neintemeiata cea a apelantilor-reclamanti, cu privire la cuantumul daunelor materiale, acesta urmand a fi acordat in limita sumei dovedite cu inscrisurile de la dosarul de fond, respectiv suma de 4.202,02 lei.
Inscrisul de la dosar, potrivit cu care administratorul SC „X” SRL certifica faptul ca a primit in ziua de 7 mai 2013 de la VE suma de 3850 lei reprezentand praznicul pentru 150 de persoane, groapa si dalele, a fost inlaturat, deoarece o societate comerciala face dovada activitatii sale comerciale cu inscrisuri, in speta chitanta sau factura.
In privinta daunelor morale, apelantii le-au cuantificat la suma totala de 3.000.000 lei, cate 1.000.000 lei pentru fiecare, instanta de fond limitand acest cuantum la 40.000 lei pentru mama si cate 20.000 lei pentru fiecare frate .
Existenta prejudiciului moral nu a fost contestata de asigurator. Ceea ce comporta critici din partea ambelor parti este intinderea acestui prejudiciu.
In lipsa unor criterii legale de stabilire a cuantumului daunelor morale, este de mentionat ca fixarea acestuia ramane la aprecierea instantei, in raport de consecintele negative suferite de reclamanti pe plan psihic, importanta valorilor lezate, masura in care aceste valori au fost lezate, intensitatea cu care au fost percepute consecintele vatamarii, masura in care a fost afectata situatia familiala si sociala a reclamantilor.
Este de necontestat ca in materia daunelor morale, prej udiciile sunt imateriale, nesusceptibile prin ele insele de a fi evaluate in bani, adesea dificil de perceput, ceea ce face anevoioasa repararea lor, iar constatarea existentei daunelor morale constand in dureri fizice si psihice care ii insotesc pe oameni timp indelungat, uneori, chiar pana la sfarsitul vietii lor, face si mai dificila repararea lor.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit in
Cauza Tolstoy Miloslovsky c. Regatul Unit,
ca despagubirile trebuie sa prezinte un raport rezonabil de proportionalitate cu atingerea adusa, avand in vedere, totodata, gradul de lezare a valorilor sociale ocrotite, intensitatea si gravitatea atingerii adusa acestora.
Astfel, instanta sesizata cu repararea prejudiciului nepatrimonial trebuie sa incerce sa stabileasca o suma necesara nu atat pentru a-i repune pe reclamanti intr-o situatie similara cu cea avuta anterior, ci pentru a le alina suferinta.
Despagubirea vine sa compenseze prejudiciul in plan moral, iar nu prejudiciul ca atare, stiut fiind ca nu exista un sistem care sa repare pe deplin daunele morale.
In cuantificarea prejudiciului moral, aceste criterii sunt subordonate conditiei aprecierii obiective, rezonabile, pe o baza echitabila, corespunzatoare prejudiciului real si efectiv suferit (Curtea Suprema de Justitie, Completul de 9 judecatori, Decizia nr. 4790 din 18 noiembrie 2003).
Instanta de control judiciar apreciaza ca, fata de gravitatea vatamarii psihologice suferite, de masura in care viata normala a reclamantilor, astfel cum majoritatea indivizilor o percep, s-a schimbat, astfel ca despagubirile pentru prejudiciul moral trebuie majorate. Instanta de apel are in vedere faptul ca intre apelanti si victima erau relatii de rudenie foarte apropiate, ca victima avea doar 24 de ani la momentul decesului, ca urma cursurile unei facultati, aspecte relatate de martorul audiat la fond.
Curtea apreciaza ca suma de 50.000 lei este suficienta pentru a compensa trauma psihica suferita de V E pentru pierderea fiului sau, pentru frati urmandu-se acorda cate 30.000 lei.
In ceea ce priveste actualizarea sumelor acordate, instanta de fond a respins capatul de cerere referitor la acordarea daunelor materiale cu motivarea ca acest drept se naste la momentul ramanerii definitive a hotararii, si a omis a se pronunta cu privire la actualizarea sumelor cu indicele de inflatie.
Curtea retine ca, pentru daunele materiale, actualizarea cu dobanda legala si indicele de inflatie se face din ziua cauzarii prejudiciului, conform art. 1381 cod civil, adica din momentul producerii riscului asigurat, respectiv 14.05.2013, fiind intemeiata critica apelantilor. Pentru daunele morale, intr-adevar, in aceasta situatie nu se poate sustine existenta unui castig nerealizat pe perioada cuprinsa intre data producerii accidentului si data ramanerii definitive a hotararii, ci dupa acest moment.
La pct. 5 din motivele de apel, apelantii au solicitat acordarea tuturor cheltuielilor de judecata, din fond si apel, fara insa a critica dispozitia tribunalului de acordare partiala a cheltuielilor de judecata, astfel ca instanta de apel nu s-a considerat investita cu un motiv de apel in acest sens.
Pentru aceste considerente, constatand intemeiate ambele apeluri, instanta le admite in temeiul disp. art. 480 alin. 2 C.pr.civ. si schimba in parte sentinta apelata conform dispozitivului.