Drepturile sotilor asupra bunurilor comune si proprii.
11 februarie 2013Apelul peste termen - drept penal
20 februarie 2013Abtinerea Recuzarea
Abţinerea constă în comunicare pe care o face persoana aflată într-un caz de incompatibilitate că se abţine să ia parte la judecarea cauzei, indicând şi cazul de incompatibilitate în baza căruia se abţine.
Recuzarea este un mod subsidiar de invocare a excepţiei de incompatibilitate şi se utilizează dacă nu a fost cerută anterior abţinerea de persoana incompatibilă.
Cererea de recuzare poate fi făcută de oricare dintre părţi sau de procuror, atât în timpul urmăririi penale, cât şi la judecată. Cererea poate fi făcută oral sau scris. În cursul urmăririi penale, cererea se adresează procurorului care supraveghează cercetarea penală sau procurorului ierarhic superior. În faza de judecată, cererea se adresează şi se rezolvă de instanţa în faţa căreia se află cauza, care se constituie într-un alt complet, în şedinţă secretă, fără participarea persoanelor la care se referă cazul de incompatibilitate.
Abţinerea sau recuzarea ce privesc întreaga instanţă trebuie să cuprindă indicarea concretă a cazului de incompatibilitate în care se află fiecare judecător, iar o atare cerere se soluţionează de instanţa ierarhic superioară.
Instanţa ce rezolvă cererea, dacă o consideră întemeiată, desemnează pentru judecarea cauzei o instanţă egală în grad cu instanţa recuzată. Dacă admite cererea, instanţa dispune care dintre persoanele incompatibile nu poate lua parte la judecarea cauzei. Încheierea prin care s-a respins recuzarea poate fi atacată numai cu recurs, în 48 de ore de la pronunţare, iar recursul se va judeca în termen de 48 de ore de la primirea dosarului.
Afla mai multe detalii accesand pagina Avocat drept penal.