Redeschiderea procesului penal. Persoana judecata in lipsa
17 martie 2020Standardul „dincolo de orice indoiala rezonabila”.
17 martie 2020
Camera preliminara. Nulitati partiale
Index tematic: Cod procedura penala
Legislatie relevanta : art. 56 alin. 3 lit. d Cod procedura penala
Rezumatul problemei de drept:
Solicitare de constatare a nulitatii partiale a ordonantei de delegare deoarece in cauza nu ar fi fost efectuata urmarirea penala de catre procuror.
Identificare:
Curtea de Apel Ploiesti – Sectia Penala si pentru cauze cu minori si de familie
Incheierea penala din 06 iunie 2018
Cu referire la
solicitarea de a se constata nulitatea partiala a Ordonantelor de delegare
, respectiv in ceea ce priveste dispozitia data ofiterilor de politie judiciara, de "efectuare a oricaror acte necesare si utile cauzei", analizând intregul material probatoriu administrat prin prisma actelor procesuale dispuse de procuror, judecatorul sesizat pe calea contestatiei a retinut ca acesta a procedat personal le efectuarea principalelor acte procesuale (actul de sesizare a instantei, actul de incepere a urmaririi penale, continuarea urmaririi penale si punerea in miscare a actiunii penale) si procedurale (ascultarea inculpatului in diferitele sale calitati procesuale) intocmite in cauza, incuviintând cereri ale inculpatului. In asemenea conditii, nu poate fi admisa teza conform careia, in cauza, nu a fost efectuata urmarirea penala de catre procuror, cu motivarea ca o parte din actele de urmarire penala au fost efectuate de organul de cercetare penala delegat, putându-se aprecia ca procurorul, nu numai ca a efectuat principalele acte de urmarire penala, dar a si urmarit indeaproape desfasurarea intregii urmariri penale si administrarea celorlalte mijloace de proba si realizarea procedeelor probatorii cu maxima celeritate.
Chiar daca in speta urmarirea penala se efectueaza obligatoriu de procuror, conform art. 56 alin.3 lit.d cod pr. penala, efectuarea urmaririi penale de catre procuror nu insemna ca toate actele de urmarire penala sau majoritatea acestor acte, sub aspect numeric, sa fie
realizate de procuror, c
i caracterul propriu al urmaririi penale rezida in efectuarea de catre procuror a tuturor actelor procesuale de dispozitie in cauza respectiva (actul de sesizare, inceperea urmaririi penale sau punerea in miscare a actiunii penale, incuviintarea de probatorii sau dispunerea asupra masurilor preventive), precum si administrarea actelor procedurale de urmarire, in functie de specificul fiecarei cauze.
Cu privire la criticile privind lipsa unor precizari din ordonantele de delegare, referitor la mentionarea expresa a fiecarui act procedural sau procedeu probatoriu delegat, judecatorul sesizat cu judecarea contestatiei a retinut ca asemenea cerinte nu sunt cuprinse in nicio dispozitie legala procedurala si, deci, nu pot fi primite ca atare. O asemenea exigenta, respectiv precizarea concreta a fiecarui act de urmarire penala, este imposibila si deloc practica.
Contrar celor sustinute de inculpatul contestator, in cauzele in care urmarirea penala se efectueaza de catre procuror, acesta poate dispune, prin ordonanta, ca anumite acte de cercetare penala sa fie efectuate de catre organele politiei judiciare. Delegarea acestor atributii in sarcina organului de politie judiciara este partiala si temporara, scopul masurii fiind efectuarea de urgenta a anumitor acte procesuale care s-ar putea pierde sau ar duce la intârzierea solutionarii cauzei. Or, imprejurarea ca in anumite cazuri, ofiterii de politie judiciara efectueaza anumite acte de cercetare penala, nu poate echivala nici cu o incalcare a dreptului la un proces echitabil, intrucât, pe de o parte, politia judiciara a fost creata tocmai in scopul efectuarii cu celeritate si in mod temeinic a activitatilor de descoperire si de urmarire a infractiunilor, iar, pe de alta parte, actele de cercetare ale acestor ofiteri se efectueaza in numele procurorului si numai dupa emiterea unei ordonante sau a unei dispozitii scrise a acestuia. De asemenea, ofiterii si agentii de politie judiciara isi desfasoara activitatea sub directa conducere, supraveghere si control a procurorului de caz, ceea ce da expresie prevederilor art. 131 alin. (3) din Constitutie, potrivit carora parchetele conduc si supravegheaza activitatea de cercetare penala a politiei judiciare, in conditiile legii.
Autorul sintezei,
Judecator Alexandru Raul Nestor