Infractiunea de gestiune frauduloasa Art. 144
17 martie 2020Identificarea, conservarea S i recuperarea bunurilor
17 martie 2020
Distributia preliminara
Art. 127
Cu ocazia distribuirilor partiale urmatoarele sume vor fi provizionate:
- sume proportionale datorate creditorilor ale caror creante sunt supuse unei conditii suspensive care nu s-a realizat inca;
- sume proportionale, datorate proprietarilor de titluri la ordin sau la purtator Si care au originalele titlurilor, dar nu le-au prezentat;
- sume proportionale, datorate creantelor admise provizoriu;
- rezervele destinate sa acopere cheltuielile viitoare ale averii debitorului.
Art. 128
Pentru creditorii cu creante inscrise in tabelul consolidat definitiv de creante, carora li s-au alocat sume numai partial, sau cu creante sub conditie suspensiva Si care au luat parte la distribuire, sumele cuvenite vor fi pastrate la banca, intr-un cont special de depozit, pana ce situatia lor va fi lamurita.
Comentarii generale: Distribuirea preliminară
Sumele distribuite creditorilor dar neplătite datorită unor condiţii suspensive vor fi consemnate în conturi de depozite. Aceste conturi de depozite vor fi deschise de lichidator pe numele debitorului.
Din considerente de ordin pragmatic lichidatorul va trebui să aprecieze dacă va constitui câte un cont de depozit pentru suma cuvenită fiecărui creditor în parte sau va deschide un singur cont de depozit pentru toate sumele distribuite, dar a căror plată este restricţionată. În ambele situaţii lichidatorul trebuie să aibă în vedere următoarele:
- Indiferent dacă lichidatorul va decide constituirea unui depozit pentru fiecare sumă restricţionată în parte sau un singur depozit pentru toate sumele restricţionate, lichidatorul va trebui să prezinte în rapoartele de activitate o situaţie centralizatoare a acestor sume.
- Dobânda acumulată de la data constituirii respectivului depozit până la plata efectivă a acestuia către creditor.
Bune practici:
Prezentarea planului de distribuire recomandam a fi facuta prin intocmirea unei succesiuni de tabele care sa asigure prezentarea intr-o maniera cat mai transparenta a evolutiei tabelului de creante, respectiv a operatiunilor efectuate asupra tabelului de creante.
In aceste conditii apreciem ca planul de distribuire ar trebui sa cuprinda urmatoarea succesiune de tabele:
- Tabelul definitiv de creante
- Tabelul creditorilor - ajustari aduse tabelului definitiv de creante
- Tabelul creditorilor - sume distribuite pana la data prezentei distribuiri
- Tabelul creditorilor - sume ramase dupa ajustarea tabelului definitiv Si distribuirile efectuate pana la aceasta distribuire
- Tabelul creditorilor - sume distribuite in prezenta distribuire
Tabelul creditorilor - sume ramase dupa efectuarea acestei distribuiri
Art. 129
- Dupa ce bunurile din averea debitorului au fost lichidate, lichidatorul va supune judecatorului-sindic un raport final insotit de situatiile financiare finale; copii de pe acestea vor fi comunicate tuturor creditorilor Si debitorului Si vor fi afiSate la uSa tribunalului. Judecatorul-sindic va convoca adunarea creditorilor la un termen de maximum 30 de zile de la afiSarea raportului final. Creditorii pot formula obiectii la raportul final cu cel putin 5 zile inainte de data convocarii.
- La data Sedintei, judecatorul-sindic va solutiona, prin incheiere, toate obiectiunile la raportul final, il va aproba sau va dispune, daca este cazul, modificarea corespunzatoare a acestuia.
- Creantele care la data inregistrarii raportului final vor fi inca sub conditie nu vor participa la ultima distribuire.
Art. 130
Dupa ce judecatorul-sindic aproba raportul final al lichidatorului acesta va trebui sa faca distribuirea finala a tuturor fondurilor din averea debitorului. Fondurile nereclamate in termen de 90 de zile de catre cei indreptatiti la ele vor fi depuse de catre lichidator la banca, in contul averii debitorului, iar extrasul de cont, la tribunal. Ele vor putea fi folosite in conditiile art. 4 alin. (4).
Comentarii generale
În vederea închiderii procedurii apreciem că ar trebui parcurse două etape.
O etapă ar trebui să fie constituită de prezentarea într-un raport a unui set de propuneri de realizare a închiderii procedurii.
Aceste propuneri se referă la:
- Utilizarea sumelor rămase în contul de lichidare a căror distribuire către creditori nu este justificată din considerente de ordin pragmatic (sume mici comparativ cu costurile de alocare şi plată).
- Utilizarea sumelor distribuite şi neplătite creditorilor din considerente obiective (neidentificarea creditorilor, lipsa de interes a creditorilor, costuri în excesul acestor sume etc.).
- Gestiunea arhivei aferente activităţii de lichidare.
- Modul de întocmire a situaţiilor financiare finale .
- Orice alte decizii necesare realizării închiderii procedurii de faliment.
Parcurgerea acestei etape preliminare o considerăm oarecum obligatorie pentru a putea evita intrarea în cercuri vicioase legate de posibilitatea de luare a deciziilor finale de lichidare.
O a doua etapă se referă la prezentarea efectivă a
Raportului final de activitate
şi a
Situaţiilor financiarefinale
Raportul final de activitate
trebuie să cuprindă în principal o prezentare succintă a întregii activităţi de lichidare.
Se recomandă ca structura acestui raport ar trebui să fie constituită din următoarele secţiuni:
- Activitatea lichidatorului în procedura de faliment
- Încasări şi plăţi
- Acoperirea masei pasive
- Situaţii financiare finale
Bune practici:
Ca
bune practici
recomandam ca sectiunile raportului final de activitate sa fie dezvoltate, dupa cum urmeaza:
- Activitatea lichidatorului in procedura de faliment
- aceasta sectiune trebuie sa cuprinda o listare cronologica a principalelor evenimente (vanzari, distribuiri, tranzactii, operatiuni etc.) ale procesului de lichidare. De asemenea, aceasta sectiune poate cuprinde un breviar al tuturor rapoartelor realizate pe parcursul procedurii (rapoarte de activitate, de distribuire, de inventariere, de evaluare etc.), prin care se poate reconstitui intreaga activitate desfaSurata in perioada de lichidare.
Incas
a
ri
S
i pl
at
i
- aceasta sectiune trebuie sa prezinte o reconciliere pe grupe de surse Si destinatii a tuturor sumelor incasate Si platite de debitor de-a lungul perioadei de lichidare.
- Acoperirea masei pasive
- aceasta sectiune trebuie sa cuprinda un tablou sintetic care sa prezinte:
- Sinteza tabelului de creante pe rang de prioritate
- Sinteza sumelor distribuite creditorilor, pe rang de prioritate
- Procentul cuvenit fiecarei categorii de creditori
- Sinteza sumelor ramase neacoperite
- Tabelul analitic al pasivelor ramase neacoperite
- Situatiile financiare finale
- interpretarea extrem de stricta a cerintei legale ne duce la interpretarea ca situatiile financiare finale prezinta un tablou financiar in care nu exista decat un total activ egal cu zero Si un total pasiv egal cu zero. O interpretare constructiva Si de utilitate, a cerintei legale de prezentare a situatiile financiare finale ne determina sa apreciem ca acestea trebuie privite ca o succesiune de doua operatiuni, respectiv:
- Una ca urmare a lichidizarii intregului activ Si platii integrale a disponibilitatilor. Altfel spus un bilant in care activul este egal cu zero iar datoriile sunt egale cu valoarea in modul a capitalurilor proprii. Situatiile financiare finale reprezinta sfarSitul procesului de lichidare Si este recomandabil a fi prezentate creditorilor impreuna cu politicile contabile Si notele explicative.
- A doua operatiune constand in intocmirea situatiilor financiare finale in care activul Si pasivul sunt egale cu zero, dar care are in anexa inregistrarile contabile efectuate pentru acoperirea pasivelor ramase in urma epuizarii intregii mase active.
Notiunile introduse de „situatii financiare finale” au o definitie ti o structura cunoscuta, legal reglementata, incluzand situatia patrimoniului, contul de profit Si pierdere, situatia fluxurilor de numerar Si situatia modificarii capitalurilor.
F0043 Sentinţă de închidere a procedurii în cazul îndeplinirii tuturor
obligaţiilor de plată asumate prin planul de reorganizare
F0042 Proces-verbal afişare a Raportului final şi a situaţiilor financiare finale
- Distribuirea sumelor catre creditori, chiar Si catre cei garantati se face dupa plata cheltuielilor de conservare Si administrare a bunurilor din averea debitorului. Creanta Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat este asimilata cheltuielilor necesare pentru conservarea Si administrarea bunurilor din averea debitorului, care se satisfac cu prioritate fata de toti creditorii.
(Tribunalul Braila, Sentinta nr. 111 din 21.11.2003,)
vezi pg. 439 din Jurisprudenta
Fostul administrator al societatii nu face parte din persoanele indreptatite sa formuleze contestatii la planul de distribuire; creditorul ipotecar este platit dupa achitarea cheltuielilor necesare pentru conservarea Si administrarea bunurilor.
(Tribunalul Neamt, Sentinta nr. 172/F din 29.01.2003,)
vezi pg. 444 din Jurisprudenta